Comisia Iordache a schimbat din nou definitia erorii judiciare. Statutul magistratilor e modificat a treia oara

Joi, 10 Mai 2018, ora 13:13
3867 citiri
Comisia Iordache a schimbat din nou definitia erorii judiciare. Statutul magistratilor e modificat a treia oara
Foto: Arhiva Facebook/Florin Iordache

Comisia speciala pentru Legile Justitiei a modificat, joi, definitia erorii judiciare, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale cateva articole din Legea 303/2004 privind statutul magistratilor.

PNL si USR au anuntat ca iau in calcul sa atace din nou legea la CCR.

"Alineatul (3) al articolului 96 privind eroarea judiciara se modifica si va avea urmatorul cuprins: (3) Exista eroare judiciara atunci cand:

a) S-a dispus in cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale de drept material si procesual, prin care au fost incalcate grav drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, producandu-se o vatamare care nu a putut fi remediata printr-o cale de atac ordinara sau extraordinara;

b) S-a pronuntat o hotarare judecatoreasca definitiva in mod vadit si indubitabil contrara legii sau situatiei de fapt care rezulta din probele administrate in cauza, precum si atunci cand, prin incalcarea clara si incontestabila a situatiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, vatamare care nu a putut fi remediata printr-o cale de atac ordinara sau extraordinara", se arata in amendamentul depus de PSD la Legea 303/2004.

De asemenea, Comisia a decis si modificarea alineatului (4) din articolul 96, astfel: "Prin Codul de procedura civila si Codul de procedura penala, precum si prin alte legi speciale, pot fi reglementate ipoteze specifice in care exista eroare judiciara".

Deputatul PSD Robert Cazanciuc a dictat in timpul sedintei un amendament privind redefinirea erorii judiciare, iar presedintele comisiei, Florin Iordache, a spus ca nu sustine propunerea, aceasta fiind respinsa prin vot.

"Nu constituie eroare judiciara jurisprudenta neunitara, revirimentul jurisprudential, interpretarile judiciare susceptibile de a fi corectate prin intermediul cailor de atac ordinare sau etraordinare ori prin alte mecanisme ale ICCJ sau ale CCR", era amendamentul propus de Robert Cazanciuc.

Totodata, PSD a mai propus si adoptat un amendament la Legea 303/2004 care spune ca "procurorii numiti de presedintele Romaniei se bucura de stabilitate". In forma actuala, "procurorii numiti de presedintele Romaniei se bucura de stabilitate si sunt independenti, in conditiile legii".

Modificarile legii in ansamblul sau au fost fost adoptate cu 11 voturi "pentru" si patru "impotriva". Astfel, legea va ajunge pentru a treia oara la vot in cele doua Camere ale Parlamentului.

Ce spun cei din Opozitie

Deputatul PNL Ioan Cupsa, membru in comisia speciala, a spus ca banuieste ca sesizarea CCR cu privire la redefinirea erorii judiciare va fi admisa, din cauza lipsei de claritate si predictibilitate a textului.

"Inchipuiti-va ca astazi, in mai putin de 50 de minute, fara a cunoaste dinainte textele care au fost supuse votului, am reusit, zic dansii, sa transpunem o decizie a CCR. Este fals. Daca una-doua dintre propunerile de transpunere sunt de acceptat, in acord cu deciziile Curtii, celelalte sunt absolut discutabile.

In ceea ce priveste eroarea judiciara, banuiesc, sesizarea pe care o vom face din nou CCR ne va fi din nou admisa in considerarea lipsei de claritate, predictibilitate a textului. Ganditi-va ca CCR a atras atentia legiuitorului ca textele neclare si neconforme, necorelate cu alte texte normative, nu pot sa isi gaseasca locul in astfel de legi", a spus Ioan Cupsa.

La randul sau, deputatul USR Stelian Ion a spus ca, daca PNL vrea, vor ataca impreuna la CCR modificarile legii, afirmand ca au fost facute "pe genunchi".

"Am solicitat o amanare pentru a exista acest ragaz. PSD a legiferat aceste texte, seara, noaptea, ca PSD, cum deja ne-a obisnuit. Este foarte grav ceea ce se intampla. (...) Si de data aceasta am convingerea, alaturi de colegii din PNL, daca vor dori sa semnam impreuna o astfel de contestatie, vom ataca din nou la CCR asa cum au iesit acum scrise pe genunchi, aseara, in graba. Sunt superficiale, nu respecta rigorile de predictibilitate si de claritate ale unei norme legale si vor fi declarate, speram noi, neconstitutionale", a sustinut Stelian Ion.

Replica lui Iordache

Presedintele comisiei, Florin Iordache, spune ca, spre deosebire de PNL si USR, puterea a venit cu amendamente - fie ele bune sau rele.

"Am asteptat si noi decizia CCR pentru a avea o cat mai buna definitie a erorii judiciare, am propus o noua completare, tinand cont de cele doua decizii ale CCR si credem ca aceasta noua definitie a erorii judiciare satisface pe de o parte deciziile CCR si o mai buna raspundere a magistratilor.

Noi am spus de la inceput, ne dorim ca magistratii sa raspunda atunci cand exista rea-credinta si grava neglijenta, dar in acelasi timp ne dorim si o definitie foarte buna a erorii, astfel incat sa nu poti sa te indrepti impotriva unui magistrat oricand, numai atunci cand exista o eroare judiciara.

Comparativ cu colegii nostri din Opozitie, am propus niste texte - ca mai bune, ca mai rele, noi am venit constructiv si am propus ceva in dezbatere. Intre a propune ceva si a nu propune, a nega tot timpul si a spune ca puterea e rea si legifereaza intr-un anumit fel, e o alta abordare", a afirmat Florin Iordache.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#comisia iordache eroare judiciara, #definitie eroare judiciara, #raport admitere lege statut magistrati , #justitie
Comentarii