Comisia Iordache a continuat sa mutileze Legile Justitiei. Tinta de joi - puterile presedintelui

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 19:11
23256 citiri
Comisia Iordache a continuat sa mutileze Legile Justitiei. Tinta de joi - puterile presedintelui
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia Iordache a continuat si joi sa lucreze la foc automat pe Statutul procurorilor si judecatorilor, prima din pachetul de 3 Legi ale Justitiei.

La dezbaterile de azi au participat si reprezentantii PNL (absenti ieri dupa scandal), care au promis ca vor sustine toate amendamentele CSM, pe care Florin Iordache, autorul infamei OUG 13, a decis sa le ignore.

Insa Opozitia nu prea poate face lucru in fata talavulugului Puterii. Coalitia din comisie formata din PSD+ALDE+UDMR si reprezentanti ai UNJR a inceput sa taie rand pe rand din atributiile presedintelui Romaniei.

Intai s-a decis ca seful statului nu mai poate refuza numirea procurorilor si judecatorilor simpli. Apoi, aceeasi decizie a fost luata si in legatura cu numirea in magistratura a unor fosti magistrati.

Ministrul Justitiei nu intelege atitudinea celor care critica actiunile Comisiei Iordache. Toader le-a spus jurnalistilor ca nu exista niciun motiv de ingrijorare pentru ca la acest moment modificarile inca nu sunt in vigoare.

Deocamdata nu s-a ajuns la articolele grele - respectiv numirea si revocarea procurorilor-sefi. Lucrarile se vor relua vineri dimineata.

A inceput macelarirea Legilor Justitiei - Vezi aici cum s-au desfasurat dezbaterile de miercuri.

Citeste si comentariul Ioanei Ene Dogioiu: Suntem in razboi. Aparati-va tara!

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, dezbaterile pe modificarile la Legile Justitiei:

19:00 - Sedinta s-a incheiat. Lucrarile se vor relua maine dimineata, la 09:30. Deocamdata s-a ajuns la art. 51 din statutul judecatorilor si procurorilor.

18:00 - S-a ajuns abia la articolul 45 din prima lege din pachetul de 3, si anume Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Deci mai sunt doar la aceasta lege de discutat 61 de articole.

La ora 19:00 ar trebui sa se incheie lucrarile, astfel ca e greu de crezut ca vor fi discutate toate legile in ora ce-a mai ramas si maine, asa cum anuntase Iordache ca isi doreste.

17:33 - Senatorul UDMR Marton Arpad vine cu amendamente in legatura cu detasarea magistratilor si calcularea vechimii. Iordache il pune sa dicteze lent ca sa poata fi scrise chiar atunci: "Citeste, Arpi, sa scriem acum", il indeamna Iordache. Textele sunt completate apoi de Steluta Cataniciu de la ALDE.

17:27 - Magistratii vor fi evaluati psihologic si medical la fiecare 5 ani, a mai decis Comisia Iordache, iar daca vor fi declarati "inapti" vor fi obligati sa urmeze un program de consiliere timp de 6 luni inainte sa poata profesa din nou. Sunt vizati aici judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul asimilat judecatorilor si procurorilor.

De asemenea, pentru verificarea indeplinirii criteriilor de competenta profesionala si de performanta judecatorii si procurorii sunt supusi unei evaluari periodice privind calitatea activitatii, eficienta, integritatea si obligatia de formare profesionala continua, iar in cazul judecatorilor si procurorilor numiti in functii de conducere si modul de indeplinire a atributiilor manageriale.

In raport de vechimea in functia de judecator, respectiv de procuror evaluarea se realizeaza: o data la 2 ani pentru judecatorii si procurorii cu vechime intre 1 si 5 ani, o data la trei ani pentru cei cu vechime intre 5 si 10 ani, o data la patru ani pentru cei cu vechime intre 10 si 15 ani, o data la 5 ani pentru cei care au peste 15 ani, potrivit unui alt amendament adoptat de comisie.

Citeste mai multe aici: Comisia Iordache: Procurorii si judecatorii vor fi trimisi la psiholog. Daca nu trec testul, stau pe bara 6 luni

16:18 - Procurorul general Augustin Lazar a sugerat ca PSD si ALDE folosesc Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania pentru a induce ideea ca sunt consultati magistratii inainte de a fi facute modificarile. Multe dintre cele mai grave modificari sunt propuse de reprezentantii UNJR in Comisie.

"Din pacate, am observat ca se lanseaza idei, ca propunerile vin de la magistrati. Am impresia ca este o manipulare grosolana acest fapt. Vreau sa va spun ca toti magistratii doresc sa cunoasca din timp si sa analizeze astfel de propuneri si apoi, dupa un studiu de impact foarte serios, sa vina cu ele. Ca a venit cineva de undeva, pe motiv ca de la o asociatie de magistrati, sunt sigur ca este o manipulare grosolana si mi se pare ca asa ceva nu trebuie sa existe", le-a spus Lazar jurnalistilor.

Citeste aici mai multe declaratii ale procurorului general despre modificarile la Legile Justitiei

16:12 - Procurorul general Augustin Lazar, prezent joi la Palatul Parlamentului, a calificat drept "regretabile" amendamentele adoptate pana acum in Comisia Iordache, precizand ca ele "forteaza bunul simt juridic".

"Prin raportul MCV s-a precizat ca orice modificare a ordinii de drept este de dorit sa fie discutata cu magistratii. Aceste modificari nu trebuie facute intempestiv, ci numai printr-o analiza temeinica, atenta, cu cei care se ocupa de domeniul Justitiei", a spus Lazar, intrebat despre faptul ca presedintele Romaniei nu mai poate refuza numirea magistratilor simpli.

15:46 - Dupa ce i-au luat presedintelui dreptul de a refuza, chiar si o singura data si motivat, numirea procurorilor si judecatorilor simpli, Comisia Iordache a luat aceeasi decizie si in ce priveste dreptul sefului statului de a refuza numirea in magistratura a unor fosti magistrati. Mai exact, au fost abrogate aliniatele 11 si 12 de la articolul 33 din Legea statutului judecatorilor si procurorilor.

15:08 - Si USR a depus joi la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate cu privire la hotararea de infiintare a Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, considerand ca "PSD-ALDE a acordat Comisiei speciale atributii ilegale, care potrivit Regulamentului celor doua Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere si de adoptare a modificarilor Legilor Justitiei".

Conform USR, din hotararea de infiintare nu rezulta cu claritate care este rolul acestei comisii speciale, ceea ce creeaza o confuzie intre acesta si atributiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine incert si impredictibil.

14:56 - Senatorul USR Ion Stelian a propus sa participe la lucrarile Comisiei si reprezentanti ai Forumului Judecatorilor, insa Iordache si ceilalti membri din PSD si ALDE s-au opus vehement.

14:49 - Cei de la USR cer sa fie reluat votul pe propunerea adoptata inainte de pauza prin care presedintele nu mai poate refuza deloc numirea unui procuror sau judecator. Dupa mai multe contre, Iordache a supus totusi la vot cererea USR, insa a fost respinsa.

14:44 - Au reinceput lucrarile Comisiei Iordache. Puterea si Opozitia se contreaza din nou pe proceduri.

14:10 - Lucrarile comisiei trebuiau reluate la ora 14:00, insa mai intarzie putin pentru ca inca nu a fost anuntat rezultatul votului la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tudose. In sala se afla acum doar senatorul UDMR Marton Arpad.

12:46 - O reactie a venit de la fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu.

"Exista acest dialog intre Presedintie si CSM. In acest moment, acest echilibru este rupt in favoarea CSM. Ce spune textul in acest moment asa cum a fost propus de UNJR si sustinut de coalitia PSD-ALDE? Ca presedintele nu mai are niciun fel de parghie prin care sa echilibreze raporturile.

In ce fel este imixtiune din moment ce presedintele nu refuza pur si simplu si ramane asa, presedintele refuza si restituie CSM propunerea. Unde e imixtiunea? Este daca vreti o atentionare, este un dublu control care se face si in final tot CSM avea ultimul cuvant. Deci imixtiunea nu exista, pentru ca in final CSM avea ultimul cuvant si facea din nou propunerea la presedinte", a spus Predoiu, in Parlament.

El a criticat graba cu care sunt modificate Legile Justitiei: "Nu putem sa nu observam ca aceasta accelerare nemaivazuta pana acum intr-un domeniu esential precum Justitia - sa adopti trei legi in trei zile, s-a declansat odata cu dosarul TelDrum".

Ca si comparatie, Predoiu a aratat ca acum 8 ani adoptarea Codurilor s-a facut dupa ce proiectele au stat "9 luni in comisia parlamentara speciala, iar asumarea raspunderii pentru doua dintre ele s-a facut pe forma iesita din comisie", precizand ca Parlamentul "a avut ultimul cuvant".

10:54 - Iordache anunta ca se ia pauza pentru ca parlamentarii sa poata participa la dezbaterea si votul de la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tudose. Revenim, astfel, cu noi informatii din comisie incepand cu ora 14:00. Pana atunci, urmariti pe Ziare.com daca Guvernul Tudose va trece sau nu testul in Parlament. Totodata, urmariti si protestul ce are loc in jurul Parlamentului in timp ce in plen e votata motiunea.

10:51 - PNL ameninta iar ca pleaca de la dezbateri.

10:47 - A fost adoptata propunerea Uniunii Judecatorilor din Romania (UNJR) prin care "presedintele nu mai poate refuza numirea procurorilor si judecatorilor simpli, dupa ce acestia au absolvit examenul de capacitate".

Initial, PSD propusese ca "presedintele sa poata refuza o singura data, motivat", insa reprezentanta UNJR, judecatoarea Adina Ghita, a sustinut ca numirea se face deja de catre CSM printr-o procedura laborioasa, astfel ca nu vede de ce ar avea dreptul "un om eminamente politic" sa refuze.

Pentru propunerea de abrogare a alineatului (3) al articolului 31 din Legea statutului judecatorilor si procurorilor prin care se elimina rolul presedintelui au votat parlamentarii de la PSD, ALDE si UDMR. Au fost 15 voturi pentru si 7 impotriva.

10:42 - Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a ajuns la Parlament unde urmeaza sa fie dezbatuta si votata motiunea de cenzura impotriva Guvernului din care face parte. El a fost intrebat de jurnalisti de amendamentele adoptate miercuri in Comisia Iordache, care sunt devastatoare pentru independenta magistratilor. Toader le-a tinut jurnalistilor o lectie despre cum un proiect nu produce niciun efect pana nu devine lege, explicand ca nu intelege ingrijorarile.

"Eu va spuneam de foarte multe ori ca trebuie sa stim reguli si principii. Daca ele sunt corecte, sanatoase si noi le stim, pe masura gasim si raspunsul intrebarilor pe care le formulati. Nu judecati forma intermediara a legii, proiectului de lege, indiferent in ce stadiu e, ca el nu produce efecte", le-a spus Toader jurnalistilor.

10:30 - Iordache nu intelege exact cum functioneaza o initiativa legislativa. Ii explica deputatul USR Stelian Ion. Iordache ofteaza si isi pune mainile pe cap, dupa care isi consulta telefonul.

10:26 - Documentul de lucru are in aceasta dimineata 494 de pagini, desi miercuri avea circa 440, atrag atentia jurnalistii de la HotNews.ro.

10:22 - Iordache si-a adaptat discursul situatiei. De la "alta intrebare", acum a trecut la sintagma "alte interventii".

10:18 - Deja s-au impotmolit discutiile. PNL cere pauza, Iordache ii anunta ca vor fi in pauza oricum de la ora 11:00, cand in plen e dezbatuta si votata motiunea. Discutiile vor fi reluate de la ora 14:00. Se decide sa fie sarite doua articole pana vor fi aduse lamuriri, asa ca s-a ajuns la articolul 30.

10:10 - Jurnalistul Liviu Avram a postat pe pagina personala de Facebook o inregistrare de miercuri seara, cand, la finalul discutiilor, Iordache a uitat ca microfonul e inca deschis si a continuat discutiile cu UDMR si colegii din PSD.

09:50 - Dupa 20 de minute de dezbateri pe proceduri, ramane cum a stabilit Iordache si incepe dezbaterea pe amendamente.

09:46 - Intervine si PSD-istul Eugen Nicolicea: "Invocarea propriei culpe nu produce un efect. Doriti reluarea discutiilor pentru ca nu ati fost aici. Exclus asa ceva. (...) M-am saturat de incalcarile de regulament ale domnului Stelian. A fost un termen de depunere a amendamentelor. Aruncati cu piatra in cei care au muncit si noaptea".

09:42 - Iordache anunta ca in niciun caz nu vor fi reluate discutiile pe articolele adoptate. "A fost act de vointa al dvs ieri sa plecati si va reamintesc ca majoritatea amendamentelor au fost adoptate depuse de asociatiile profesionale sau de CSM", spune Iordache, care e contrazis imediat de Stelian Ion de la USR - "majoritatea amendamentelor propuse de CSM au fost respinse. Le-am preluat, le vom sustine in plen, dar facem aceasta precizare".

09:37 - Ia cuvantul liberalul Ioan Cupsa: "Grupul PNL s-a reintors la dezbateri pentru ca in tot cursul zilei de ieri ati oferit garantii ca aceasta e o dezbatere reala si Dumnezeu sa ne ajute ca asa va fi".

"Avem si propuneri pe care dorim sa le facem:

1 - sa supuneti la vot cererea mea de reluare a dezbaterilor a amendamentelor discutate ieri.

2 - PNL va prelua toate propunerile facute de asociatiile profesionale si institutiile si autoritatile publice ca ele sa devina amendamente si sa fie dezbatute", cere Cupsa.

09:30 - Florin Iordache da startul lucrarilor in comisie, cu o jumatate de ora mai tarziu decat anuntase miercuri. PNL s-a intors la masa discutiilor. Iordache ii anunta ca s-a ajuns la articolul 28 la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si ii informeaza de procedura.

"Ca regula generala, toate amendamente care nu au fost adoptate se regasesc in tabelul de amendamente respinse", anunta Iordache, precizand ca ele vor putea fi sustinute apoi in plen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Florin Iordache modificare legi justitie , #justitie