Comisia Iordache a relaxat conditiile liberarii conditionate: Detinutii vor scapa mai repede din inchisoare

Joi, 28 Iunie 2018, ora 13:53
6529 citiri
Comisia Iordache a relaxat conditiile liberarii conditionate: Detinutii vor scapa mai repede din inchisoare
Foto: captura video Privesc.eu

Comisia speciala condusa de Florin Iordache a decis, joi, reducerea tuturor termenelor din Codul Penal pentru acordarea liberarii conditionate, modificand articolul 100.

Astfel, pentru pedepsele mai mici de 10 ani, liberarea conditionata se dispune dupa executarea a jumatate din durata, iar pentru condamnatii care au implinit 60 de ani, liberarea se dispune dupa executarea a doar unei treimi din pedeapsa.

In prezent, liberarea conditionata poate fi dispusa daca cel condamnat a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani.

Comisia Iordache a redus insa aceste termene, astfel ca aceasta se poate dispune daca persoana condamnata a executat cel putin jumatate din durata pedepsei care nu depaseste 10 ani sau cel putin doua treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani.

Comisia a redus si termenul pentru condamnatii care au implinit 60 de ani. Daca acum, in cazul acestora, liberarea conditionata se poate dispune dupa efectuarea efectiva a cel putin jumatate din pedeapsa care nu depaseste 10 ani, Comisia Iordache a stabilit ca aceasta sa se dispuna dupa executarea a doar o treime din pedeapsa.

In cazul pedepsei cu inchisoarea mai mare de 10 ani, condamnatii care au implinit 60 de ani pot fi liberati in prezent dupa efectuarea a doua treimi, iar Comisia Iordache a redus acest termen la efectuarea a jumatate din durata pedepsei.

De asemenea, liberarea conditionata poate fi dispusa daca cel condamnat se afla in executarea pedepsei in regim semideschis sau deschis sau daca a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca.

Aceste conditii sunt prevazute si in prezent in Codul Penal.

Liberarea conditionata se aplica si daca nu exista probe din care instanta sa aprecieze ca persoana condamnata nu s-ar fi indreptat si nu s-ar putea reintegra in societate.

Cum se calculeaza termenele

O alta prevedere spune ca in calculul fractiunilor de pedeapsa se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate.

In acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei inchisorii, cand aceasta nu depaseste 10 ani, si a cel putin jumatate, cand pedeapsa este mai mare de 10 ani. In prezent, termenele sunt de jumatate si, respectiv, doua treimi.

Totodata, in calculul fractiunilor de pedeapsa pentru condamnatii care au implinit 60 de ani se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate.

In acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin o patrime din durata pedepsei inchisorii, cand aceasta nu depaseste 10 ani, si a cel putin o treime, cand pedeapsa este mai mare de 10 ani. In prezent, termenele sunt de o treime si, respectiv, jumatate.

Comisia Iordache a decis si ca este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberarii conditionate sau care au condus la respingerea acesteia si, in cazul admiterii, atentionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune, daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere.

Potrivit aceleiasi modificari, intervalul cuprins intre data liberarii conditionate si data implinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat.

Vezi aici desfasurarea sedintei si pozitiile adoptate de membrii comisiei speciale:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#comisia Iordache redus liberare conditionata, #comisia Iordache modificari codul penal , #justitie