Fotbalul plange dupa Fanus Neagu

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 24 Mai 2011, ora 11:10
4137 citiri
Fotbalul plange dupa Fanus Neagu
Foto: gsp.ro

Anuntul trecerii in nefiinta a lui Fanus Neagu a venit brusc, dur si nedorit. Imediat, in buna traditie a televiziunii romanesti, nume, mai mari sau mai mici, s-au grabit sa-si marturiseasca durerea in direct. Fotbalul, ca o "amanta" parasita subit, dupa 40 de ani de relatie, plange discret si, poate, mai sincer.

La aceasta ora, probabil, nu exista om cu un post de stiri in grila de programe sau cu un calculator conectat la internet care sa nu stie, pe de rost aproape, biografia marelui Fanus Neagu. Se stie, deasemenea, ca scriitorul a fost un mare iubitor al sportului, in general, si al fotbalului in particular.

Lucid, prea lucid si crud parca, la cei 79 de ani pe care i-a implinit la inceputul lunii aprilie, Fanus Neagu nu s-a ferit niciodata de cuvinte, creionand o imagine sumbra, dar dureros de reala, a fenomenului fotbalistic din Romania anului 2011.

"Fotbalul de astazi se numeste marea lacomie de a avea gramezi de bani", spunea Fanus Neagu, in Jurnalul National, cu putine zile inainte de a se alatura prietenilor Paunescu, Baiesu sau Chirila.

"Mi-e dor de fentele lui Dobrin, mi-e dor de fotbalul de altadata"

Partizan declarat al fotbalului "de atunci", dinainte de 1989, Fanus Neagu a fost un critic constant si acid al "sportului rege" modern, in care castigurile financiare primeaza inaintea spectacolului oferit celui care plateste un bilet si vine pe stadion.

"M-a apucat lehamitea, pentru ca sportul in general si fotbalul in special nu mai sunt ce-au fost. Diferenta fata de fotbalul de-acum 15-20 de ani e ca de la cer la pamant.

Atunci jucau sa fie fericiti, acum joaca sa fie bogati. Mi-aduc aminte de ce mi-a povestit candva Fane Carjan, care s-a dus la Pitesti sa-l ia pe Gicu Dobrin la Cluj. Unde crezi ca l-a gasit? L-a gasit pe malul unui lac batand mingea cu niste pusti si mi-a zis: Fane, nu puteam sa-l misc de-acolo pentru ca acolo era viata lui!. Simplu, Dobrin era fericit jucand, era bucuros asemenea marilor fotbalisti de leatul lui. Ca Nichi Dumitriu, de pilda. Nichi s-a dus in Grecia antrenor, undeva pe langa Salonic, dar stii ce facea? In loc sa-i comande pe jucatori, era atat de indragostit de minge ca se baga intre ei si nu se mai oprea dribland! Fireste ca grecilor nu le-a placut", povestea Fanus Neagu intr-un interviu acordat Gazetei Sporturilor in aprilie 2010.

Poate de aceea maestrul metaforelor a ramas indragostit de generatia lui Dumitrache, Dobrin, Boc, Dinu, Raducanu sau Lita Dumitru, fotbalisti cu care a fost bun prieten, dupa cum singur marturisea.

"Au ramas in inima mea cei cu care am fost bun prieten intotdeauna: Dumitrache, Dobrin, Boc, Dinu, Raducanu, Lita Dumitru... Oameni de caracter, toti, si prieteni desavarsiti. Si vreau sa va spun ceva: chiar daca unii dintre ei nu duceau paharul la ureche - nici eu nu l-am dus - chiar bauti daca intrau pe teren, baietii astia le-ar fi dat trei goluri avans echipelor de azi si pana la urma le-ar fi zdrobit. Avem si azi fotbalisti, dar care se plafoneaza pentru ca au ajuns sa castige rusinos de multi bani fata de oamenii de rand din aceasta tara."

Intrebat ce echipe i-au ramas aproape de suflet dupa 4 decenii de scris si comentat fotbalul, el a dat 4 nume.

"Mi-a ramas ceva pentru Rapid, Dinamo, Universitatea Cluj si Otelul, ca ultima se afla linga Braila mea. As simpatiza si cu Braila, dar n-am cu cine. Marele port e zdrente."

Fotbalul plange dupa cel care a fost, este si va fi Fanus Neagu. Din fericire pentru maestru, nu plang finantatorii, patronii, "oamenii de fotbal" de acum, ci plang cei pe care i-a respectat, iubit si admirat.

Plang Dinu, Raducanu, Lita Dumitru, plange poate si Gicu Dobrin de acolo de unde e pentru ca se reintalneste cu vechiul sau amic neasteptat de repede.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#fotbalul plange fanus neagu, #fanus neagu murit, #fanus neagu deces, #fanus neagu sport fotbal , #murit