Parintele Flamingo, despre cum va fi 2011 pentru afaceri - Interviu

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 08:00
6835 citiri
Parintele Flamingo, despre cum va fi 2011 pentru afaceri - Interviu
Foto: Financiarul

Fondatorul Flamingo, Marius Ghenea, vorbeste, intr-un interviu pentru Ziare.com, espre cariera sa, despre modelele de urmat in afaceri si despre mediul business din Romania.

- In 1994 ati fondat Flamingo Computers, firma pe care ati vandut-o in 2001, in momentul in care devenise cea mai importanta companie de pe piata de calculatoare din Balcani. Daca ar fi s-o luati din nou de la inceput, ati face aceleasi alegeri?

- Fiecare decizie importanta pe care am luat-o a fost bazata pe o analiza atenta facuta in respectivul moment, pe baza tuturor informatiilor disponibile atunci si, nu in ultimul rand, bazandu-ma si pe intuitie, cand nu existau suficiente informatii.

Iata de ce, fiind rezultatul unui numar mare de factori si fiind vorba de decizii complexe, nu pot spune ca deciziile ar fi aceleasi, pentru ca nici conditiile nu ar fi aceleasi, chiar daca as lua-o de la inceput. Ceea ce nu as schimba insa ar fi cu siguranta principiile pe care se bazeaza aceste decizii, respectiv etica de business si in relatia mea cu colaboratorii si echipele cu care lucrez.

- Care sunt primele trei conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un antreprenor pentru a-si deschide propria afacere?

- Cele mai importante conditii pentru ca un antreprenor sa demareze o afacere de succes sunt sa porneasca la drum cu echipa potrivita, sa porneasca la momentul potrivit si sa porneasca in afacerea potrivita. Oamenii sunt cei mai importanti pentru succesul unei afaceri, iata de ce echipa potrivita este prima si cea mai importanta conditie.

Momentul potrivit este important atat din perspectiva antreprenorului, dar si din perspectiva economica generala. A treia conditie este si ea foarte importanta, pentru ca sunt din pacate multe idei de afaceri care suna foarte interesant, dar care nu sunt afaceri potrivite, fie pentru ca nu exista suficienta cerere pe piata, fie pentru ca nu exista alte conditii indeplinite, fie pentru ca tipul de afacere nu se potriveste deloc cu antreprenorul.

- Ati declarat ca va propuneti sa continuati in 2011 investitiile in online, dar ati spus ca va intereseaza si investitii in zona mai traditionala de business din Romania. Ne puteti spune concret ce fel de companii va intereseaza in acest moment si care este bugetul pentru achizitii in 2011?

- 2011 continua sa fie o perioada destul de volatila in ceea ce priveste zona de investitii, asa ca este greu sa indic acum niste tinte clare si un buget clar, insa ceea ce este clar e ca sunt in continuare interesat de astfel de investitii.

- Cum vedeti anul 2011 pentru mediul de afaceri, in conditiile in care precedentii doi ani au fost, conform declaratiilor dumneavoastra, ani complicati pentru afaceri?

- 2011 va fi si el un an complicat pentru mediul de afaceri din Romania, deoarece, chiar daca ne dorim o minima revenire economica in 2011, aceasta nu ar putea aparea, in opinia mea, mai devreme de finalul acestui an, asa ca o mare parte a anului (cel putin doua, daca nu chiar trei trimestre) nu vor arata mult diferit fata de anul anterior.

- Compania dumneavoastra, FIT Distribution, a incheiat anul 2010 in castig sau in pierdere?

- Am incheiat profitabil anul 2010, mai ales pe fondul unei dinamici mult mai bune a retailului online fata de cel traditional.

- Ce domenii de business din Romania vi se pare ca sunt cele mai ofertante in acest moment si ce domenii vi se par prea aglomerate si ineficiente?

- In continuare, exista numeroase oportunitati, atat in ceea ce priveste barierele reduse pentru dezvoltarea globala, cat si in ceea ce priveste apetitul investitorilor de tip seed sau early-stage in zona IT si de tehnologii legate de Internet. Cred ca aici Romania are si anumite avantaje naturale sau dobandite (talent, costuri relativ reduse, multilingvism, apartenenta la UE) pe care le poate fructifica mult mai bine in viitor, mai ales in zona antreprenoriatului bazat pe inovatie.

- Potrivit unui studiu Daily Business, sunteti cel mai mediatizat om din online-ul romanesc. In ce masura v-a ajutat notorietatea acumulata in ultimii ani in bunul mers al afacerilor dumneavoastra?

- Am fost, desigur, onorat sa apar in acel studiu, mai ales ca sunt multi alti antreprenori si manageri extrem de valorosi si cu rezultate foarte bune in zona online, care ar fi meritat probabil sa fie mentionati acolo inaintea mea. Din punctul meu de vedere insa, lucrurile trebuie privite putin invers: nu poti sa iti creezi o reputatie pentru a iti sustine bunul mers al afacerilor, ci dimpotriva, rezultatele bune si comportamentul din business iti aduc o anumita reputatie ca om de afaceri.

- V-ati gandit vreodata sau va ganditi sa intrati in politica? Daca da, ce afinitati politice aveti si in ce partid ar putea fi vazut Marius Ghenea

- Am facut o astfel de analiza si nu cred ca as putea aduce multa valoare pentru comunitate si pentru tara, intr-un demers politic. Cred ca eu pot sa am o contributie mult mai utila, oricat de modesta, in zona de dezvoltare a culturii antreprenoriale din Romania, atat prin activitatile mele de la catedra, cat si prin implicarea in proiecte sociale legate de antreprenoriat, in care particip cu mare placere si dedicatie.

- Care sunt modelele dumneavoastra de business din mediul de afaceri intern sau international?

- Apreciez in mod deosebit antreprenorii extraordinari din business-ul IT american, oameni ca Bill Gates, Michael Dell sau Steve Jobs, dar in acelasi timp, cred ca cel mai important lucru nu este sa urmezi modele, ci sa creezi modele, mai ales in conditiile in care pentru antreprenoriatul tanar din Romania, inca exista mult prea putine modele reale de urmat si inca sunt prea multe false modele cu care societatea romaneasca a fost intoxicata in acesti 20 ani.

- Sunteti unul dintre putinii oameni de afaceri de succes din Romania care nu a avut niciun fel de acuzatie sau scandal de coruptie care sa planeze asupra numelui dumneavoastra...

- Nu sunt unul dintre putinii antreprenori in aceasta situatie: in activitatea mea, atat cea de om de afaceri, cat si cea de sustinator al antreprenoriatului in Romania, am cunoscut numerosi oameni de afaceri cinstiti, fara niciun fel de suspiciuni, care insa, din pacate, sunt prea putin cunoscuti publicului larg, poate pentru faptul ca ei insisi sunt oameni in esenta extrem de modesti (asa cum este orice leader adevarat) si in plus, pentru faptul ca aceste modele pozitive nu genereaza, din pacate, niciun scandal de presa, deci in concluzie nu genereaza audienta, asa ca nu sunt promovati de presa.

Din acest punct de vedere, intr-adevar, probabil ca eu ma aflu intr-o situatie rara, a unui om de afaceri care nu a facut niciodata afaceri cu statul, care nu este si nu a fost implicat in politica, si care totusi a fost in general prezent in media, iar aceasta situatie este pentru mine in primul rand o mare responsabilitate.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#Flamingo Computers Marius Ghenea, #afaceri Marius Ghenea, #oameni afaceri Marius Ghenea , #stiri Flamingo
Comentarii