Criza din Grecia provoaca scaderea euro

Marti, 23 Martie 2010, ora 18:17
3325 citiri
Criza din Grecia provoaca scaderea euro
Foto: Daylife

Campania presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, de a determina guvernele sa invete din criza financiara a Greciei, ar putea provoca divergente intre strategia din UE si cea din SUA, care ar putea conduce la o depreciere a euro la nivelul din 2006.

Pe masura ce investitorii cer Greciei, Spaniei, Portugaliei si Irlandei sa prezinte planuri pentru reducerea deficitelor bugetare, retragerea pachetelor de stimuli financiari risca sa conduca la o recadere in recesiune si chiar la deflatie in tarile din zona euro.

Economistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va ridica rata dobanzii de politica monetara intr-un ritm mai lent decat cel estimat anterior.

Retinerea lui Trichet ar contrasta cu presedintele Federal Reserve (banca centrala americana), Ben S. Bernanke, daca acesta va prelua conducerea si va pune pe picioare o politica de restrictii fiscale, in timp ce autoritatile americane nu dau semne ca ar putea rezolva deficitul bugetar de peste 10 la suta din PIB.

Din cauza acestor strategii diferite in cazul celor mai mari economii din lume, analistii de la BlueGold Capital Management estimeaza ca euro va scadea a 1,20 de dolari, pentru prima data din martie 2006.

"Este un motiv in plus pentru care investitorii ar trebui sa fie precauti cand investesc in euro", a declarat Stephen Jen, director al BlueGold si fost strategist la Morgan Stanley, citat de Bloomberg.

Marti, moneda unica europeana s-a depreciat cu 0,3 procente, la 1,3515 dolari, in Londra, declinul din ultimele patru luni ajungand la 10%.

Ultima data cand Fed a ridicat rata dobanzii de politica monetara mai rapid decat BCE, in 2005, euro a scazut cu 13 procente in comparatie cu dolarul.

"Este imposibil ca BCE sa majoreze rata in viitorul apropiat, avand in vedere mediul actual, si, cu siguranta, nu poate face asta inainte de Fed", a declarat Stuart Thomson, manager al fondului Ignis Asset Management, care gestioneaza aproximativ 107 miliarde de dolari.

Unul dintre motivele pentru care BCE nu poate majora rata este posibilitate restrictiilor fiscale. Guvernele din zona euro au depasit deja limita de 3% a deficitului bugetgar, iar criza din Grecia le forteaza sa ia in considerare masuri aspre.

Majorarea ratei dobanzii de politica monetara, un dezastru?

Potrivit economistilor, BCE va trebui sa-si mentina rata scazuta pentru o perioada lunga de timp, daca guvernele aplica restrictii fiscale. "Daca nu face acest lucru, ar fi un dezastru pentru unele economii", a spus Jennifer McKeown, economist la Capital Economics.

In schimb, in Statele Unite, Fed ar putea sa inceapa majorarea ratei pana la sfarsitul acestui an, pana la 1,25. La BCE, rata va ramane tot la 1 procent, in urmatoarele 12 luni.

Totusi, un declin al euro ar fi binevenit pentru economia europeana, deoarece ar permite majorarea exporturilor, potrivit lui David Owen, economist sef la Jeffries Group. Pana acum, scaderea de sase procente a ajutat producatorii de tot felul, de la editura Koenig & Bauer la producatorul auto Renault, sa-si vanda produsele la nivel international.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Banca Centrala Europeana, #rata dobanda politica monetara, #Federal Reserve, #scadere euro , #criza