Iordache vrea sa bage pumnul in gura Opozitiei. Modificarea de regulament a picat la vot in comisie

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 18:32
5563 citiri
Iordache vrea sa bage pumnul in gura Opozitiei. Modificarea de regulament a picat la vot in comisie
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia de regulament a Camerei Deputatilor a respins, luni seara, propunerea lui Florin Iordache de modificare a regulamentului astfel incat i se taie practic Opozitiei si dreptul de a-si sustine punctul de vedere pe amendamente in plen.

Propunerea a primit 4 voturi "impotriva", 2 voturi "pentru" si 2 abtineri.

Reprezentantul UDMR in comisie, deputatul Marton Arpad, a votat impotriva propunerii lui Florin Iordache.

Raportul comisiei este insa consultativ si plenul Camerei va da votul final.

Deputatul PSD Florin Iordache a depus miercurea trecuta la Parlament, impreuna cu Tudor Ciuhodaru (PSD) si Marian Cucsa (ALDE), un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor, astfel incat, in plen, dupa epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar in unele cazuri.

Astfel, cei trei vor ca Regulamentul sa stabileasca aceasta procedura: "In situatia in care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se incheie si presedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse in raportul comisiei. Amendamentele respinse se supun votului numai in cazul in care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie".

Nicolicea a vrut vot ponderat

Dupa votul din comisie, deputatul PMP Robert Turcescu a acuzat PSD ca vrea sa duca mai departe politica pumnului in gura.

"Ceea ce incearca PSD este sa duca mai departe politica pumnului in gura, pe care o aplica deja de cateva sedinte in plenul Camerei Deputatilor. Prin urmare, astazi am avut surpriza de a vedea ca pana si oamenii care i-au sustinut in astfel de situatii, este vorba despre cei de la UDMR, au votat impotriva unui amendament pe care mai intai l-a propus colaborarea dintre Eugen Nicolicea si Marton Arpad", a declarat Turcescu.

"E adevarat ca, inainte de a intra in sedinta, mi-a soptit cineva ca domnul Nicolicea, stiind ca nu va mai beneficia de sprijinul lui Marton Arpad, intentiona sa vina cu aceasta inovatie a votului ponderat.

A modifica acest regulament dupa cheful domnului Nicolicea sau dupa circumstantele pe care le intampina PSD-ul, inseamna, practic, a arunca in aer si proceduri parlamentare, si felul in care functioneaza Parlamentul. El nu se poate modifica pentru ca celor de la PSD-ALDE nu le covine la un moment dat ca au parte, in sfarsit, de o opozitie foarte vocala in Parlament", mai spune deputatul PMP.

La randul sau, Eugen Nicolicea a sustinut ca, desi in deciziile Curtii si in regulament se precizeaza ca trebuie asigurata ponderea in comisie, intr-o comisie in care fiecare grup, indiferent cat de mare, are doar un reprezentant, ponderea nu poate fi asigurata decat printr-un vot ponderat.

"Acest lucru s-a mai intamplat, si s-a mai aplicat, cred ca exista si intr-un regulament de acum 3 mandate, cand eram tot presedintele comisiei de regulament. Cei doi deputati au spus ca nu stiu ce-i aia vot ponderat.

Pentru a nu bloca lucrarile comisiei, am acceptat sa fie unu la unu, adica votul unui partid cu 5% sa fie identic cu votul unui partid cu 50%. Da (a fost respinsa propunerea - n.red.), dar evident ca aceasta situatie se transeaza de catre plen.

Raportul comisiei este facultativ, dar astazi s-a ajuns ca minoritatea sa fie 6 la 2", a spus Nicolicea.

Intrebat cand s-a mai intamplat ca in Comisia de regulament a Camerei Deputatilor sa existe vot ponderat, Eugen Nicolicea a spus ca nu in mandatul acesta.

"Daca voteaza PSD-ul care are 48% si mai voteaza ALDE care are 5%, au adoptat, pentru ca impreuna fac 53%. In art. 42 (din regulament - n.red.) se spune - componenta comisiilor se realizeaza in conformitate cu ponderea fiecarui grup parlamentar.

Exista doua variante - fie ca la celelalte comisii sa ai mai multi membri, fie sa se realizeze ponderea ca la comitetul liderilor de grup - acolo unde ai un singur membru, acela sa voteze cu ponderea grupului", a argumentat el.

Cum isi justidica Iordache propunerea

Iordache si-a justificat propunerea de modificare a regulamentului astfel incat amendamentele sa fie votate in bloc, nu individual, prin faptul ca daca o propunere a fost respinsa in comisie, inseamna ca nu exista o majoritate pentru adoptarea sa, deci nu mai are rost sa fie supusa la vot.

"Ati vazut ieri ca a existat la plen o dubla votare a amendamentelor. Prin propunerea pe care am facut-o, atunci cand amendamentele admise sunt acceptate, amendamentele respinse clar nu mai au numarul de voturi, deci nu mai are rost sa mai votam (...) Aceasta pleaca de la o ratiune foarte simpla: ce ne facem in cazul bugetului care are mii de amendamente si zeci de mii de alineate?

Ar trebui sa dam voturi o data pe amendamente admise si apoi vot pe amendamentele respinse (...) Nici acum, nici in viitor si nici in vecii vecilor acele amendamente care sunt respinse nu vor putea fi cunoscute mai mult", a sustinut Florin Iordache.

Intrebat daca propunerea sa vine dupa experienta de miercuri, cand sedinta Camerei Deputatilor a durat peste 13 ore, Iordache a raspuns: "Fara indoiala, da".

Citeste si Deputatii au votat pe furis si in viteza Statutul magistratilor si amputarea Legii ANI. Opozitia acuza un grup infractional care saboteaza cu nemernicie Justitia

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Iordache regulament respins comisie , #deputat