Marele plan al FIFA a fost anulat

Joi, 23 Mai 2019, ora 14:00
2696 citiri
Marele plan al FIFA a fost anulat
Foto: FIFA

Federatia internationala de fotbal (FIFA) a anuntat ca a renuntat la ideea organizarii unei Cupe Mondiale cu 48 de echipe in anul 2022, motivul principal reprezentandu-l blocada impusa Qatarului, gazda competitiei, de catre tarile vecine.

Presedintele FIFA, Gianni Infantino, a avansat anul trecut ideea maririi numarului de echipe participante la turneul final al CM 2022, propunerea sa fiind avizata pozitiv de Consiliul FIFA, desfasurat in luna martie la Miami.

Acest proiect, care se baza pe un studiu de fezabilitate, era inscris si pe ordinea de zi a viitorului Congres al FIFA, programat pe 5 iunie la Paris, insa instanta fotbalistica mondiala a indicat miercuri seara ca, "in circumstantele actuale, o astfel de propunere nu poate fi pusa in practica".

"FIFA si Qatarul au explorat impreuna toate posibilitatile pentru cresterea numarului de echipe de la 32 la 48, implicand tarile vecine. In urma unui proces aprofundat de consultari, s-a ajuns la concluzia ca, in circumstantele actuale, o asemenea propunere nu poate fi pusa in practica", a explicat forul fotbalistic mondial intr-un comunicat.

Principalul obstacol in calea acestui proiect a fost unul de ordin geopolitic, reprezentat de blocada impusa Qatarului de mai multe tari vecine, in care Emiratele Arabe Unite, Bahrain si Arabia Saudita, sub pretextul sustinerii unor grupari extremiste de catre autoritatile de la Doha.

"Implicarea acestor tari in organizarea turneului impreuna cu Qatarul implica ridicarea acestei blocade si, in special, ridicarea restrictiilor asupra miscarilor de persoane si de bunuri", se preciza in studiul de fezabilitate supus consultarii membrilor Consiliului FIFA in luna martie.

Studiul respectiv, consultat de AFP, asigura totodata ca o Cupa Mondiala in Qatar cu 48 de echipe in loc de 32 ar fi generat "intre 300 si 400 milioane de dolari drept venituri suplimentare", bani care ar fi provenit din drepturile de televizare, drepturile de marketing si vanzarea de bilete.

Cupa Mondiala din 2022 care va avea loc in Qatar isi va pastra, asadar, formatul original cu 32 de echipe si "nicio alta propunere nu va fi supusa Congresului FIFA din 5 iunie, de la Paris", se mai arata in comunicat.

Formatul cu 48 de echipe, care va implica o crestere de la 64 la 80 de meciuri la turneul final, va fi aplicat insa incepand cu editia din 2026 a Cupei Mondiale de fotbal, care va fi organizata in comun de Statele Unite, Canada si Mexic, aceasta fiind o decizie adoptata de FIFA inca din ianuarie 2017.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#schimbare format Cupa Mondiala , #stiri FIFA