Impostorii fotbalului

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 11 Septembrie 2017, ora 23:00
12076 citiri
Impostorii fotbalului

Meciul dintre FC Viitorul si FCSB ne-a adus o scena ce trebuia sa apara in fotbalul romanesc de ani de zile. Am avut parte de un moment in care unul dintre personajele cu atributii si cunostinte incerte a fost pus la locul sau de un sportiv. De un capitan.

In timpul partidei de la Ovidiu, directorul sportiv al vicecampioanei, Mihai "MM" Stoica, s-a ridicat de pe banca tehnica pentru a da indicatii tactice. Cel vizat de sfatul lui Stoica a fost chiar capitanul Denis Alibec, acesta avand o reactie nervoasa si, spun eu, normala: "Vorbesti tu de fotbal?"

Marturisesc ca multa vreme m-am intrebat, fara a gasi un raspuns, ce fac cu adevarat acesti "manageri de succes" din fotbalul romanesc.

Sa luam cazul concret al lui MM. Iesit din inchisoare, Stoica a fost angajat de Gigi Becali pe un post de director sportiv. Fisa postului nu ne este cunoscuta, asa ca as vrea sa incercam in cele ce urmeaza sa ghicim ce face acest om in cadrul clubului.

Indicatii tactice nu da si nu ar trebui sa dea. FCSB are un antrenor, Nicolae Dica, acesta fiind indreptatit sa faca acest lucru. Daca Dica nu este atent din varii motive, are secunzi, si ei scoliti in aceasta meserie, care pot face lucrul acesta. Prin urmare, daca cineva din staff-ul tehnic, cu responsabilitate directa si certa, considera ca Alibec trebuia sa faca ceva anume in timpul meciului cu Viitorul, putea sa ii transmita acest lucru.

In campionatele cu apa calda, directorul sportiv se ocupa, de regula, de transferuri, aceasta fiind cea mai vizibila, sa-i spunem, activitate a sa. In cazul lui Stoica nici nu se pune problema. Stim din multimea de declaratii ale finantatorului FCSB ca el este singurul care decide. Ocazional, se mai poate intampla ca Stoica sa propuna un fotbalist, iar acesta sa fie transferat, insa de constructia echipei nu se ocupa el, asta este cert.

Ar putea fi omul care primeste ordinele lui Becali in timpul meciurilor? Nu, FCSB il are de ani buni pe team-managerul Marius "Mache" Ianuli pe banca, acesta fiind interfata dintre finantator si antrenorul de pe banca.

MM nu e nici maseor sau fizioterapeut, nu pune nici echipamentele la spalat dupa meciuri, pentru asta existand magazionerul... Drept de semnatura nu are si, prin urmare, nu poate reprezenta clubul, iar presedintele Valeriu Argaseala se ocupa de tot ce inseamna documente.

Un manager ar trebui sa gaseasca macar sponsori, dar si de acest capitol se ocupa tot Becali, dupa cum singur a declarat latifundiarul de fiecare data cand a semnat vreun contract.

Nu stiu daca mai aveti optiuni in cazul acesta, dar eu am cam ajuns la final fara a descoperi ce face Mihai Stoica la FCSB. Ma rog, nu e problema mea, ci a celui care il plateste, dar am vrut sa ajung la atributiile si responsabilitatile sale ca sa putem analiza mai bine disputa de la Ovidiu.

Prin urmare, as vrea sa ne punem in locul lui Alibec pentru cateva secunde. Suntem capitanii FCSB, echipa nu joaca mai nimic cu un Viitorul in probabil cea mai slaba forma din ultimii doi ani, iar de pe banca de rezerve se ridica tipul care face de toate si nimic si ne da o indicatie tactica. Nu cumva toti am rabufni?

Pe mine unul ma bucura aceste episoade. Impostorii trebuie pusi la punct cat mai repede. Astept episodul in care un Alibec va transmite acelasi lucru si impostorilor din loje sau birouri.

Vreau sa sper ca, din mocirla in care se afla, fotbalul romanesc se va debarasa mai devreme sau mai tarziu de acest amatorism. Este evident ca epoca in care patronul si prietenii lui fac cele mai importante lucruri, de la schimbari la transferuri, nu da rezultate. N-ar fi mai bine sa incercam de-acum sa lasam antrenorii sa antreneze, sa lasam medicii sa vindece, sa lasam managerii si directorii sa faca transferuri si asa mai departe?

Nu de alta, dar acesti "nea" care se pricep la tot si nimic am ajuns in starea de acum.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Mihai Stoica Alibec, #Alibec MM Stoica scandal, #Alibec scandal FCSB , #Mihai Stoica