Cum sa va vindeti pe Facebook

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 12:34
3943 citiri
Cum sa va vindeti pe Facebook
Foto: Daylife

Reteaua de socializare Facebook a devenit o mina de aur pentru firme, in special cele mai reduse ca dimensiuni, fiind o poarta spre potentiali clienti si continand informatii demografice esentiale.

"Trebuie sa fii acolo unde iti sunt clientii sau potentialii clienti", spune Clara Shih, autoare a cartii "Era Facebook", citata de The New York Times. "Iar, luand in considerare cei 300 de milioane de utilizatori Facebook, este clar ca acolo se afla o mare parte din clientii pentru o multime de produse", adauga Shih.

Insa cum poate o companie sa foloseasca Facebook drept unealta eficienta de marketing?

In primul rand, prin crearea unei pagini proprii. Diferite de profilele persoanelor private si de grupurile Facebook, paginile permit firmelor sa "colecteze" fani. In prezent, exista 1,4 milioane de pagini Facebook, care aduna peste 10 milioane de fani in fiecare zi, potrivit statisticilor site-ului.

Firmele isi pot crea o pagina Facebook care sa le reflecte numele, sub forma www.facebook.com/Starbucks, iar, in acestea, pot exista link-uri spre site-ul companiei sau spre paginile de vanzare online, asa cum fac, de exemplu, Amazon sau Ticketmaster.

Site-ul de socializare ofera multe unelte si modalitati pentru marketing, fiind usor sa te pierzi in prea multe alegeri. Din acest motiv, Shih recomanda, inainte de toate, stabilirea unui obiectiv. Vreti sa adunati mai multi clienti prin intermediul site-ului? Sa faceti cunoscut brandul? Sa creati o baza pentru customer support? Odata ce ati stabilit obiectivul, puteti sa faceti o strategie.

Pentru a castiga cat mai multi adepti, le puteti cere prietenilor si familiei sa devina fani, avand in vedere ca, in medie, fiecare utilizator Facebook are 130 de "prieteni", care ii urmaresc activitatea. De asemenea, puteti cumpara spatiu publicitar pe site.

Pe langa informatiile de baza - cu ce se ocupa firma, adresa, date de contact - puteti completa informatiile cu fisiere video, fotografii sau demonstratii ale unor aplicatii business. Orice ati alege, este important ca pagina respectiva sa reflecte afacerea. Daca vindeti inghetata, pagina trebuie sa arate diferita fata de cea a unui producator auto, de exemplu.

Nu asaltati oamenii cu mesaje publicitare

Facebook nu trebuie sa devina, insa, o platforma pentru vanzari, ci doar o unealta de marketing. Din acest motiv, evitati mesajele prin care ii impingeti pe vizitatori sa cumpere ceva, ci ascultati-va "fanii". Ei isi vor exprima, prin intermediul paginii, parerea despre produsele sau serviciile firmei, vor pune intrebari, la care trebuie sa raspundeti. Nu in ultimul rand, puteti, la randul vostru, sa prindeti din zbor ideile utilizatorilor.

Pentru a avea cat mai multi fani este esential sa actualizati pagina respectiva cu noi informatii, referitoare la produse, promotii, evenimente speciale etc.

Un exemplu de afacere de succes dezvoltata cu ajutorul Facebook este cea a lui Chris Meyer, un fotograf din Minneapolis-St.Paul. Dupa ce o reclama de o pagina intr-o revista specializata pe nunti nu a adus nici un client, Meyer s-a orientat spre Facebook, targetand femeile logodite cu varste intre 22 si 28 de ani (aceste informatii se regasesc in profilul fiecarui utilizator). A cheltuit aproximativ 300 de dolari pentru reclame, iar, in ultimii doi ani, Facebook i-a generat afaceri de peste 60.000 de dolari, aproximativ trei sferturi din clienti angajandu-l dupa ce i-au gasit pagina pe site.

De asemenea, profilul de pe Facebook ofera informatii nu doar despre varsta si statut social, ci si despre orasul in care locuiesc, unde lucreaza, credinta, interese, educatie, filme, cartile si muzica preferata si hobby-uri, toate aceste oferind date pretioase in vedere desfasurarii unor campanii de marketing si publicitate.

Cand va faceti o pagina Facebook nu uitati ca rezultatele nu vor fi imediate, fiind nevoie de timp pentru a va face cunoscut pe site-ul de socializare. Odata ce aveti multi fani, feedback-ul va fi, insa, instantaneu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#promovare afacere Facebook, #marketing Facebook, #utilizatori facebook , #utilizatori