Ce a inteles Florin Iordache din opinia preliminara a Comisiei de la Venetia

Luni, 16 Iulie 2018, ora 15:34
8891 citiri
Ce a inteles Florin Iordache din opinia preliminara a Comisiei de la Venetia
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Presedintele Comisiei speciale pentru modificarea Jegilor Justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, a transmis luni ca autorii opiniei preliminare a Comisiei de la Venetia "nu au citit ultima forma prin care a fost definita eroarea judiciara" si a sustinut ca expertii straini ar fi laudat scoaterea presedintelui din numirile la ICCJ.

Totodata, Iordache citeaza din paragraful 133 al opiniei preliminare a Comisiei de la Venetia, afirmand ca aceasta a laudat "separatia carierelor" judecatorilor de a procurorilor, prin transferarea competentelor de numiri de la Plen la cele doua sectii ale CSM.

"Noul mod de luare a deciziilor 'in privinta carierelor' va conduce la consolidarea independentei judecatorilor, ceea ce nu este in totalitate posibil atata vreme cat deciziile privind carierele judecatorilor sunt luate si de procurori, a spus Comisia (par. 133) ", se arata in citatul preluat de Iordache din opinia Comisiei de la Venetia, potrivit unui comunicat de presa.

"Amintim ca atat presedintele si Opozitia, cat si procurorii si asociatia Forumul Judecatorilor au contestat vehement aceasta modificare. O alta modificare contestata, dar laudata de Comisia de la Venetia a fost scoaterea presedintelui din procedura de numire la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie", mai spune acesta.

"Sistemul propus, de a face din CSM actorul exclusiv in numirile la ICCJ, este o solutie binevenita, care confirma rolul esential al CSM de garant al independentei Justitiei", a spus Comisia de la Venetia (par. 40), afirma vicepresedintele Camerei Deputatilor.

"Desi nu a facut obiectul acestui raport, Comisia de la Venetia s-a aplecat tangential si asupra protocoalelor secrete dintre SRI si diferite institutii/autoritati din autoritatea judecatoreasca (ICCJ, Parchetul General, CSM) . Comisia a laudat introducerea unei infractiuni specifice pentru lucratorii serviciilor de informatii de a racola magistrati", a mai adaugat Iordache.

De asemenea, deputatul PSD afirma ca a fost laudata prevederea ca toate actele extrajudiciare ce influenteaza procedurile judiciare sa fie de interes public, amintind ca membrii Opozitiei, cu precadere PNL, s-au opus acestei prevederi.

"In contextul acestor protocoale si a interferentei serviciilor de informatii in justitie, "o analiza aprofundata a normelor juridice privind controlul serviciilor de informatii se arata a fi necesara", a spus Comisia de la Venetia (par. 97), lucru cu care suntem de acord", se mai arata in sursa citata.

Iordache spune ca este de remarcat faptul ca sunt mentionate de catre Comisia de la Venetia importanta deciziilor CCR si obligativitatea respectarii concluziilor acestora.

Totodata, presedintele comisiei speciale crede ca, din modul in care au fost modificate textele aflate in vigoare, rezulta ca toate observatiile au fost respectate.

"Cu privire la numirea procurorilor de rang inalt, singura modificare fata de textul in vigoare se refera la restrangerea dreptului presedintelui Romaniei de a refuza de mai multe ori numirea acestora. Pentru numirea lor, ca si pentru revocare, textele prevad obligativitatea parcurgerii unor etape, cea din fata ministrului Justitiei, avizul emis de Sectia de procurori ai CSM si numirea de catre presedinte.

In actualul regim constitutional, Ministerul Public face parte din autoritatile judecatoresti si este sub autoritatea ministrului Justitiei, astfle incat, in mod corect, propunerea facuta de ministrul Justitiei trebuie privita cu foarte multa atentie atat in ceea ce priveste numirea, cat si revocarea.

De mai multe ori, presedintele Romaniei nu a tinut cont nici de propunerea ministrului Justitiei si nici de avizul CSM", remarca Iordache.

Acesta spune ca si la prevederea cu privire la posibilitatea ca procurorul ierarhic superior sa aprecieze asupra actelor emise de procurorii ierahic inferiori nu numai cu privire la legalitate, dar si cu privire la netemeinicia unei solutii, s-a prevazut posibilitatea ca aceasta apreciere sa poata fi contestata in fata instantei de judecata tocmai pentru a se asigura aplicarea unor dispozitii legale corecte. Desi aceasta masura face parte din modificarile aduse Codului de Procedura Penala, ea a fost considerata de redactorii opiniei ca facand parte din cele trei Legi ale Justitiei.

De asemenea, cu privire la restrictia judecatorilor si procurorilor de a se exprima public la adresa celorlalte puteri ale statului, Curtea Constitutionala a statuat ca in respectarea principiului care sta la baza profesiei, acela privind "obligatia de rezerva", precum si a respectarii prezumtiei de nevinovatie, este firesc ca in spatiul public sa nu existe posibilitatea unor dialoguri care unoeri, pot degenera.

Citeste mai multe despre:

Florin Iordache spune ca cei care au redactat opinia nu au citit forma prin care a fost definita eroarea judiciara

"Se pare ca redactorii opiniei nu au citit ultima forma prin care a fost definita eroarea judiciara constand in reaua credinta si grava neglijenta si nici deciziile Curtii Constitutionale, care au stabilit, pe de o parte, ca aceasta este diferentiata de raspunderea penala si cea disciplinara, iar, pe de alta parte, ca ultima forma stabileste cu exactitate intinderea acestora, iar infiintarea filtrului asigura prin intermediul inspectiei judiciare existenta unor elemente clare de atragere sau nu a raspunderii judecatorului sau procurorului pentru repararea pagubelor", adauga Iordache.

El mai spune ca este de remarcat ca Sectia care a fost infiintata si care urmeaza sa cerceteze infractiunile savarsite de judecatori si procurori nu este criticata in sine, ci se recomanda doar ca din aceasta sa faca parte procurori specializati.

Conditiile de accedere in aceasta sectie sunt deosebite: o vechime de 18 ani, doar in functia de procuror, o activitate care nu a fost sanctionata, promovarea unui examen, selectia urmand a fi facuta de Plenul CSM deci, de judecatori, procurori si membri ai societatii civile.

Cu privire la revocarea mebrilor CSM, Florin Iordache sustine ca modificarea a fost determinata de "o situatie concreta ivita in ultimii ani, cand judecatorii intruniti in adunari generale au solicitat in mod expres revocarea reprezentantului lor, hotararile luate in aceste adunari generale fiind contestate instanta respingand revocarea cu motivarea ca nu exista o asemenea prevedere in lege".

In final, el explica si ca propunerea ca judecatorii si procurorii sa se poata pensiona atunci cand in activitatea de judecator sau procuror au implinit 20 de ani "a fost determinata pe de o parte, ca ea a mai existat in lege, fiind introdusa in anul 2005 de fostul ministru al Justitiei, actualul europarlamentar, Monica Macovei, si nu s-a produs niciun fel de 'haos' in sistem, iar in al doilea rand ca aceasta solicitare a venit din partea CSM, in urma discutiilor care au avut loc la nivelul instantelor judecatoresti".

Comisia de la Venetia a emis, vineri, o opinie preliminara in legatura cu modificarile la cele trei legi ale justitiei din Romania, formuland o serie de recomandari, intre care mentinerea rolului presedintelui si al CSM in numirea/revocarea procurorilor de rang inalt, renuntarea la schema de pensionare anticipata a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor sefi sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile procurorilor.

Expertii Comisiei de la Venetia considera ca noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesiva asupra judecatorilor si procurorilor, subminand independenta sistemului judiciar si a membrilor sai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iordache opinie Comisia Venetia , #deputat