Citu: Romania va intra in procedura de deficit excesiv, cel mai devreme in martie

Marti, 11 Februarie 2020, ora 10:32
6671 citiri
Citu: Romania va intra in procedura de deficit excesiv, cel mai devreme in martie
Foto: Arhiva Facebook/ Florin Citu

Romania va intra in procedura de deficit excesiv, acest lucru nu poate fi evitat si cel mai devreme se poate intampla in martie, a declarat, luni seara, ministrul demis al Finantelor, Florin Citu.

"Discutiile sunt cu Comisia Europeana.(...) Si, da, Romania va intra in procedura de deficit excesiv. Inca un cadou lasat Romaniei de cei de la PSD: procedura de deficit excesiv.

Nu putem sa evitam acest lucru, dar ce putem noi sa facem este sa ne asiguram ca venim cat mai repede cu deficitul pe ESA sub 3%. Am aratat deja acest lucru in strategia fiscal-bugetara. Ne intoarcem sub 3% in 2022, pentru ca este cel mai rapid, dar in acelasi timp nu vrem sa influentam negativ economia", a spus Citu, marti seara, la Realitatea Plus.

Acesta a subliniat ca exista o comunicare permanenta cu Comisia Europeana pe acest subiect, iar decizia cand va fi demarata depinde de CE.

"In ceea ce priveste comunicarea cu Comisia Europeana, suntem in permanenta comunicare cu Comisia Europeana pe acest subiect. Decizia de a porni procedura de deficit excesiv pentru Romania este la Comisia Europeana. Vom vedea cand vor lua aceasta decizie.

Dar informatii in ceea ce priveste executia bugetara pe ESA, pe cash, le transmitem de fiecare data cand ni le cer. Am avut comunicari pe aceasta tema, decizia vom vedea cand va dori Comisia sa o ia. Cel mai devreme este in martie, dar poate sa fie si in mai, depinde de Comisia Europeana", a explicat ministrul.

Executia bugetului general consolidat pe anul 2019 s-a incheiat cu un deficit de 48,3 miliarde de lei (4,6% din PIB), conform datelor de la Finante. Executia bugetului general consolidat pe anul 2019 indica o majorare ampla a deficitului bugetar cu 1,8% in PIB fata de nivelul de 2,8% din PIB inregistrat in anul 2018.

Strategia fiscal bugetara, publicata la mijlocul lunii decembrie 2019, mentioneaza ca planificarea bugetara pe anul 2020 si estimarile pe perioada 2021-2022 stabilesc deficitul bugetar ESA in anul 2020 la 3,58% din PIB, urmand ca acesta sa ajunga in anul 2022 la 2,77% din PIB, respectiv o reducere cu 0,81% fata de 2020, incadrandu-se in 2022 in prevederile regulamentelor europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#deficit excesiv florincitu , #ministrul Finantelor