Salvarea bancilor americane are iz de nationalizare

Autor: Ana Ilie
Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 23:32
5091 citiri
Salvarea bancilor americane are iz de nationalizare

Cand au sarit, toamna trecuta, in ajutorul bancilor americane, Federal Reserve Bank si Departamentul Trezoreriei au avut grija sa evite orice dubiu cu privire la o eventuala nationalizare a institutiilor financiare.

Este foarte probabil ca autoritatile sa nu mai aiba luxul de a-si masca intentiile, intrucat doua banci majore au suferit o noua runda de pierderi masive, informeaza International Herald Tribune.

"Hemoragia" a fost oprita din nou cu o infuzie de bani ai contribuabililor, insa administratia Obama, care se va instala peste patru zile, si Federal Reserve, ajung incet-incet la concluzia ca au de-a face cu banci prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca insa incapabile sa functioneze pe masura ce economia le erodeaza capitalul.

In special in cazul Citigroup, pierderile sunt atat de mari incat este aproape matematic imposibil ca guvernul sa injecteze suficient capital fara a prelua majoritatea actiunilor sau a-i scoate afara pe ceilalti actionari.

Mai mult, conform regulilor trasate de consilierii economici ai lui Obama pentru utilizarea celei de-a doua parti a planului de urgenta de 700 de miliarde de dolari, guvernul va juca un rol din ce in ce mai mare in activitatea bancilor, de la dividendele pe care le platesc actionarilor la salariile pe care le dau directorilor.

Gerard Cassidy, analist bancar la RBC Capital Markets, crede ca "se merge inapoi, spre vremurile cand guvernul controla sistemul bancar".

Ajutorul de 138 de miliarde de dolari platit joi pentru Bank of America si cele 300 de miliarde acordate in noiembrie Citigroup reprezinta exemple perfecte de "echilibristica" financiara a guvernului, care infuzeaza capital fara a parea ca vrea sa preia controlul.

Trezoreria si Fed au "deghizat" aceste ajutoare sub forma unor programe de asigurare pentru pachete mari alcatuite din cele mai "toxice" actiuni ale acestor banci.

Problema acestei abordari este ca ascunde nivelul de risc pe care si-l asuma tot contribuabilii, intrucat bancile sunt "eliberate" de cele mai periculoase actiuni.

Daca acestea se dovedesc lipsite de valoare, costul asigurarii ar fi mult mai mare decat in cazul in care Trezoreria ar fi ajutat bancile dandu-le pur si simplu banii.

Christopher Whalen, partener la Institutional Risk Analytics, sustine ca aceasta abordare ascunde faptul ca Guvernul este deja actionarul majoritar la Citigroup. "Nu mai investeste nimeni in aceste banci. Noi le detinem deja", explica Whalen.

Politicienii au deja prea multe modalitati de a ascunde problemele cu care se confrunta bancile si riscul pe care si-l asuma contribuabilii.

"Avem de-a face cu o nationalizare ciudata, din umbra. Guvernul nu vrea si nu ar trebui sa vrea sa detina banci", sustine si Karen Shaw Petrou, partener la Federal Financial Analytics, o firma de consultanta din Washington.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza financiara america, #criza economica mondiala, #plan de salvare , #criza