Teribila slujba de moderator de continut la Facebook

Duminica, 28 Mai 2017, ora 08:07
13211 citiri
Teribila slujba de moderator de continut la Facebook
Foto: Arhiva Ziare.com

Dincolo de selfie-urile si de filmulete cu pisici care umplu news feed-urile celor mai multi utilizatori, exista o parte sinistra a Facebook-ului, de curatarea careia se ocupa moderatorii de continut.

"Nu este absolut nimic agreabil in legatura cu acest job. Incepi munca la ora 9 in fiecare dimineata, deschizi calculatorul si urmaresti cum i se taie capul cuiva. Asta este ceea ce vezi in fiecare zi, in fiecare minut. Capete taiate", a spus un fost moderator de continut de la Facebook, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, pentru The Guardian.

Inainte de a fi angajat, barbatul a urmat un curs de pregatire de doua saptamani. Ca moderator de continut la Facebook castiga aproximativ 15 dolari pe ora pentru stergerea postarilor abuzive de pe site.

Pozele, videoclipurile, profilurile si grupurile suspectate ca ar incalca politica Facebook sunt semnalizate fie de utilizatori, fie de algoritmi, iar moderatorilor le revine sarcina de a decide daca acestea trebuie sau nu sterse. Milioane de postari sunt raportate in fiecare saptamana.

Nu este o situatie cu care se confrunta doar compania lui Mark Zuckerberg. Doi fosti angajati Microsoft care monitorizau servicii online ca email-ul sau motorul de cautare Bing pentru detectarea de continut ilegal, cum ar fi pornografia infantila, au dat in judecata compania, sustinand ca slujba le-a provocat traume psihologice permanente.

"Oamenii merg la psiholog. Unii nu pot dormi sau au cosmaruri", mai spune fostul angajat Facebook.

Potrivit psihologilor, imaginile violente pot avea un impact emotional puternic asupra privitorului, iar angajatii expusi la un asemenea continut trebuie sa beneficieze de instructie corespunzatoare si de acces la consiliere.

Reprezentantii Facebook sustin ca iau masuri pentru a limita efectele negative ale jobului asupra sanatatii angajatilor sai.

"Recunoastem ca aceasta activitate poate fi dificila. De aceea, fiecare persoana care monitorizeaza continutul Facebook primeste sprijin psihologic si servicii de tip wellness. Impreuna cu psihologii am implementat un progam care este special conceput pentru oamenii din aceste pozitii", a declarat un purtator de cuvant al companiei.

Moderatorul care a stat de vorba cu jurnalistii britanici a precizat ca nu exista consiliere obligatorie, insa compania ofera sesiuni de mindfulness o data la cateva luni si posibilitatea de a discuta cu un consilier, la cerere.

Insa angajatii, multi dintre ei imigranti cu putine cunostinte de limba engleza, prefera sa apeleze la ajutor psihologic in timpul lor liber, de teama de a nu-si pierde locul de munca.

Dupa ce compania sa a fost criticata pentru intarzierea cu care a indepartat de pe site mai multe postari care infatisau acte precum crime sau sinucideri, Mark Zuckerberg a anuntat, in aceasta luna, ca va angaja 3.000 de oameni pentru a grabi procesul de verificare a continutului, noteaza The Penny Hoarder.

De ce ar vrea cineva o astfel de slujba? Potrivit reprezentantilor companiei, este o activitate care ii atrage pe cei care vor sa faca o schimbare in lume.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#moderatori continut Facebook, #job Facebook , #utilizatori