Strategia Romaniei privind aderarea la zona euro va fi definitivata dupa alegeri

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 20:32
2745 citiri
Strategia Romaniei privind aderarea la zona euro va fi definitivata dupa alegeri
Foto: gov.ro (Arhiva)

Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a declarat, marti, ca strategia Romaniei privind aderarea la zona euro va fi definitivata dupa alegerile din 9 decembrie.

"Este un obiectiv ambitios. S-a spus si de catre acest guvern, dar si de catre guvernul anterior si celalalt dinainte, s-a exprimat aceasta opinie din cate imi aduc aminte si la nivelul BNR ca este un termen care catalizeaza energiile, care mobilizeaza eforturile si resursele romanilor pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si pentru continuarea reformelor sectoriale, dar in acelasi timp este un termen ambitios, asa incat eu cred ca se va definitiva strategia Romaniei privind adoptarea monedei unice europene, adoptarea euro, dupa alegerile din aceasta toamna. Este o parere personala", a precizat Georgescu.

Ministrul de Finante considera ca este nevoie de un consens in aceasta privinta.

"Eu zic ca este bine de facut o intrunire la nivelul politic cu toate institutiile abilitate care sa-si exprime opiniile si sa se ajunga la un consens, (...) sa facem un pact intern care sa fie fezabil si rezonabil aplicabil, realist, sa-i spunem Pactul pentru euro", a explicat Georgescu.

Premierul bulgar Boiko Borisov si ministrul de Finante, Simeon Djankov, au anuntat ca Sofia a inghetat pe termen nedefinit planurile de aderare la zona euro.

Bulgaria ingheata planurile de aderare la zona euro

Referitor la participarea Romaniei la sistemul european de supraveghere bancara, ministrul de Finante considera ca ar fi o solutie buna.

"Este bine. Este in primul rand gandit, conceput pentru bancile din zona euro, dar este oportun ca Romania ca si stat care nu apartine zonei euro sa beneficieze de avantajele acestui sistem unic de supraveghere.

Exista mecanisme prin care si statele care nu sunt membre ale zonei euro pot beneficia de instrumentele, informatiile, pot avea o mai buna comunicare cu organismul care se preconizeaza a se infiinta la nivelul Bancii Centrale Europene", a spus Florin Georgescu.

Presedintele Traian Basescu le-a transmis, marti, ambasadorilor romani acreditati in strainatate ca tara noastra trebuie sa isi mentina obiectivul de aderare la zona euro in anul 2015.

Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#Georgescu aderare Romania zona euro, #Georgescu Romania zona euro, #strategie Romania zona euro , #ministrul Finantelor