Avertizarea de cod galben a Guvernului Ponta (Opinii)

Duminica, 27 Mai 2012, ora 22:00
4872 citiri
Avertizarea de cod galben a Guvernului Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Odata cu venirea Guvernului Ponta, leul s-a devalorizat brusc. Domnul Adrian Vasilescu, pe care il ascultam cu multa incredere la televizor, ne asigura ca a intervenit efectul psihologic, foarte normal atunci cand decoleaza un guvern si aterizeaza altul.

Presiunea externa este o scuza

Peste cateva zile, am vazut ca domnul Vasilescu avea dreptate, efectul psihologic s-a evaporat, s-a intors la locul lui, dar, peste alte cateva zile, a reaparut efectul psihologic, mai vartos ca prima data. S-ar parea ca leului sa nu-i priasca Guvernul, sau, dimpotriva, Guvernului sa nu-i priasca leul.

Tot expertul bancii nationale a dezlegat nodul gordian din mintea noastra, explicand ca fenomenul psihologic era una, iar presiunea externa e alta. Ea ne paste de dupa colt. Asa ceva n-are lagatura cu Guvernul nostru imaculat, are mai mult cu Grecia, cu Spania, cu presedintele Frantei, cu cancelarul german, cu G8, cu G20 si nu m-as mira sa fie legat chiar si de paralela 45.

Asta face sa urce euro in raport cu leul, sa scada in raport cu dolarul, iar noi sa stam, privind neputinciosi la banca nationala, ca inteleptul la poarta noua.

In schimb, cine merge la piata observa imediat ca efectul psihologic asupra rosiilor si cartofilor noi nu se compara cu presiunea externa asupra capsunilor si cireselor.

Intelepciunea de a nu spune ce stii

Una peste alta, inflatia e sub control, preturile oficiale au variatii mici, Guvernul are in program sa scada somajul, sa creasca salariul si sa nu mai ramana nimic asa cum era pe vremea domnului Boc, decat cel mult paralela 45, care nu se poate schimba numai cu hotararea de guvern.

In mod normal, reporterii, care-l pandesc non stop pe domnul Vasilescu pe treptele bancii, il intreaba ce ne asteapta de aici incolo. Uns cu toate alifiile, purtatorul de cuvant al tezaurului national ne da totdeauna acelasi raspuns stereotip, demn de intelepciunea unui nedezmintit rabin: "Nu stiu si, chiar daca as sti, n-as spune".

Corect, mai ales partea a doua mi se pare foarte corecta. Daca ar spune ce stie, poate am intra in panica, intrucat leul da sa scada, iar chestiunea presiunii externe mi se pare un mit. Au fost presiuni externe si mai abitir decat cea de acuma, dar banca nationala le-a estompat aproape inobservabil.

Acuma, chiar si un naiv, care nu spune ce stie, vede ca presiunile sunt interne. Guvernul n-are bani sa plateasca ce a promis: salarii si pensii. Manevra cu returnarea sumelor de la judete n-a tinut si s-a terminat lamentabil.

Poate nu s-a terminat, poate Ponta gandeste sa nu respecte hotararea CCR. Astfel, lamentabilul ar deveni derizoriu.

Pana unde va creste euro?

In plus, Guvernul are cheltuieli cu alegerile, pentru care si-a ales specialistul in domeniu, pe domnul Florin Georgescu. In paranteza fie spus, domnul Florin Geogescu este singurul demnitar din respectivul minister care nu si-a afisat CV-ul pe site, la zi. Poate abia l-au tehnoredactat subalternii, iar acuma il verifica, nu cumva sa lipseasca vreo cratima.

Dar, lasand paranteza la o parte, numele domnului Florin Georgescu este strict legat de prabusirea leului intr-o alta perioada, cand tot dansul era ministru la Finante, tot dansul marea salarii si tot dumnealui se ingrijea de bani pentru campanie.

Amintirile ne trimit la momentul cand, dupa plecarea domnului Georgescu de la Finante, ajunseseram sa platim cinci mii de lei un ou, zece mii o paine si o suta de mii bucata de telemea. Asemenea dezastru financiar, ramas dupa plecarea domnului Georgescu de la Finante si a domnului Vacaroiu din fruntea Cabinetului, n-a mai vazut Romania decat dupa intrarea rusilor in tara, cand au tiparit bani romanesti fara nici o socoteala si i-au impartit soldatilor biruitori - ca nu dadeau de la ei.

Are dreptate cine spune ca nu se poate prevedea viitorul, dar mi se pare plauzibila si parerea multor specialisti care presimt ca, pana la iarna, euro s-ar putea apropia de 5 lei, poate sub presiunea externa, poate prin efect psihologic, poate tocmai pentru ca specialistul de la Finante are experienta in materie.

Caci, pana la urma, ramane in picioare una din doua: ori se tine de cuvant Ponta cu ce a promis si ne da cu amandoua mainile, ori nu ne da nimic si atunci nu vad de ce l-a mai luat pe Georgescu de la banca.

Intuitia ma face sa mizez pe prima varianta. Cu cea de a doua, domnul Ponta si-ar da foc la propria valiza. Cu prima, ar salva-o pe a lui, dar inflatia ar aprinde-o pe a noastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Victor Ponta premier, #Florin Georgescu ministru, #Adrian Vasilescu economist , #ministrul Finantelor