USR contesta Comisia Iordache la CCR: Este ilegala. Incalca regulamentele si Constitutia

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 15:19
4268 citiri
USR contesta Comisia Iordache la CCR: Este ilegala. Incalca regulamentele si Constitutia
Foto: Hepta.ro

Uniunea Salvati Romania a depus joi la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate cu privire la Hotararea de infiintare a Comisiei speciale pentru legile justitiei, considerand ca "PSD-ALDE a acordat Comisiei speciale atributii ilegale, care potrivit Regulamentului celor doua Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere si de adoptare a modificarilor legilor justitiei".

Conform USR, din hotararea de infiintare nu rezulta cu claritate care este rolul acestei Comisii speciale, ceea ce creeaza o confuzie intre acesta si atributiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine incert si impredictibil.

"Potrivit Constitutiei, proiectele de modificare a legilor justitiei care au ajuns sa fie dezbatute ilegal in Comisia speciala a lui Iordache, trebuie sa treaca prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului si abia apoi adoptate de plenul fiecarei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului", considera USR.

"Ce a facut PSD-ALDE prin aceasta hotarare este sa creeze o super-comisie, ce inlocuieste comisiile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului si isi poate prelungi existenta prin decizia Biroului Permanent, ori de cate ori acesta o doreste, lucru care incalca astfel Constitutia si Regulamentul activitatilor comune ale celor doua Camere", a declarat vicepresedintele USR, senatorul Vlad Alexandrescu.

In opinia USR, exista deja precedente favorabile in jurisprudenta CCR, "care s-a exprimat deja in decizii anterioare in sensul ca deplasarea unui centru de decizie constitutional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conforma cu menirea constitutionala a Parlamentului".

"De asemenea, CCR s-a pronuntat deja in sensul ca autonomia regulamentara nu poate fi exercitata in mod discretionar, abuziv, cu incalcarea atributiilor constitutionale ale Parlamentului. Asadar, tinand cont de argumentele de mai sus, precum si de jurisprudenta Curtii Constitutionale, rezulta ca infiintarea unei comisii speciale care dobandeste competenta de examinare, modificare si completare a tuturor actelor normative cu incidenta in domeniul justitiei pe o perioada nedeterminata si nedeterminabila contravine regimului juridic specific al unor astfel de comisii speciale, incalcandu-se art. 64 alin. (4) din Constitutie", sustine USR.

Argumentul adus este articolul constitutional referitor la organizarea interna a Parlamentului, alineatul conform caruia "fiecare Camera isi constituie comisii permanente si poate institui comisii de ancheta sau alte comisii speciale, iar Camerele isi pot constitui comisii comune".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sesizare CCR Iordache , #justitie
Comentarii