Sapte moduri controversate in care Facebook iti foloseste datele

Duminica, 09 Februarie 2014, ora 11:52
5876 citiri
Sapte moduri controversate in care Facebook iti foloseste datele

De-a lungul celor zece ani de existenta, Facebook a incercat sa mentina un echilibru intre scopul de baza al retelei de socializare - acela de a le oferi utilizatorilor sai un spatiu privat pentru a discuta - si "hranirea" companiilor cu cat mai multe date personale pentru a putea furniza reclame relevante.

Deseori s-a intamplat ca balanta sa incline in favoarea companiilor, scrie Time.

Ca urmare a incalcarii promisiunilor de confidentialitate, Comisia Federala de Comert a obligat compania americana la evaluari periodice timp de 20 ani.

Acestea sunt sapte dintre cele mai surprinzatoare moduri in care Facebook a folosit datele private ale utilizatorilor, prin intermediul politicilor sale de confidentialitate. Compania a renuntat la unele dintre aceste practici, ca urmare a valurilor de critici starnite.

1. Iti pastra datele pentru totdeauna, chiar si dupa ce paraseai Facebook

La inceput, nu era usor sa iti stergi contul de Facebook. Acesta putea fi dezactivat, dar, pentru a disparea cu adevarat de pe retea, trebuia sa inlaturi manual fiecare postare, iar apoi sa le ceri celor de la Facebook, uneori chiar de mai multe ori, sa iti stearga contul.

Optiunea de a face acest lucru automat a fost introdusa in 2010, dupa nemultumirile generate de decizia Facebook din 2009 de a anula clauza prin care se angaja sa nu utilizeze continutul odata ce contul a fost sters.

Oricum, anumite forme de interactiune, precum mesajele trimise unui alt utilizator, sunt pastrate pe o perioada nedeterminata, chiar daca a fost sters contul.

Cum iti dai seama daca ti-a fost spart contul de Facebook de catre hackeri (Galerie foto)

2. Le spunea prietenilor ce cumperi online

Una dintre cele mai controversate miscari facute de Facebook a fost introducerea platformei publicitare Beacon prin care companiile puteau posta automat pe pagina utilizatorilor mesaje in care indicau faptul ca acestia au cumparat produse de pe site-urile lor.

In cele din urma, programul a fost anulat, iar compania a platit daune de 9,5 milioane de dolari in urma unui proces colectiv intentat de utilizatorii prejudiciati.

3. Te urmareste peste tot pe Internet

Facebook iti urmareste activitatea online timp de 90 de zile, chiar daca esti conectat pe retea sau nu. Compania retine data, ora, URL-ul si adresa de IP de fiecare data cand vizitezi un site care are un plugin Facebook, precum butonul "Like".

4. Iti folosea "Like-urile" in reclame

Facebook s-a confruntat cu probleme legale in urma introducerii functiei "Sponsored Story" pentru companii, in 2011, deoarece numele si fotografiile membrilor retelei erau folosite in reclame fara ca acestia sa fie platiti. Din nou, Facebook a acordat despagubiri de 20 de milioane de dolari si a renuntat la aceasta functie.

5. Te constrange sa apari in rezultatele cautarilor

Si inainte puteai sa gasesti alti utilizatori Facebook daca te straduiai mai mult, insa compania a eliminat recent optiunea care permitea utilizatorilor sa isi excluda profilul din rezultatele cautarilor.

6. Folosea un software de recunoastere faciala pentru a te identifica in poze

In 2010, Facebook a inceput sa experimenteze o noua functie, care sa ajute utilizatorii sa-si eticheteze automat prietenii in pozele nou postate pe baza celor deja etichetate.

Aceasta optiune a atras nemultumirea generala a membrilor retelei si compania a decis sa o dezinstaleze pentru a lucra la unele "imbunatatiri tehnice". Functia a fost reintrodusa in 2013 in SUA.

7. Furnizeaza datele tale Guvernului

Dupa ce Edward Snowden a dezvaluit ca Agentia Nationala de Securitate din SUA (NSA) a obligat mai multe companii din industria tehnologiei sa ofere informatii despre utilizatori, Facebook, care a refuzat inainte sa publice rapoarte cu privire datele furnizate agentiilor guvernamentale, a respins zvonurile potrivit carora NSA a avut acces neingradit la datele sale, si a insistat sa obtina permisiunea de a publica mai multe detalii cu privire la solicitarile NSA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Facebook date personale, #Facebook confidentialitate, #utilizatori Facebook siguranta, #reclame Facebook , #utilizatori