Ce pot afla altii despre tine din ceea ce scrii pe Facebook

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 08:31
3075 citiri
Ce pot afla altii despre tine din ceea ce scrii pe Facebook
Foto: Arhiva

Un studiu american arata modul in care cuvintele si frazele pe care le folosesc utilizatorii pe Facebook si subiectele lor de interes ar putea dezvalui mai multe informatii despre acestia, de la sexul si varsta lor, pana la personalitate.

Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au analizat profilele de Facebook a 75.000 de utilizatori. Pentru acest experiment, oamenii de stiinta au folosit tehnica "vocabularului deschis" (open vocabulary) care le-a permis sa observe care sunt considerate a fi cele mai importante cuvinte si fraze, noteaza jurnalul de specialitate Plos One.

In acelasi timp, voluntarii au participat la cateva teste de personalitate, concentrate asupra a cinci dimensiuni: extravertit (sociabil, activ), caracter agreabil (amabil, de incredere), constiincios (responsabil, auto-controlat), nevrotic (depresiv, anxios), sincer (intelectual, artistic).

In urma analizei, cercetatorii au descoperit corelatii intre limbajul folosit si trasaturile de personalitate, sex si varsta. De exemplu, acestia au observat ca persoanele caracterizate de stabilitate emotionala vorbesc despre activitatile lor sociale placute, de la "sport" si "vacante", pana la "biserica" si "succes".

Pe de alta parte, introvertitii au tendinta de a fi mai interesati de produsele media japoneze, precum anime, manga sau emoticoanele japoneze, dar si de activitati solitare, lucru care a reiesit din cuvintele frecvent folosite de acestia:"computer", "Internet" sau "citit".

Persoanele extravertite foloseau cuvinte care denotau activitati sociale, precum "petrecere", "baieti", "domnisoare", "te iubesc". Cei mai putin intelectuali foloseau adesea cuvinte prescurtate folosite frecvent in social media, precum "2day", "ur", "every 1".

De asemenea, barbatii folosesc mai frecvent pronumele posesiv (al meu) decat femeile, atunci cand vorbesc despre partenerul de viata, utilizand formule precum "sotia mea", "iubita mea". In schimb, femeile insoteau termenii "sot" sau "iubit" de atribute precum "minunat" sau facand referire la partenerul altei persoane - sotul/iubitul ei.

In plus, cu ajutorul modelului utilizat, cercetatorii sustin ca au reusit sa determine sexul utilizatorului cu o acuratete de 91,9%.

Oamenii de stiinta puncteaza insa ca "la fel ca in multe studii in domeniul stiintelor sociale, aceasta cercetare este inca obiectul prelevarii de probe si prejudecati sociale de dezirabilitate". Ei puncteza dependeta de context a legaturilor dintre limba si variabilele psihosociale.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#studiu limbaj Facebook, #determinare sex utilizator Facebook, #personalitate utilizatori Facebook , #utilizatori