Companii americane cer angajatilor parola pentru contul Facebook

Marti, 20 Martie 2012, ora 17:44
1704 citiri
Companii americane cer angajatilor parola pentru contul Facebook

Pe masura ce piata muncii din SUA se imbunatateste, candidatii pentru noile locuri de munca se lovesc, in momentul angajarii, de o noua problema care tinde sa se extinda tot mai mult: angajatorii doresc sa aiba acces la datele de logare in retelele sociale.

Ca urmare a efortului de a sorta aplicantii pentru locurile de munca disponibile, unele companii si agentii guvernamentale americane trec dincolo de o simpla privire asupra activitatii din retelele sociale ale aplicantilor. Au tendinta, astfel, de a obtine controlul complet asupra acestui tip de activitate pentru a evalua in profunzime optiunile candidatului, noteaza CNBC.

"Este ca si cum ai solicita cuiva cheile casei", a explicat situatia Orin Kerr, profesor de drept la George Washington University. "Ce se intampla este o enorma incalcare a drepturilor la intimitate".

S-au pus multe intrebari cu privire la legalitatea acestei practici care face, de asemenea, obiectul unor propuneri legislative in unele dintre statele americane in sensul interzicerii de atari practici.

Inca de cand s-au dezvoltat retelele sociale, a devenit o practica fireasca pentru manageri sa verifice profilele publice ale conturilor din aceste retele: conturile Facebook sau Twitter, pentru a afla cat mai mutle despre interesele si preocuparile angajatilor.

Multi dintre angajati sunt obligati sa semneze un act aditional prin care se obliga sa nu faca o reclama negativa companiei pe aceste medii online. Solicitarea datelor de acces la aceste conturi este o practica raspandita mai mult printre agentiile publice si cele care tin de siguranta nationala.

Alternativa la solicitarea parolelor este ca angajatul sau candidatul sa se logheze singur in acest cont si sa ofere acces angajatorului care astfel poate verifica activitatea online, fara sa aiba acces la parola. Insa aceasta procedura este in continuare invaziva, afectand dreptul la intimitate online al angajatului.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#incalcare intimitate online, #solicitari parola Facebook angajare, #companii retele socializare , #utilizatori