Reactiile de pe Facebook, doar niste emoticoane colorate? Ce schimbari majore vor aduce pe reteaua sociala

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 07:10
14384 citiri
Reactiile de pe Facebook, doar niste emoticoane colorate? Ce schimbari majore vor aduce pe reteaua sociala
Foto: Facebook Newsroom

Reteaua sociala Facebook a extins optiunea "like" cu alte 5 emoticoane, pe care le-a grupat sub denumirea de "reactii". Insa ce influenta vor avea "Ador", "Haha", "Uau!", "Tristete" si "Furie" asupra utilizatorilor? Dar asupra companiilor care se promoveaza pe platforma?

Mark Zuckerberg, seful companiei, a facut anuntul, miercuri, amintind ca noua functie a fost in teste de ceva vreme, dar abia de-acum incolo incepe sa fie implementata la nivel mondial.

Schimbare uriasa la Facebook - ce apare in loc de butonul "Like"

"Nu fiecare moment pe care vrei sa-l faci public pe Facebook este unul fericit. Uneori vrei sa distribui un lucru trist sau ceva ce te frustreaza. Comunitatea noastra a cerut de cativa ani butonul de dislike (nu-mi place - n.red.), insa nu pentru ca vor sa le transmite prietenilor ca nu le place ce au postat. Oamenii au vrut sa-si exprime empatia si sa fie confortabili cu o gama mai larga de emotii in mediul online.

Eu si echipa mea ne-am gandit mult timp cum sa facem acest lucru intr-un mod corect. Iar unul din telurile mele a fost ca utilizatorii sa-si exprime aceste emotii la fel de simplu ca si cand ar da un simplu like. Reactiile iti permit sa-ti exprimi dragostea, amuzamentul, surpriza, tristetea sau furia", a scris pe Facebook Mark Zuckerberg.

Insa odata cu aparitia acestor reactii se nasc si cateva intrebari. Vor influenta ele algoritmul care selecteaza ce postari ne apar in flux? Cum vor fi gestionate campaniile care primesc mai putina "dragoste" si mai multa "manie" din partea utilizatorilor?

Introducing Reactions

Today is our worldwide launch of Reactions -- the new Like button with more ways to express yourself. Not every moment you want to share is happy. Sometimes you want to share something sad or frustrating. Our community has been asking for a dislike button for years, but not because people want to tell friends they don't like their posts. People wanted to express empathy and make it comfortable to share a wider range of emotions. I've spent a lot of time thinking about the right way to do this with our team. One of my goals was to make it as simple as pressing and holding the Like button. The result is Reactions, which allow you to express love, laughter, surprise, sadness or anger. Love is the most popular reaction so far, which feels about right to me!

Posted by Mark Zuckerberg on 24 Februarie 2016

Like-ul nu mai e singur, traiasca reactiile!

Tanase Tasente, directorul general al agentiei de PR Plus Communication si specialist in comunicarea in mediul online, arata ca Facebook s-a adaptat treptat la noua era de comunicare in masa, pe care specialistii o numesc Web 3.0, care se refera la construirea unui profil complex al utilizatorului, ce cuprinde hobby-urile sale, categoriile acestuia de interese etc.

De asemenea, reteaua sociala se adapteaza nu doar la noile tendinte ale pietei de marketing, ci si la nevoile utilizatorilor de a transmite un feedback mai complex.

"Sentimentele si emotiile umane nu puteau fi exprimate doar printr-un 'like', experienta omului e mult mai vasta decat atat. Desigur ca aceasta schimbare se va rasfrange foarte mult si asupra comportamentului utilizatorilor, iar din primele analize, putem observa ca aproximativ 5% din feedback-ul acesta minimal reprezinta alt buton decat 'like'.

In timp, oamenii se vor obisnui cu noile reactii si le vor folosi mult mai des decat butonul 'like'. Vor afla cum e sa-ti exprimi emotiile si sentimentele in online, nu doar in viata reala", a explicat Tanase Tasente pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, Sabina Cornovac, blogger si specialist in social media, considera ca, cel mai probabil, utilizatorii se vor intoarce pana la urma la like-ul clasic, deoarece e mult mai usor de folosit.

"Ramane sa vedem impreuna cat va dura aceasta mica nebunie prea colorata", a punctat Sabina Cornovac pentru Ziare.com.

S-ar putea ca reactiile de pe Facebook sa schimbe algoritmul de afisare a postarilor

Noile reactii vor influenta algoritmul de afisare a postarilor, iar Tanase Tasente considera ca s-a dat deja de ceva vreme startul unei noi epoci in mediul online, anume al "Internetului care iti da informatiile in functie de preferinte". Iar emoticoanele colorate de la Facebook reprezinta inca o dovada in plus.

"Oamenii au putut observa aceasta tendinta, mai ales cand acceseaza website-uri si observa ca reclamele sunt in ton cu ceea ce cauta pe Net, dar si in ton cu interesele lor. Acelasi lucru se intampla si pe Facebook, iar noile reactii vor mai clasifica informatiile dupa un alt criteriu foarte important: emotiile pe care le transmit acestea.

Persoanele mai optimiste vor primi mai des, in Newsfeed, informatii optimiste de la prietenii lor, iar persoanele mai suparate vor primi mai des informatii in concordanta cu starea lor. Oamenii care, de regula, folosesc Facebook pentru a rade, pentru a citi bancuri sau pentru a viziona fotografii amuzante vor primi mai des in Newsfeed postari care au mai multe reactii de tip 'haha', spre exemplu", considera Tanase Tasente.

Similar, Sabina Cornovac aminteste ca algoritmul se adapteaza constant comportamentului utilizatorilor. "In consecinta, cel mai probabil, in viitor, dupa cateva luni de teste ale reactiilor utilizatorilor, vom vedea modificari la algoritmul Facebook, adaptate la ceea ce iubesti - Love - si placi - Like - mai mult", a mentionat aceasta.

Sursa: Facebook Newsroom

Ce se va intampla cu campaniile de promovare pe Facebook

Inevitabil, companiile care desfasoara campanii de promovare pe Facebook vor fi nevoite sa-si schimbe strategia in functie de noile reactii. Insa acest lucru poate fi in avantajul lor.

"Brandurile care se promoveaza pe Facebook vor fi cele mai castigate. Pana acum era foarte greu sa filtrezi si sa clasifici sute sau chiar mii de comentarii de la o postare dupa emotia pe care utilizatorii incearca s-o transmita. Necesita o munca de Sisif.

Asadar, publicul nu dispunea de unelte reale care puteau sa clasifice feedback-ul in functie de emotii, iar noile reactii vor usura foarte mult munca specialistilor in comunicare, care se ocupa de campaniile brandurilor. Acestia isi vor adapta strategia de comunicare in functie de aceste reactii, iar feedback-ul primit de la utilizatori va fi mult mai usor de masurat, deci va fi mai usor sa construim un profil psihosocial al publicului nostru online, in functie de reactiile emotionale", a opinat Tanase Tasente.

Si Sabina Cornovac crede ca strategiile in social media se vor schimba, avand in vedere ca rapoartele de monitorizare vor include aceste noi statistici si obiectivele vor fi modificate. "Pare o gluma, insa niciun client nu o sa fie multumit cand va vedea ca are 500 de Angry si, cu siguranta, va cere sa se ia masuri", a punctat aceasta.

Insa reactiile ii vor ajuta pe cei ce se ocupa de comunicarea pe platformele de socializare pentru a intelege mai bine profilul, comportamentul si preferintele utilizatorilor, asa ca se vor putea "mula" mai bine pe cerintele clientilor.

Like < Love

In timp, daca reactiile devin populare, like-ul ar putea deveni doar un lucru banal. In schimb, cel mai puternic emoticon ar putea sa devina cel prin care iti exprimi dragostea.

"In timp, like-ul va cantari din ce in ce mai putin in tot acest proces de comunicare, deoarece aceasta reactie devenise un automatism. Dadeam like si la lucrurile pe care le detestam, nu puteam cuantifica gradul de aprobare si dezaprobare cu privire la mesaj, deoarece nu exista un contrabalans. Nu peste mult timp, utilizatorii se vor familiariza cu celelalte reactii si le vor exploata in sensul lor corect, si anume acela de a-si manifesta o anumita emotie referitoare la un mesaj", arata Tanase Tasente.

Sursa: Ziare.com

Dar cum vor fi percepute celelalte reactii?

"Este clar ca, in cadrul unei campanii de promovare, atunci cand vom primi prea multe angry-uri vom analiza statusurile respective si vom face modificari, prin metoda A-B testing. Schimbi tonalitatea (prietenos, serios, informativ, amuzant etc), subiectul, ora postarii, targetarea postarii (pe orase, pe interese etc), formatul (text, poza, link, video) pana cand ajungi la rezultatele dorite. Nu va fi usor, dar acum se va vedea adevarata dragoste a fanilor pentru branduri.

Legat de 'haha' si 'uau', o sa fie dificil sa ne dam seama daca fanii rad de brand sau impreuna el si daca sunt uimiti de bine sau de rau. Cel mai probabil, in functie de raportul dintre ele si celelalte reactii, dar si de tonalitatea comentariilor (care vor fi din ce in ce mai putine, data fiind plaja mare de emotii pe care le poti transmite acum printr-un simplu click), vor putea fi interpretate intr-un fel sau altul. Dar, in general, ele vor intra in plaja de reactii pozitive", a subliniat Sabina Cornovac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Facebook reactii utilizatori, #reactii campanii promovare Facebook, #reactii Facebook , #utilizatori