Iordache explica de ce nu vrea sa li se mai confiste partidelor banii obtinuti ilegal in campanie

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 12:16
3861 citiri
Iordache explica de ce nu vrea sa li se mai confiste partidelor banii obtinuti ilegal in campanie
Foto: Facebook / Florin Iordache

Fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, a explicat de ce vrea ca sumele din campania electorala obtinute ilegal sa nu mai fie confiscate de la partid, argumentand ca banii nu sunt depusi in contul acestuia.

Declaratiile au fost facute in contextul in care deputatii din Comisia Juridica au votat ca sumele obtinute in campania electorala care nu respecta prevederile legale sa nu mai fie confiscate de stat, asa cum prevede legea acum.

Citeste si: Sumele ilegale din campania electorala sa nu mai fie confiscate - ideea lui Iordache "Alta Intrebare" a trecut de Comisia Juridica

In replica, mai multe ONG-uri reprezentative pentru societatea civila au cerut, marti, plenului Camerei Deputatilor sa nu adopte amendamentele lui Iordache, explicand ca in caz contrar va fi afectata corectitudinea procesului electoral.

"Se elimina practic cea mai importanta sanctiune, si anume confiscarea sumelor nelegal obtinute de catre partide si candidati fara respectarea legislatiei. (...) Aceste modificari anuleaza principiul unei competitii electorale echitabile, pe care este construita actuala lege a finantarii partidelor politice, avantajand partidele mari, care pot atrage fonduri mai multe. In acelasi timp, vulnerabilizeaza partidele, care vor ajunge din nou sa depinda de sponsorii lor", sustin reprezentantii celor aproape 20 de ONG-uri care le solicita deputatilor respingerea acestor amendamente controversate.

Citeste mai multe despre Ideea lui Iordache ca banii ilegali din campanii sa nu mai fie confiscati de stat, la vot. Mesajul societatii civile pentru deputati

Florin Iordache isi sustine in continuare pozitia, venind cu explicatii.

"In conditiile in care un competitor, fie ca discutam de un primar, un consilier local sau un parlamentar, depune o suma mai mare decat cea care este prevazuta de lege, in actuala prevedere banii respectivi nu ii mai sunt returnati, primeste amenda, dar se confisca si suma de la partid.

Prin acest amendament, incercam sa precizam ca partidul nu poate plati o suma pe care nu a avut-o. Ce sa confisc de la partid, in conditiile in care aceasta suma nu a fost depusa la partid?", a declarat pentru Mediafax Florin Iordache, in prezent vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

In plus, acesta a explicat de ce a fost retrimis raportul la comisie, nefiind supus la vot in plen.

"Am retrimis acest raport in comisie ca, impreuna cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), sa reglementam mai bine aceasta situatie aparuta in practica, adica, daca un competitor depaseste suma maxima admisa, fara nicio indoiala sa nu o primeasca inapoi, sa si primeasca si amenda, dar nu ai de unde confisca de la partid, pentru ca acei bani nu au fost depusi in contul partidului", a insistat el, fara sa spuna pe ce se bazeaza.

Amendamentul propus de Florin Iordache a abrogat alineatul 13 al articolului 28 - Contributiile pentru campania electorala, din Legea 334/2006, republicata in 2015, potrivit caruia "Contributiile pentru campania electorala care nu respecta prevederile prezentului articol se confisca si se fac venit la bugetul de stat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iordache lege bani ilegali campanie , #deputat