Florin Georgescu: Vom respecta prevederile din memorandumul cu FMI

Vineri, 04 Mai 2012, ora 18:58
2480 citiri
Florin Georgescu: Vom respecta prevederile din memorandumul cu FMI
Foto: RTV

Romania va respecta prevederile din memorandumul incheiat cu Fondul Monetar International, urmand a exista doar actualizari ale prevederilor, a declarat Florin Georgescu, ministrul de Finante desemnat in cadrul Guvernului Victor Ponta.

"Nu se amana nimic si nu se iese din parametrii financiari care asigura stabilitatea macroeconomica. Se respecta prevederile din memorandumul incheiat. Se actualizeaza prevederile lui, pentru ca unele lucruri s-au realizat, altele nu, si trebuie rearanjate in timp", a declarat Georgescu, vineri seara, dupa incheierea negocierilor cu oficialii misiunii FMI, ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Potrivit spuselor sale, vineri s-a discutat pe marginea unei treimi din acest memorandum, urmand ca restul sa fie negociat sambata.

"Guvernul desemnat este constient si doreste cu toata taria continuarea acestui acord. Negocierile au decurs normal. Pe acea treime nu mai este nici o divergenta", a completat Georgescu.

Ministrul de Finante desemnat a precizat ca, deocamdata, nu s-a ajuns la problemele de care sunt interesati romanii, si anume majorarea salariilor bugetarilor sau plata datoriilor catre pensionari, fiind discutate doar "chestiuni tehnice, care nu au relevanta".

Referitor la majorarea salariilor, Georgescu s-a aratat increzator in faptul ca pot fi gasite solutii. "Sunt increzator ca reprezentatii FMI, CE si BM vor fi intelegatori sa dea curs cererilor noastre, care nu vin sa puna presiune pe deficit, buget. Avem solutii tehnice la nivelul expertilor din Ministerul Finantelor, care sunt durabile, solide, nu creeaza dezechilibre in finante", a precizat Georgescu.

La randul sau, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca s-au discutat probleme de politica monetara si stabilitate financiara, insa a asigurat a discutiile sunt "calme" si nu exista "nici un fe de temeri ca lucrurile nu vor merge bine".

El a precizat ca reintregirea salariilor ar da un impuls cresterii economice si nu va pune presiuni pe inflatie. La sfarsitul lunii mai, rata inflatiei ar putea fi chiar de 2 la suta, fiind pentru prima data cand Romania se incadreaza in media de inflatie a zonei euro.

Nu in ultimul rand, Vasilescu a spus ca pe masa de negocieri se afla si textul unei scrisori adresata directorului FMI, Christine Lagarde, care va fi predata de reprezentantii misiunii din Bucuresti. Nu a precizat, insa, si ce contine acesta scrisoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#negocieri Florin Georgescu FMI, #respectare prevederi memorandum FMI, #misiune FMI Romania , #ministrul Finantelor
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Cum ,nu a gasit georgescu intr-un colt de cabinet o sacosa cu 5 mld
C
Cronos
rank 3
Antonescu nu l-a demis inca pe Franks??