Solutia ministrului Bodog la problemele din Sanatate: Dubleaza numarul comisiilor iar membrii lor vor fi "personalitati cunoscute"

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 09:22
1870 citiri
Solutia ministrului Bodog la problemele din Sanatate: Dubleaza numarul comisiilor iar membrii lor vor fi "personalitati cunoscute"
Foto: Facebook/Ministerul Sanatatii - Romania

Ministerul Sanatatii va avea 59 de comisii de specialitate, fata de 28 cate exista in prezent, iar zece dintre acestea vor fi destinate specialitatilor pediatrice, arata un proiect al Ministerului Sanatatii, supus dezbaterii publice si care stabileste ca membrii acestor organisme vor fi "personalitati de notorietate, cunoscute (sic!) in domeniul lor de competenta".

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a explicat ca activitatea comisiilor de specialitate se desfasoara cu dificultate la ora actuala din cauza unui numar semnificativ de demisii inregistrate in randul membrilor acestora si ca este nevoie de astfel de comisii pentru fiecare specialitate, tinand cont ca le-au fost sporite atributiile.

"Activitatea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii se desfasoara cu dificultate din cauza unui numar semnificativ de demisii inregistrate in randul membrilor comisiilor de specialitate. Avem nevoie de astfel de comisii pentru fiecare specialitate, tinand cont ca le-au fost sporite atributiile.

Aceste organisme vor avea sarcini importante in strategiiile si programele de actiune in domeniul sanatatii, vor elabora protocoalele standardizate la nivel national, vor fundamenta deciziile ministrului Sanatatii cu privire la politicile sanitare, vor propune ministrului prioritatile nationale pe termen scurt, mediu si lung, corespunzator domeniului de specialitate din sfera sa de competenta", a spus ministrul Sanatatii.

De asemenea, comisiile vor elabora propuneri pentru pachetele de servicii medicale, vor colabora cu societatile stiintifice sau asociatiile profesional-stiintifice in problemele majore ori de interes national, vor stabili competentele incluse in pregatirea pentru specialitate, vor alcatui tematicile examenului de medic specialist si primar si bibliografiile aferente, a mai spus Bodog.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice, membrii comisiilor de specialitate sunt numiti in urma unui proces de consultare a Ministerului Sanatatii cu universitati de profil, cu societati profesionale si cu Colegiul Medicilor din Romania, iar membru al comisiilor poate fi "orice profesionist in domeniul medical respectiv, avand activitate profesionala, de cercetare medicala, didactica sau academica apreciata in sistemul de sanatate".

Membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii se supun regimului conflictelor de interese si incompatibilitatilor prevazute de lege, au obligatia de a pastra confidentialitatea tuturor documentelor discutate in cadrul comisiei, cu exceptia celor care devin publice prin publicare sau prin ordin al ministrului Sanatatii, sunt obligati, in termen de 30 de zile de la numire, sa intocmeasca si sa depuna o declaratie de interese, pe propria raspundere, cu privire la functiile si activitatile pe care le-au desfasurat in ultimul an calendaristic anterior momentului numirii.

Proiectul prevede mai prevede ca membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii sunt "personalitati de notorietate, cunoscute (sic!) in domeniul acestora de competenta" si care nu detin functii remunerate sau neremunerate in cadrul companiilor producatoare, detinatoare de autorizatii de punere pe piata si distribuitoare de medicamente, dispozitive, aparatura sau echipamente medicale, nu detin parti sociale sau actiuni in cadrul companiilor producatoare, detinatoare de autorizatii de punere pe piata si distribuitoare de medicamente, dispozitive, aparatura sau echipamente medicale, la care declarantul impreuna cu sotul/sotia si rudele de gradul I au mai mult de 5% din capitalul societatii, indiferent de modul de dobandire a actiunilor, medicale. In situatia in care membrii comisiilor de specialitate nu mai intrunesc respectivele conditii, acestia au obligatia de a informa Ministerul Sanatatii.

In situatia in care un membru al unei comisii de specialitate a participat in ultimul an calendaristic la studii clinice care implica medicamente (DCI-uri) ale companiilor producatoare, detinatoare de autorizatii de punere pe piata si distribuitoare de medicamente care sunt propuse pentru includerea pe lista medicamentelor compensate si sunt luate in discutie in cadrul sedintei comisiei de specialitate, acesta are obligatia sa completeze declaratia de abtinere si sa se retraga de la dezbateri.

Membrii comisiilor de specialitate beneficiaza de o indemnizatie lunara de 10% din indemnizatia secretarului de stat, care se acorda, la cerere, in conditiile prevazute de lege.

Actuala structura cuprinde 28 de comisii, respectiv: alergologie si imunologie clinica, nataomie patologica, anestezie si terapie intensiva, boli infectioase, cardiologie, chirurgie cardiovasculara, chirurgie generala, chirurgie orala si maxilo-faciala, chirurgie pediatrica, chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, chirurgie toracica, chirurgie vasculara, dermatovenerologie, diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Proiectul este in dezbatere publica pana in 23 august.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#comisii Ministerul Sanatatii, #declaratii Bodog comisii sanatate , #ministrul Sanatatii