Cod rosu in Comisia Iordache: Presedintele ramane implicat in numirea procurorilor sefi, nu si la Curtea Suprema

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 14:05
58495 citiri
Cod rosu in Comisia Iordache: Presedintele ramane implicat in numirea procurorilor sefi, nu si la Curtea Suprema
Foto: Arhiva Hepta.ro

Zi scurta vineri la Comisia speciala condusa de Florin Iordache, dar cuprinzatoare. Sedinta de azi a transat doar chestiunile spinoase, dupa care parlamentarii au intrat in weekend.

Astfel, s-a decis ca presedintele sa ramana implicat in numirea si revocarea procurorilor-sefi de la DNA, DIICOT si Parchetul General, insa rolul i-a fost amputat in ce priveste numirile de la instanta suprema.

Prezent la Bruxelles la Summit-ul Parteneriatului Estic, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis insa celor de la Putere ca lucrurile nu vor ramane asa.

Scandalul nu a lipsit nici vineri. Daca pana acum cele mai multe propuneri controversate au fost facute de UNJR, fapt ce l-a facut pe procurorul general sa aiba o reactie extrem de dura, acuzand o manipulare grosolana a opiniei publice, vineri situatia s-a "extins" si la CSM.

La Comisie a fost prezent Victor Alistar, desi el nu a primit un mandat din partea Consiliului sa fie acolo, insa e cel care a propus ca presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile in conducerea Inaltei Curti.

Asadar, bilantul a 3 zile de lucru ale Comisiei Iordache: procurorii vor fi la mana politicului, iar rolul presedintelui tarii a fost redus pana la acela al unui notar - e nevoie de semnatura lui pe document, dar datele din el raman aceleasi. Ramane implicat in procedura pentru procurorii sefi, insa asta doar pentru ca MCV-ul prevede avizul Comisiei de la Venetia pentru modificari la acest palier. Oricum, riscul nu a trecut pentru ca PSD va sustine reducerea rolului sefului statului in plenul Parlamentului.

Citeste si comentariul Ioanei Ene Dogioiu: Suntem in razboi. Aparati-va tara!

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea dezbaterilor din Comisia Iordache:

14:36 - Surse politice au declarat pentru Ziare.com ca Florin Iordache ar fi vrut sa dea inapoi in ce priveste scoaterea presedintelui din schema de numire a conducerii Inaltei Curti, insa a fost sunat de Dragnea si pus sa duca treaba pana la capat.

14:00 - Lucrarile comisiei s-au incheiat. Iordache anunta ca ele vor fi reluate luni, de la ora 10:00, cu art. 56 din Legea privind statutul procurorilor si judecatorilor.

Iata cum s-a desfasurat sedinta de vineri:

13:55 - Steluta Cataniciu de la ALDE anunta ca depune un amendament ca presedintele sa nu aiba dreptul sa refuze nici numirile si nici revocarile procurorilor sefi. Propunerea e supusa la vot si respinsa, insa Cataniciu anunta ca va relua amendamentul in plen.

13:45 - Steluta Cataniciu de la ALDE cere ca presedintele sa nu poata refuza nici propunerile de revocare ale procurorilor sefi, sustinand ca "asa ar fi simetric". I se atrage atentia ca rolul presedintelui nu a fost amputat (inca) la numirea procurorilor sefi, ci doar la conducerea Inaltei Curti.

13:40 - S-a stabilit ca numirea procurorilor sefi de la Parchetul General, DNA si DIICOT sa se faca la fel ca pana acum.

Procurorii cu rang inalt vor fi numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM.

Poate fi procuror sef cel care are o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

13:32 - O reactie rapida a venit de la Klaus Iohannis dupa ce Comisia Iordache a decis ca presedintele sa nu mai poata refuza numirea presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"O sa fie tot felul de chestiuni votate, in tot felul de comisii. Pana la urma, lucrurile trebuie clarificate si trebuie lamurite si o sa ma implic constitutional corect in acest parcurs", a afirmat Iohannis, la Bruxelles, unde participa la Summit-ul Parteneriatului Estic.

13:02 - S-a ajuns la articolul referitor la numirile de la conducerea DNA, DIICOT si Parchetului General. Opozitia cere sa fie sesizata Comisia de la Venetia, PSD se opune vehement prin vocea lui Eugen Nicolicea si a Oanei Florea.

12:57 - USR cere suspendarea lucrarilor comisiei pana cand CCR se pronunta cu privire la constitutionalitatea lor. Iordache supune propunerea la vot si este respinsa.

12:50 - CSM a declarat pentru Ziare.com urmatoarele: "Dl Alistar nu are mandat sa reprezinte institutional CSM. Nu va pot spune in ce calitate participa, ca nu stiu, dar nu are mandat sa exprime institutional optiunea, opinia sau amendamente propuse de CSM", a declarat purtatorul de cuvant al CSM, judecatorul Stefan Lucaciuc.

12:48 - Reprezentantele CSM anunta ca Alistar a sustinut propunerea formulata de UNJR, nu cea formulata de CSM. Alistar raspunde: "Eu doar am facut o completare". PSD spune ca deja s-a votat.

12:42 - S-au taiat microfoanele, Predoiu s-a dus langa Iordache si poarta discutii aprinse. USR cere pauza, dar Iordache spune ca nu e nevoie.

12:41 - Revocarea presedintelui si vicepresedintilor ICCJ ramane ca pana acum - se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea sectiei de judecatori a CSM.

12:33 - Propunerea CSM prezentata de Alistar si insusita de PSD a fost adoptata cu 11 voturi pentru: Presedintele Romaniei nu mai are dreptul sa refuze numirile la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

12:24 - Alina Gorghiu intreaba reprezentantele CSM daca propunerea lui Alistar reprezinta dorinta Consiliului.

"Este propunerea formulata in cadrul Consiliului in aprilie 2017", a raspuns una dintre reprezentantele CSM.

CSM: Magistratii sa poata fi ministri si sa fie evaluati psihologic la 5 ani. Presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile la conducerea ICCJ si Parchetelor

12:19 - Catalin Predoiu explica de ce nu ar fi benefic sa fie adoptat acest amendament.

"Ce vrem sa facem din seful statului, o simpla eticheta pe o usa? Sa-i reprimam atribute esentiale, si de simbol, si de functionalitate a sistemului? Pot fi diverse motive, nu doar cele care tin de securitate nationala, dar pot fi motive care tin de atitudinea respectivului candidat fata de anumite valori.

Ceea ce eu sustin este ca aici avem de-a face cu o optiune politica foarte importanta.

Faceti abstractie ca aveti sau nu presedinte la Cotroceni. Va asigur ca aceeasi pozitie o aveam si daca la Cotroceni statea fostul candidat al dvs", a spus Predoiu.

Iordache rade si intreaba "al nostru?", facand referire la faptul ca Victor Ponta a fost exclus din PSD.

12:16 - USR acuza PSD de tehnici de manipulare, Iordache le taie microfonul si cere sa se transeze chestiunea prin vot.

12:14 - PNL ii anunta ca ataca la CCR daca vor fi diminuate atributiile presedintelui.

Iordache spune ca e amendamentul CSM, desi el a fost prezentat de Alistar, despre care un membru CSM a spus ca se afla acolo fara mandat de la Consiliu. PSD anunta ca sustine amendamentul.

12:10 - S-a ajuns la cearta. USR cere dezbatere serioasa: "Este unul dintre articolele cu probleme si am vorbit ieri ca vom avea dezbateri serioase". Iordache le spune ca nu au voie sa ia cuvantul decat o singura data si ridica tonul.

12:02 - Victor Alistar propune ca presedintele sa nu poata refuza numirea in functie a sefului ICCJ.

PNL se opune: "Respingem ideea de a forta mana presedintelui".

USR contesta de asemenea si aminteste ca deja Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe subiect.

11:58 - S-a decis in ce conditii poate fi un judecator presedinte al Curtii Supreme. Astfel, s-a decis sa fi fost membru cel putin 2 ani, asa cum a cerut PSD.

In ce priveste termenul in care sa nu fi fost sanctionat disciplinar, tot propunerea PSD a fost adoptata - si anume 3 ani.

USR propusese ca judecatorul sa nu fi fost sanctionat disciplinar in ultimii 6 ani, iar UDMR in ultimii 5 ani. Despre asemenea termene Iordache a spus ca sunt prea mari.

11:50 - Acum se discuta modificarile la articolele 53 si 54 privind procedura de numire si cea de revocare a procurorilor-sefi si a conducerii ICCJ.

Deputatul UDMR Marton Arpad propune ca un judecator sa fie membru al Inaltei Curti cel putin 5 ani inainte sa poata deveni presedinte al institutiei. CSM propune ca termenul sa ramana de 2 ani, insa sa fie precizat in lege ca respectivul magistrat sa nu fi avut abateri de la Codul de Disciplina.

Ia cuvantul si Victor Alistar sa explice diferenta dintre abaterea disciplinara si abaterea de la Codul Deontologic.

11:38 - Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei si reprezentant PNL in Comisia Iordache, a comentat reactia presedintelui Klaus Iohannis.

"Era de asteptat o astfel de pozitie. Ieri s-a intervenit in mod nefericit pe un text care reglementa o relatie de echilibru. Asa cum este textul pana se va modifica presedintele poate refuza o singura data si CSM apoi isi precizeaza pozitia. Era un text de echilibru. Nu a abuzat niciun presedinte de acest text. Este un text care ar putea preveni disfunctii care s-ar fi putut produce la examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor.

E si o valoare de simbol ca presedintele e seful statului si cand el numeste judecatorul si procurorul exista si acest simbolism ca acel judecator sau procuror e trecut prin mai multe filtre, inclusiv prin cel prezidential", a spus Predoiu, in Parlament.

11:24 - Au fost reluate lucrarile.

11:10 - Se ia pauza 10 minute.

11:06 - Judecatorul CSM Bogdan Mateescu atrage atentia pe pagina personala de Facebook ca vineri la Comisia speciala care modifica Legile Justitiei este prezent Victor Alistar, insa nu a fost desemnat de Consiliu sa participe.

"Cred ca e util sa precizez ca prezenta la comisia parlamentara pentru Legile Justitiei a domnului Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, nu a fost stabilita de Consiliu. Asadar, dumnealui vorbeste in nume propriu, nicidecum in numele Consiliului Superior al Magistraturii. Voi face o solicitare conducerii consiliului sa precizeze public, institutional si expres chestiunea mandatului acordat", a scris Mateescu pe Facebook.

Despre cele mai recente jocuri facute de Victor Alistar puteti citi aici - Alistar si telepatia. Un membru CSM isi bate joc de Justitie, presa si ONG-uri

Din partea CSM la dezbateri sunt prezenti si directorul Directiei Legislatie, Documentare si Contencios, judecatorul Maria Ceausescu, si adjunctul sau, cei care au mandat de la Consiliu.

10:42 - Prezent la Bruxelles la Summit-ul Parteneriatului Estic, presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza deciziile luate joi de Comisia Iordache, care ii limiteaza mult rolul in numirea si revocarea magistratilor.

"Este o incercare nepotrivita si nu va ramane asa", a raspuns Klaus Iohannis.

Intrebat ce are de gand sa faca, seful statului a raspuns: "Am de gand sa fac tot ce poate sa faca presedintele intr-un parcurs legislativ prevazut in Constitutie".

10:30 - Discutiile merg mai departe, s-a ajuns la art. 52, care stabileste in ce conditii pot magistratii sa participe la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, pot participa la concurs doar "judecatorii care au indeplinit efectiv cel putin 3 ani in functia de judecator la Curtea de Apel, au obtinut calificativul 'foarte bine' la ultimele 3 evaluari, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime efectiva in functia de judecator de cel putin 18 ani".

10:15 - Un nou scandal in Comisia Iordache: Deputatul USR Stelian Ion se declara nemultumit ca reprezentantii Uniunii Judecatorilor din Romania, initiatorii principalelor modificari controversate, vin pe loc cu amendamente. Deputatul PSD Eugen Nicolicea ii cere lui Iordache sa nu-l mai lase pe Stelian Ion sa faca scandal. Deputatul USR il ameninta pe Nicolicea ca il da in judecata.

09:53 - A inceput a treia zi in Comisia Iordache, cu o intarziere de aproape jumatate de ora. Se reiau discutiile de la art. 51 din Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Florin Iordache Legile Justitiei, #Florin Iordache numire procurori sefi , #justitie