Ce a inteles ministrul Justitiei din avizul negativ al CSM pe ordonante: In rest, oportunitatea este clara

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 14:49
16282 citiri
Ce a inteles ministrul Justitiei din avizul negativ al CSM pe ordonante: In rest, oportunitatea este clara
Foto: Facebook/Florin Iordache

Florin Iordache, ministrul Justitiei, a reactionat, joi, dupa avizul negativ dat de CSM pe proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificari ale codurilor penale.

Intrebat daca va tine cont de acest aviz negativ dat de CSM, Iordache a raspuns evaziv, declarand ca ministerul pe care il conduce va lua o decizie cand se va termina perioada de consultare publica.

"Se vor termina consultarile luni si, in urma acestor consultari, va anuntam punctul de vedere al ministerului. Mai asteptam si alte puncte de vedere, nu doar al CSM-ului. (...) Luni, cand vom termina dezbaterile, anuntam un punct de vedere", a declarat Florin Iordache.

Iordache a mai declarat ca avizul negativ al CSM, dat miercuri, se refera doar la caracterul de urgenta al celor doua proiecte. In rest, spune el, oportunitatea si modul in care se vor face modificarile nu au fost contestate.

"Acesta este un aviz consultativ, inteleg ca s-au pronuntat pe urgenta, aici este singura discutie. In rest, oportunitatea este clara si modul in care consideram sa modificam cele doua proiecte", a mai spus ministrul.

Plenul CSM a dat, miercuri, un aviz negativ pentru cele doua proiecte de ordonanta de urgenta referitoare la gratierea colectiva si la modificarea Codurilor Penale. CSM a aratat, insa, ca procedura adoptarii incalca Constitutia si ca, din acest motiv, nici nu a mai analizat continutul acestor ordonante.

"Constitutia Romaniei prevede, in cuprinsul art. 115 alin. (4), ca guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora. Plenul Consiliului apreciaza ca acordarea gratierii colective nu poate forma obiect al unei ordonante de urgenta, acest act de clementa reprezentand atributul exclusiv al Parlamentului", sustin reprezentantii CSM.

Pe de alta parte, multe dintre modificarile propuse depasesc sfera celor impuse de Curtea Constitutionala, mai arata CSM.

"Desi s-a motivat in sensul ca se urmareste scopul armonizarii dispozitiilor Codului penal si Codului de procedura penala cu decizii ale Curtii Constitutionale, multe dintre modificarile propuse prin proiectul de act normativ analizat depasesc sfera modificarilor impuse de Deciziile Curtii Constitutionale", au mai precizat reprezentantii CSM.

La doua saptamani de la intrarea "in paine" a noului guvern, proiectele de Ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor penale au fost puse pe tapet. Una dintre acestea ar presupune gratierea totala a pedepselor de pana in 5 ani si jumatate din pedepsele tuturor celor peste 60 de ani, pe cand cea de-a doua aduce mai multe modificari Codului Penal si a celui de Procedura Penala, modificari despre care institutiile din domeniul justitiei au atras atentia ca sunt facute "cu dedicatie" si ar reprezenta, de fapt, o amnistiere a unor fapte penale.

Presedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului Grindeanu sa retraga ordonantele, criticand atat continutul actelor normative, cat si modul in care au fost lansate in dezbatere publica. Acesta a declansat marti procedura privind organizarea unui referendum national la care romanii sa se pronunte direct daca sunt de acord sau nu cu "continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice".

La sfarsitul saptamanii trecute, zeci de mii de oameni au iesit in strada, pentru a protesta fata de proiectele despre care si mai multe institutii ale statului - intre care DNA, DIICOT sau Parchetul General - spun ca au pune sub semnul intrebarii lupta anticoruptie din Romania. Si Societatea civila cere Guvernului sa retraga ordonantele pe justitie.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#reactie ministru Justitie aviz negativ CSM, #Iordache reactie aviz negativ CSM ordonante, #ministru Justitie ordonante, #consultare publica ordonante , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza cop4you
cop4you
rank 5
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Un om de știință cu doctoratul luat în autobuzul București-Chișinău