Cine e Ion Bazac, noul ministru al Sanatatii?

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 16:11
18715 citiri
Cine e Ion Bazac, noul ministru al Sanatatii?
Foto: pesurse.ro

Viitorul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, a mai lucrat la minister in calitate de secretar de stat, atat in perioada decembrie 2000-martie 2002, cat si din august 2004 pana la data de 29 decembrie 2004.

Dr. Ion Bazac a absolvit Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. Este detinatorul unei diplome de competenta in conducerea serviciilor medicale si sociale si a celei de Master in conducerea afacerilor (MBA).

Vorbeste fluent engleza si franceza si are mai multe specializari in management sanitar, sanatate publica, programe de sanatate cu finantare externa.

La doar o luna dupa instalarea la putere a Aliantei D.A., in ianuarie 2005, Bazac a fost audiat la Parchetul National Anticoruptie in dosarul "Sanatatea".

Potrivit cotidianului "Adevarul" din 19 ianuarie 2005, dosarul fusese deschis in legatura cu transferul ilegal al unor fonduri in valoare de 5 miliarde lei catre mai multe societati comerciale intermediare, in cadrul operatiunii de procurare a aparatelor de purificare a aerului necesare unitatilor spitalicesti din tara.

Aspectele cercetate penal in acest dosar vizau incheierea unor contracte pentru aparatura medicala, servicii si sedii ale unor case judetene de asigurari de sanatate sau spitale, precum si conditiile de plata a unor produse farmaceutice furnizate bolnavilor de catre unele firme, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite.

Bugetul Ministerului Sanatatii a fost prejudiciat in acest mod cu mai multe miliarde de lei, anchetatorii detinand date si indicii certe ca in aceasta activitate infractionala ar fi implicati mai multi oficiali.

Ion Bazac nu a fost singurul secretar de stat audiat la PNA, cel de-al doilea, Iulian Popescu fiind insa pus sub invinuire in mod oficial.

Potrivit cotidianului "Evenimentul Zilei" din 19 ianuarie 2005, Ion Bazac avea in acea perioada "spate" puternic, invartindu-se in cercurile de influenta ale fostului partid de guvernamant.

Ruda cu fostul ministru al sanatatii, Ovidiu Branzan, Bazac mai detinuse aceasta functie in perioada decembrie 2000-martie 2002, dar odata cu restructurarea guvernului a fost retrogradat director general.

A refuzat insa, asa ca a primit o avansare: functia de secretar de stat responsabil cu integrarea europeana si relatii externe in Ministerul Apelor si Protectiei Mediului.

In 2003, el s-a transferat la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, tot la integrare europeana.

Ion Bazac este membru fondator al Asociatiei pentru Promovarea Tinerilor, organizatie din care face parte si Victor Ponta.

Relatii de afaceri

Tatal lui Ion Bazac, care poarta acelasi nume, este un important om de afaceri, fiind actionar la numeroase societati. Printre acestea se numara si societatea de asigurari AGI Romania, de care nu este strain Viorel Hrebenciuc, lider al PSD.

In aprilie 2007, Ion Bazac a infiintat impreuna cu sotia sa, Camelia Bazac si holdingul Central European Finance din Luxemburg, firma Forza Rossa, care a devenit reprezentatul Ferrari in Romania.

In cadrul firmei, cei doi soti detin 52,5 la suta din actiuni, Ion Bazac fiind si presedintele acesteia.

Forza Rossa a inaugurat service-ul oficial Ferrari din Romania, in cadrul complexului din Otopeni, in mai 2008, la ceremonia oficiala de taiere a panglicii participand atat o delegatie la nivel inalt din Italia cat si mai multi proprietari romani de Ferrari.

Sindicatele anticipeaza o colaborare buna cu Bazac

Reprezentantii federatiei Sanitas considera ca nominalizarea lui Ionut Bazac pentru functia de ministru al Sanatatii va duce la o colaborare buna, in timp ce Colegiul Medicilor din Romania atentioneaza ca, desi "mingea se afla in terenul ministrului", sistemul nu poate functiona fara medici.

"Este un om care a fost putin vizibil prin Ministerul Sanatatii, cat timp a fost secretar de stat. Din punctul meu de vedere, consider ca Florian Popa ar fi fost un conducator mai bun al ministerului", a declarat, pentru NewsIn, presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae.

Marius Petcu, presedintele Sanitas, sustine ca se bazeaza foarte mult pe calitatile manageriale ale lui Ionut Bazac, anticipand o relatie buna minister-sindicate.

Patronatul Farmacistilor din Romania spera ca viitorul ministru va lua in seama problemele cu care se confrunta aceasta breasla, date fiind scandalurile dese din ultima perioada, legate de medicamente. "Avem probleme mari, speram sa aiba urechi sa ne auda si pe noi", a precizat presedintele Patronatului Farmacistilor, Aurora Toma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ion Bazac, #anchetat PNA, #service Ferrari reprezentanta , #stiri Ferrari