Florian Coldea face primele declaratii dupa retragerea din conducerea SRI

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 18:23
19728 citiri
Florian Coldea face primele declaratii dupa retragerea din conducerea SRI
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Fostul prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii, general-locotenent in rezerva, Florian Coldea, a raspuns miercuri acuzatiilor care i-au fost aduse in ultima perioada si a tinut sa clarifice aspecte legate de activitatea in cadrul Serviciului si de ancheta interna care l-a vizat.

Coldea spune, intr-o declaratie pentru agentia de stat Agerpres, ca ancheta care l-a vizat a inceput chiar de la primele acuzatii la adresa sa, deci inainte de anuntul SRI in care se preciza si ca acesta a fost suspendat din functia de prim adjunct al lui Eduard Hellvig.

"In ultima perioada am fost evocat si invocat excesiv in spatiul public. Alegatii defaimatoare, acuzatii grave si speculatii dintre cele mai diverse incluzand numele meu au invadat canalele media. S-a intensificat un scandal de proportii care a afectat atat imaginea mea cat si, mai ales, activitatea institutiei.

Conform procedurilor standard in institutii de intelligence, a fost declansata o ancheta interna inca de la aparitia primelor alegatii. Este important pentru opinia publica sa precizez ca Serviciul si-a dezvoltat mecanismele de verificare adecvate, astfel incat nimeni din cadrul SRI, oricare ar fi functia sau gradul, nu se poate plasa deasupra procedurilor de ancheta interna la aparitia unor astfel de acuzatii. Nimeni!

S-a desfasurat o investigatie complexa, riguroasa, completa, cu privire la toate afirmatiile acuzatoare difuzate pana la momentul transmiterii acestui comunicat. Am parcurs cu toata deschiderea etapele acestei anchete. Am oferit tot suportul, am prezentat toate documentele necesare si martorii relevanti, am raspuns complet tuturor intrebarilor, m-am supus tuturor verificarilor. Rezultatele anchetei au indicat, fara echivoc, faptul ca am respectat legea si normele deontologice specifice, in toate circumstantele analizate", arata Coldea.

Coldea spune in continuare ca a fost vorba despre o alta miza la mijloc, nu de scoaterea sa din joc, si ca va face clarificari adecvate in viitor.

"Onoarea unui militar cu idealuri mult mai inalte decat beneficii meschine nu poate fi patata cu 'realitati confectionate' si elemente scoase din context. Celor care s-au grabit sa creada sau sa amplifice neadevaruri flagrante difuzate in trecut sau mai recent, pana la data de 18 ianuarie 2017, le reiterez faptul ca am inteles miza, iar aceasta este cu mult mai mare si mai profunda decat compromiterea activitatii mele. Imi rezerv dreptul de a oferi raspunsuri si clarificari adecvate, precum si elemente factuale relevante despre aceste aspecte si multe altele, la un moment dat.

Dincolo de numele meu, pe care ancheta interna si adevarul l-au reabilitat, consider ca aceasta serie de atacuri si acuzatii defaimatoare risca sa afecteze grav spiritul institutiei si, implicit, buna functionare a acesteia. Din consideratie si respect fata de toata activitatea trecuta, fata de performanta inregistrata, fata de statura consolidata a ceea ce reprezinta astazi SRI in comunitatea euroatlantica de intelligence, fata de munca si eforturile colegilor mei, nu am putut ingadui ca acest lucru sa continue. Am solicitat directorului institutiei eliberarea mea din functia de prim-adjunct si punerea mea la dispozitia Serviciului si a nevoilor institutiei", mai spune generalul in rezerva.

Coldea mai spune si ca, acum ca a scapat de "constrangerile uniformei militare", va aparea mult mai des in spatiul public.

"Trecerea in rezerva nu modifica nimic din determinarea mea de a servi in continuare statul roman, de a contribui din rolul meu viitor la prezervarea a tot ceea ce am reusit sa construim in ultimii 12 ani. Criticilor mei, ale caror afirmatii le-am considerat adesea constructive, le transmit ca, lipsit de constrangerile statutului si uniformei militare, voi avea, in viitor, libertatea de a vorbi, de a ma exprima public, in baza expertizei profesionale acumulate si cu buna-credinta care m-a ghidat intotdeauna.

Aleg sa fac acest lucru pentru a contribui astfel la dezvoltarea culturii de securitate, atat de necesara pentru Romania si cetatenii ei in contextul evolutiilor mediului securitar, al tranformarilor si multiplicarilor amenintarilor hibride, al realitatii cadrului legislativ si al conditionarilor tehnologice relevante la nivelul intregii societati", mai spune Coldea.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Coldea reactie demitere SRI, #Coldea declaratie general rezerva , #SRI