Istoria deputatului care are interdictie din instanta sa fie in Parlament, dar lucreaza la modificarea Legilor Justitiei

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 18:10
97629 citiri
Istoria deputatului care are interdictie din instanta sa fie in Parlament, dar lucreaza la modificarea Legilor Justitiei
Foto: captura Privesc.eu

Unul dintre cei mai combativi reprezentanti ai Puterii in comisia speciala care modifica Legile Justitiei este un deputat caruia instantele de judecata i-au spus in repetate randuri ca nu are dreptul, potrivit legii, sa fie in Parlament.

Cazul apare si in ultimul raport MCV, in care i se cere explicit lui Liviu Dragnea sa isi exercite atributiile de presedinte al Camerei Deputatilor si sa revoce mandatul respectivului deputat.

Este vorba despre Steluta Cataniciu (ALDE), care a ajuns si a ramas in Parlament in conditii iesite din comun si care, in loc sa isi dea demisia de onoare, face si desface itele in controversata comisie (foto), fiind mana dreapta a presedintelui Florin Iordache.

Intrebarea care se pune este: Ce legitimitate are o comisie parlamentara sa modifice Legile Justitiei daca unul dintre cei mai vocali membri ai ei incalca deciziile instantelor din Romania, cu complicitatea colegilor?

Cum s-a ajuns in aceasta situatie incredibila

In varsta de 54 de ani, Steluta Cataniciu si-a luat licenta in drept la 34 de ani, la Universitatea Babes Bolyai, dupa ce a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Dimitrie Cantemir, conform biografiei postate pe pagina de la Camera Deputatilor

Jurnalistii de la Ziar de Cluj scriu ca in perioada 2005-2008 Steluta Cataniciu a reprezentat PDL in Consiliul Judetean Cluj, dupa care a trecut la PNL, din partea caruia a fost consilier local la Cluj-Napoca pana in 2012, iar ulterior deputat. In 2014 a sarit in barca lui Calin Popescu Tariceanu - PLR, transformat ulterior in ALDE.

Liberalii isi curatau listele in vederea alegerilor parlamentare, iar Steluta Cataniciu avea deja o decizie in instanta care ii interzicea sa mai ocupe o functie publica dupa ce a fost prinsa de ANI in conflict de interese.

Pe scurt, inspectorii de integritate au constatat ca, in 2009, in calitate de consilier local, avocata Steluta Cataniciu a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa intrucat in calitate de consilier local a participat la adoptarea unei hotarari privind o societate cu care ar fi avut raporturi juridice.

In decembrie 2013, Curtea de Apel Cluj a dat dreptate ANI, dar Cataniciu a facut recurs. In noiembrie 2015 Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a respins recursul ca nefondat, decizia fiind definitiva.

"Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului", spune legea. Dar cine sa o asculte?

Cum a reusit sa obtina totusi un nou mandat de deputat?

In ciuda deciziei instantei, Steluta Cataniciu a candidat la alegerile parlamentare din 2016, desi avea interdictie de a ocupa un loc in Parlamentul Romaniei, lucru confirmat chiar de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) la solicitarea Ziare.com.

Astfel, in octombrie 2016, AEP a precizat pentru Ziare.com ca BEJ Cluj fusese informat in legatura cu situatia Stelutei Cataniciu, deputat in functie si candidat la Camera Deputatilor din partea ALDE (locul 1 pe lista).

"Birourilor electorale de circumscriptie le-a fost adusa la cunostinta, cu Adresa BEC nr. 149/C/BEC/SCD/2016, lista persoanelor in privinta carora s-a stabilit interdictia de a ocupa pe o perioada de 3 ani o functie publica, in care figureaza si doamna Steluta Gustica Cataniciu", se arata in raspunsul primit atunci la redactie.

Drept urmare, am cerut oficial conducerii BEJ Cluj sa ne explice cum de a fost posibil ca, totusi, candidatura acesteia sa fie admisa, iar explicatiile au fost halucinante.

"Candidatura doamnei Steluta Gustica Cataniciu a fost admisa de catre Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana nr. 13 Cluj prin Decizia nr. 14 adoptata cu majoritate de voturi (5 voturi 'pentru', 2 voturi 'impotriva') in sedinta din data de 29. 10.2016.

Membrii biroului electoral care au votat pentru admiterea candidaturii doamnei Cataniciu au apreciat ca la data de 29 octombrie 2016 nu exista nicio interdictie, atata timp cat pe lista intocmita de ANI, comunicata prin adresa BEC nr. 149/C/13.10.2016, este specificat faptul ca interdictia de 3 ani de a mai ocupa o functie/demnitate publica incepe de la incetarea mandatului de deputat 2012-2016.

Membrii biroului electoral care au votat impotriva au apreciat ca, raportat la prevederile art.2, alin.6 din Legea 208/2015, coroborat cu art.58 alin.1 si art. 52 alin. 14 din aceeasi lege, candidatura doamnei Steluta Gustica Cataniciu nu indeplineste conditiile legale pentru a fi admisa. Atata timp cat doamna Steluta Gustica Cataniciu nu-si va putea exercita mandatul aceasta nu intruneste nici conditiile legale pentru a candida", se arata in raspunsul oficial primit la redactie sub semnatura presedintelui BEJ Cluj, judecatorul Monica Trofin.

Pare incredibil, dar 5 dintre membrii BEJ Cluj au apreciat ca respectivul politician poate sa le ceara voturile cetatenilor si sa le si primeasca, desi ulterior nu ii va putea reprezenta in Parlament. Nu stim daca cineva a mai contestat candidatura respectiva in instanta, cert este ca ea a ramas valabila. Sa nu uitam nici ca din birourile electorale fac parte, alaturi de judecatori, reprezentanti ai partidelor politice.

Steluta Cataniciu nu poate sustine, insa, ca s-a bucurat de prea multa incredere din partea alegatorilor pentru ca ALDE a obtinut la Cluj 12.868 voturi, adica putin peste 5% din numarul voturilor valabil exprimate si circa 2% din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste, clasandu-se dupa PNL, PSD si USR. In ciuda esecului, Steluta Cataniciu a obtinut pana la urma mandatul mult dorit, insa doar in urma redistribuirii voturilor la nivel national, conform rezultatelor oficiale.

Manevrele din Parlament si rolul jucat de Florin Iordache

Intr-un stat de drept, ar fi de asteptat sa existe un mecanism care sa regleze astfel de exceptii. Si exista, numai ca el a fost scurtcircuitat in Parlament.

Cum era si firesc, ANI a informat Parlamentul cu privire la faptul ca Steluta Cataniciu (alaturi de alti alesi) nu poate ocupa functia de deputat, cerand invalidarea mandatului ei.

Comisia de validare, insa, condusa de nimeni altul decat Florin Iordache, a manevrat actele in asa fel incat Steluta Cataniciu a trecut pragul validarii si a depus juramantul de membru al Parlamentului Romaniei.

Jurnalistii de la Gazeta de Cluj au inregistrat atunci cateva declaratii absolut incredibile.

Cristian Ghinea (USR), de exemplu, a sustinut ca raportul comisiei de validare nu mentiona nimic despre documentul ANI care arata ca Steluta Cataniciu are interdictie legala la un nou mandat, desi documentul avea data de intrare anterioara intrunirii comisiei si prin urmare trebuia prezentat.

"Ulterior, miercuri, spre finalul sedintei cand s-a depus juramantul, presedintele comisiei de validare a venit si a spus ca e un raport suplimentar care privea pe reprezentantul minoritatii slovace si ni s-a cerut sa-l votam in plen. Nu s-a spus ca raportul suplimentar privea si respingerea documentului ANI.

Am aflat asta dupa ce s-a votat, oricum USR s-a abtinut. Este o tactica premeditata de a starni confuzie, adica amestecarea subiectului ANI. Deci PSD a folosit tertipuri rusinoase pentru a valida mandatele celor doi si sper ca ANI sa atace in instanta decizia", a explicat atunci Cristian Ghinea, aflat la primul mandat.

Si deputatul PNL Tinel Gheorghe, mult mai experimentat decat Ghinea, a povestit care a fost strategia folosita in beneficiul Stelutei Cataniciu, sustinand ca PSD si ALDE au ascuns raportul ANI.

"A venit raportul de la Agentia Nationala de Integritate in care se cerea nevalidarea mandatului Stelutei Cataniciu cu o zi inainte ca acestia sa fie validati. Acea hartie a fost dosita si ascunsa pana la inevitabil.

S-a efectuat intalnirea grupurilor de lucru pentru rapoarte de validare, unde nu a fost prezentat acest document de la ANI. Miercuri au supus votului plenului Camerei Deputatilor raportul redactat inainte cu o zi de Comisia de Validare.

Dupa ce Cataniciu si Roman (Ioan Roman, deputat PSD - n.red.) au depus juramantul, s-a convocat o sedinta extraordinara a Comisiei de Validare, unde s-a cerut explicit respingerea raportului ANI. Desigur ca legislatia actuala nu prevede ca dupa confirmarea unui deputat sa se poata interveni direct in baza unui astfel de raport. Astfel ca nu s-a mai putut face nimic.

Practic, Steluta Cataniciu a devenit din nou deputat cu imunitate. Comisia de Validare a respins raportul ANI si au trimis tot dosarul catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Cu alte cuvinte: 'Pa'. Reamintesc ca cei de la Camera Deputatilor stiau de document. Adresa are data de inregistrare pe ziua de marti 20 decembrie", a declarat Tinel Gheorghe pentru Gazeta de Cluj.

Neputincioasa Agentie Nationala de Integritate si rapoartele MCV

In luna martie a acestui an, conducerea ANI a cerut din nou Parlamentului vacantarea mandatului Stelutei Cataniciu, dar pana acum nu s-a intamplat nimic. Steluta Cataniciu isi vede de treaba, inclusiv in comisia speciala Iordache, din care face parte un fost ministru al Justitiei, care nu pare deloc deranjat de situatie.

Un esec dureros a inregistrat si Steluta Cataniciu, dar in instanta. In data de 9 martie 2017, Curtea Suprema a respins contestatia in anulare depusa de ea impotriva sentintei definitive care a stabilit ca fusese in conflict de interese. "Respinge ca nefondata contestatia in anulare", se arata in decizia Curtii Supreme, citata de Gazeta de Cluj.

A cata oara o instanta ii spunea Stelutei Cataniciu ca ocupa un loc la care nu are dreptul, in Parlamentul Romaniei?

Cazul Stelutei Cataniciu apare si in raportul MCV redactat de expertii Comisiei Europene in ianurie 2017 (imediat dupa alegeri si in contextul masivelor proteste de strada generate de acelasi Florin Iordache prin promovarea ordonantei de urgenta 13), dar si in cel mai recent raport MCV, publicat in noiembrie.

In acest din urma document se arata, referitor la obiectivul de referinta nr. 2 - Cadrul de integritate si Agentia Nationala de Integritate - ca Parlamentul nu a luat inca masuri pentru solutionarea cazurilor de parlamentari care au interdictie de a ocupa o functie eligibila timp de trei ani ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive.

"Printre masurile concrete prin care s-ar pune in practica transparenta propusa in recomandare s-ar numara, de exemplu, recunoasterea publica de catre Presedintele camerei respective a Parlamentului a primirii hotarari judecatoresti definitive (sau a unui raport al Agentiei Nationale de Integritate care nu a fost contestat in instanta), anuntarea unui calendar pentru luarea unei decizii si informarea publicului si a Agentiei Nationale de Integritate dupa incheierea procesului de adoptare a deciziei. Masurile luate de Parlament in legatura cu aceste sase cazuri ar permite realizarea de progrese rapide cu privire la aceasta recomandare (...)

Adoptarea unor decizii rapide cu privire la toate cazurile nesolutionate referitoare la parlamentari care fac obiectul unei hotarari definitive in materie de integritate ar permite realizarea unor progrese rapide in ceea ce priveste obiectivul de referinta nr. 2", se arata in raportul citat.

Cu alte cuvinte, si de plecarea din Parlament a Stelutei Cataniciu ar depinde (alaturi de indeplinirea multor altor conditii) ridicarea MCV, atat de dorita si de des invocata de politicieni, inclusiv de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Pana atunci, insa, Steluta Cataniciu, politicianul ajuns in Parlament in baza unor artificii legale, ramane mana dreapta a lui Florin Iordache in comisia speciala care modifica legile Justitiei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Steluta Cataniciu conflict interese instanta , #deputat