Inca un experiment pentru Sanatate?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Decembrie 2008, ora 13:26
5911 citiri
Inca un experiment pentru Sanatate?

Noul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, i-a demis in viteza de Ferrari pe managerii spitalelor judetene de urgenta din Giurgiu si Slobozia, dupa controlul inopinat pe care l-a facut vineri, la brat cu subsecretarul de stat Raed Arafat.

Neregulile descoperite au fost intr-adevar grave: medicamentatie de urgenta si aparatura de investigatie tinute sub cheie, inaccesibile, linii de garda subdimensionate, nerespectarea standardelor in timpul manevrelor medicale.

Dar ministrul Bazac nu trebuia sa se duca in Giurgiu si Slobozia pentru a descoperi aceste probleme. N-avea decat sa faca un pas pana la Institutul Oncologic din Capitala pentru a descoperi un loc unde medicii lupta nu numai cu o boala ingrozitoare, ci si cu o organizare mizerabila.

Ar fi vazut ca acolo medicamente esentiale in urgente sunt incuiate intr-un dulap care are o singura cheie, aflata la o asistenta, alta in fiecare zi insa. Asa ca, intr-o situatie de urgenta, medicul este nevoit sa descopere intai care dintre asistente are cheia in ziua respectiva, sa caute apoi asistenta cu pricina, care la randul ei sa caute cheia. Cam cat timp credeti ca dureaza asta?

Si exemple similare pot fi gasite cam in fiecare spital din Bucuresti si Romania. In aceste conditii, controlul ca si demiterile decise de ministrul Ion Bazac nu numai ca sunt salutare, ci ar trebui sa fie semnalul unei reforme de care sistemul sanitar are o nevoie acuta. Sa fie oare chiar asa?

Cooptarea in echipa de control inopinat a subsecretarului de stat Raed Arafat, un profesionist adevarat al medicinei de urgenta, n-a fost intamplatoare. Dimpotriva! Raed Arafat a facut, de fapt, controlul, insotit de un ministru care, in mod evident, nu intelegea mare lucru.

Daca Ion Bazac ar fi fost singur in control, probabil ca n-ar fi descoperit nimic pentru ca nu stia ce sa caute si la ce sa se uite. Mai pe romaneste, ministrul Sanatatii pare sa se priceapa la acest domeniu cu mult mai putin decat la masini sau constructii de case pentru seful de partid.

Daca nu cumva dl. Bazac nu va reprezenta o revelatie nebanuita, este foarte posibil ca Sanatatea sa ramana pe mainile unui nepriceput. Asa ca dupa experimentul contabilului din fruntea ministerului, ne pregatim, se pare, pentru experimentul omului de afaceri.

Si, macar de-ar fi vorba despre un om de afaceri fara tinichele de coada! Dintre toti potentialii ministri, de ce o fi fost ales tocmai cel implicat in constructia casei lui Mircea Geoana? Poate tocmai de aceea?

Sa nu uitam nici faptul ca in decembrie 2005 Ion Bazac, fost secretar de stat intre 2000 si 2002 si in 2004, a fost chemat la fostul PNA in dosarul "Sanatatea", adica pentru o afacere cu aparatura medicala din care statul a iesit prejudiciat cu vreo cinci miliarde lei.

Daca le punem cap la cap, controlul de vineri, lasat cu sanctiuni, pare mai degraba un inceput populist de mandat, la adapostul imaginii lui Raed Arafat, dincolo de care insa tratamentrul pentru Sanatate va ramane gresit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#Ion Bazac, #Raed Arafat, #demiteri manageri spitale, #reforma Sanatate , #stiri Ferrari