Florin Citu: Orlando a mintit. Cei care depun mai devreme Declaratia unica nu primesc reducere

Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 11:51
4554 citiri
Florin Citu: Orlando a mintit. Cei care depun mai devreme Declaratia unica nu primesc reducere
Foto: Facebook/Florin Citu

Persoanele fizice care depun Declaratia unica mai devreme nu vor beneficia de bonificatiile promise de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, afirma senatorul PNL Florin Citu.

Potrivit acestuia, in buget nu au fost incluse sumele aferente pentru acordarea reducerii de 5% din impozitul pe venit.

"Gainarie marca Orlando. Orlando este disperat. Nu mai stie cum sa acopere gaura la buget. Cea adevarata de 5% din PIB. Asa ca a dat un OUG si cei care depun declaratia unica mai devreme primesc o reducere de 5% din impozitul pe venit. S-a dus pe la toate televiziunile #fakenews si a garantat ca cei care depun declaratia mai devreme beneficiaza de reducere.

Bineintles ca a mintit. Vorbim de Orlando si de PSD. Inteleg ca sunt romani care au crezut si aceasta gainarie a lui Orlando. Oamenii au avut incredere in el si acum isi dau seama ca au fost inselati. Cum de l-au crezut, nu-mi pot imagina. Pur si simplu Orlando nu a inclus in buget banii pentru reducere. ANAF, oamenii lui Orlando, spun ca ei nu dau nimic inapoi si arata cu degetul spre legea bugetului. Va dati seama cat este de mare gaura daca fac astfel de gainarii?", scrie Florin Citu pe Facebook.

Senatorul atrage atentia ca si bugetul de pensii este pe deficit si ca vor urma imprumuturi record pe pietele externe.

"Adio bani de pensii si salarii. Nu sunt inclusi in buget. Dupa primele luni bugetul de pensii este pe deficit desi in legea bugetului este surplus. Urmeaza imprumuturi record pe pietele externe", subliniaza Florin Citu.

Ziare.com a trimis o solicitare catre ANAF pentru a afla daca persoanele care depun mai devreme Declaratia unica mai primesc o reducere de 5% din impozitul pe venit, iar in momentul in care primim un raspuns oficial il vom comunica.

Declaratia unica si Declaratia 230, prin care romanii pot dona o parte din impozitul pe venit, pot fi depuse pana pe 31 iulie. Termenul initial era 15 martie dar a fost prelungit prin ordonanta de urgenta.

Cine trebuie sa depuna Declaratia unica

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Formularul se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit ANAF, persoanele fizice au obligatia:

  • declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;
  • declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;
  • declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.

Veniturile supuse declararii sunt:

  • activitati independente, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia contribuabililor pentru care impozitul se retine la sursa;
  • cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli;

In acest an, Declaratia unica se depune doar in format electronic. Nu se admite depunerea in format hartie la registratura autoritatii fiscale.

Declaratia 230 - Donati catre ONG-uri, pentru ca banii sa nu intre pe mana statului

In ceea ce priveste Declaratia 230, aceasta se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii din Romania, in urmatoarele situatii, dupa caz:

a) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult;

b) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe

veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru acordarea de burse private, conform legii;

c) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual pe

veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

Formularul se depune si de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din

salarii si/sau pensii din strainatate, impozabile in Romania, conform legii.

Asadar, cei care doresc sa ajute ONG-urile trebuie sa completeze formularul 230 (care poate fi descarcat de pe site-urile ONG-urilor sau al Fiscului) si apoi il trimit catre ANAF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#reducere Declaratie unica, #bonificatie declaratie unica , #PNL
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Iar a aparut Pacaliciul care anunta apocalipsa, deficitul de 5%,