E scandalos cum se voteaza in Parlament bugetul: Sute de maini se numara in cateva secunde (Video)

Luni, 06 Februarie 2017, ora 19:09
14804 citiri
E scandalos cum se voteaza in Parlament bugetul: Sute de maini se numara in cateva secunde (Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Amendamentele la buget se voteaza, luni, in plenul Camerei Deputatilor prin ridicare de mana, cu toate ca exista sistem de vot electronic, in care s-au investit sume consistente. Seful deputatilor, Liviu Dragnea, nu pare deloc dornic ca alegatorii sa afle cum voteaza alesii lor, asa ca votul electronic nu e folosit.

"Se voteaza bugetul pe 2017. Ridicam si coboaram mana in mod haotic. Nu terminam de votat si presedintele de sedinta anunta rezultatul. Nici macar nu se mai uita in sala. Scandalos e putin spus.

Ma uit la cartela mea si la aparatul de votat. Cartela o folosesc cand fac prezenta inainte de sedinta. Aparatul de vot nu l-am folosit niciodata. Functioneaza, dar nu se vrea folosirea lui.

Ce fel de minte trebuie sa ai sa sabotezi in acest hal transparenta celui mai important vot la inceput de an? Cui serveste aceasta sabotare a folosirii metodelor moderne de vot? Pentru mine e o mare enigma", a comentat, luni, pe Facebook deputatul Iulian Bulai (USR).

De altfel, acesta a transmis live pe pagina sa momente din timpul votarii amendamentelor, iar imaginile pot fi vizualizate si pe site-ul Camerei Deputatilor. Acolo se vede limpede cum presedintele de sedinta anunta ca anumite amendamente pica sau trec cu peste 100 de voturi numarate in doar cateva secunde.

Situatia este neschimbata inca de anul trecut, cand sistemul de vot electronic a fost blocat imediat dupa votul dat pe legea Defaimarii, initiata de Liviu Dragnea, chiar de presedintele sedintei respective, Florin Iordache, actualul ministru al Justitiei.

Citeste mai multe despre: Sistemul de vot electronic de la Camera e blocat din februarie, desi s-au investit in el peste 2 milioane de lei. Ce au de ascuns deputatii?

Cu toate ca avem un nou Parlament, ales in decembrie, iar la Senat sistemul de vot electronic functioneaza, la Camera Deputatilor blocajul continua. Un singur lucru s-a schimbat: s-au investit bani in 400 de cartele noi de vot, care, iata, nu sunt folosite corespunzator.

Fara vot electronic, alegatorii nu stiu cum voteaza alesii lor si nici cu cate voturi au trecut sau au fost respinse legile care ii intereseaza.

De altfel, fostul deputat Remus Cernea a anuntat printr-un comunicat remis presei ca luni va depune o plangere penala pe numele lui Florin Iordache, fost presedinte interimar al Camerei Deputatilor.

Cernea il acuza pe actualul ministru al Justitiei ca ar fi fraudat voturile date de deputati in legislatura trecuta, ele nefiind inregistrate electronic.

"Voi depune la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o plangere penala fata de fostul presedinte al Camerei Deputatilor, dl. Florin Iordache, pentru fraudarea votului din plen. (....) Pe parcursul mai multor sedinte am anuntat acest lucru de la microfonul salii de plen si am semnalat fraudele de vot iar, cand a fost cazul, si lipsa cvorumului fara insa ca aceia care au condus respectivele sedinte sa tina cont si sa opreasca frauda.

Votul din plen prin ridicare de mana, in mod sistematic, nu a fost numarat corect, iar uneori nici nu a existat cvorumul legal necesar in sala pentru adoptarea / respingerea unor proiecte si initiative legislative. Spre exemplu, nu poti numara in 2 secunde cca 170-180 de maini ridicate. (...)

Dispun de probe care atesta aceste fraude si pe care le voi prezenta procurorilor. De asemenea, exista o serie de alte probe pe care acestia le pot obtine ca urmare a investigarii lucrurilor. Voi indica si martorii care ar trebui audiati pentru clarificarea situatiei reclamate, fiind vorba de parlamentari de la putere si din opozitie, sau de persoane care fac parte din staful tehnic", a precizat Remus Cernea intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

In Camera Deputatilor se vota electronic inca din 2006, cand camera parlamentara era condusa de Adrian Nastase.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#vot electronic deputati, #Remus Cernea plangere penala Iordache , #ministrul Justitiei