Deputat PSD: In 2009 cetatenii n-au stiut sa faca diferenta intre parlament bicameral si unicameral

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 22:07
3917 citiri
Deputat PSD: In 2009 cetatenii n-au stiut sa faca diferenta intre parlament bicameral si unicameral
Foto: Arhiva

Deputatul PSD Florin Iordache considera ca un eventual referendum constitutional initiat de Traian Basescu cu privire la numarul de Camere ale Parlamentului este un "nonsens". El sustine ca, in 2009, romanii au votat in necunostinta de cauza pentru parlament unicameral, insa acum vor bicameral.

Secretar al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, Florin Iordache sustine ca rezultatul referendumului din 2009 privind trecerea la parlament unicameral si reducerea numarul de parlamentari nu este elocvent deoarece romanii "nu au stiut sa faca diferenta intre bicameral si monocameral".

Votul de atunci este invocat acum de Traian Basescu pentru a solicita schimbarea Constitutiei in acest sens. In caz contrar, presedintele a avertizat joi ca va face apel la boicotarea referendumului din acest an sau chiar va propune un nou referendum.

"In 2009 a fost un vot consultativ, cetatenii n-au stiut atunci la referendum diferenta dintre un parlament monocameral si unul bicameral si a fost o lipsa de informare a cetatenilor.

Din punctul nostru de vedere a fost o lipsa de informare, referndumul oricum a trecut la limita, a fost 51-52% prezenta la vot. A fost o anumita conjunctura pentru ca au fost si alegerile in momentul acela. Parlamentul beneficiaza de un grad de redus de incredere iar in aceste conditii cetatenii, din lipsa de informare, au zis ca este nevoie de parlament unicameral in ideea de a micsora chetuielile pe care le fac cetatenii cu parlamentul", a declarat Iordache pentru Ziare.com.

Socaciu: Nu e de competenta romanilor sa decida daca vor Parlament unicameral

Insa, dupa patru ani, situatia s-ar fi schimbat, iar cetatenii se pare ca sunt acum mai bine informati.

"Dar in acest moment, in toate dezbaterile si in ce am vazut eu, marea majoritate a cetatenilor cu care am avut un dialog punctual doresc parlament bicameral.

Eu sunt la Galati acum cu domnul Pirvulescu (Cristian Pirvulescu, presedinte Forumul Constitutional - n.r.) tocmai pe revizuirea Constitutiei si asa mai departe. Vreau sa va spun ca majoritatea parerilor, care sunt si aici la Galati, si la Olt, unde am fost, sunt pentru parlament bicameral", a sustinut deputatul PSD.

La referendumul din 2009 au participat la vot 50,16% din totalul roamanilor cu drept de vot, dintre care 77,78% s-au pronuntat pentru parlament unicameral.

Peste 70% dintre romani continua sa sustina parlamentul unicameral - Sondaj IRES

Strategia PSD de aprobare a Constitutiei fara parlament unicameral

Florin Iordache crede ca un eventual apel al presedintelui Basescu pentru bociotarea referendumului de revizuire a Constitutiei nu ar avea succes. El a dezvaluit strategia pusa la cale de USL pentru ca referendumul sa fie validat iar Cosntitutia sa fie aprobata in varianta cu parlament bicameral. USL va pune accentul pe necesitatea aprobarii "regionalizarii", prevazuta in noua Constitutie, care va aduce crestere economica.

"Cea mai importanta modificare pe care trebuie sa o facem in Constitutie vizeaza regionalizarea. Pentru ca Romania sa depaseasca in acest moment o anumita stare economica avem nevoie de atragerea fondurilor europene, iar asta se poate face mai bine prin regionalizare. De aceea avem nevoie sa participam la referendumul de modificare a Constitutiei", a aratat Iordache.

Mai mult, pentru a nu fi niciun fel de probleme, se are in vedere si scaderea pragului necesar pentru validarea referendumului. "Parlamentul, in perioada urmatoare, poate sa modifice legea referendumului astfel incat referendumul pentru modificarea Constitutiei din octombrie sa fie un referendum valid", a anuntat deja deputatul PSD.

In aceste conditii, dupa ce Constitutia va fi aprobata la referendumul din toamna in varianta dorita de USL, un eventual nou referendum initiat de Traian Basescu in 2014 ar fi "un nonsens", a punctat Iordache.

Hasotti: De la domnul Basescu ma astept la tot ce e mai rau

Liderilor senatorilor PBL, Puiu Hasotti, a fost mult mai concis in ce priveste intentia lui Traian Basescu de a indemna la boicotarea referendumului din toamna.

"Eu in locul domnului Basescu cand as pronunta cuvantul referendum, m-ar trece fiori pe sira spinarii", a spus Hasotti pentru Ziare.com.

El se asteapta ca presedintele sa-si puna in aplicare avertismentul, inclusiv convocarea unui nou referendum, pentru ca "de la domnul Basescu ma astept la tot ce e mai rau".

Grebla: Basescu recidiveaza sustinand Parlamentul unicameral

Traian Basescu a declarat, joi, la Digi 24, ca nu are de gand sa stea cu bratele incrucisate daca modificarea Constitutiei nu va avea in vedere si introducerea parlamentului unicameral, in conformitate cu referendumul din 2009.

"Voi avea un singur mesaj. Daca nu se respecta referendumul din 2009, care a fost valid, au venit 51% din electori la vot, romanii nu au de ce sa mearga la votul pentru Constitutie. Da, sigur ca da, ii voi indemna sa nu mearga la referendumul pentru revizuirea Constitutiei pentru ca sunt inselati", a declarat Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Florin Iordache referendum 2009, #PSD referendum parlament unicameral, #USL referendum Constitutie , #stiri Florin Iordache