Ziare.com
Florin Piersic

Despre Florin Piersic

Florin Piersic este un actor roman de teatru si film, care a ramas celebru gratie rolurilor din Harap Alb si Margelatu. A jucat drama, comedie, tragedie, figuri istorice si haiduci pe marele ecran si pe scena Teatrului National din Bucuresti.

Nascut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj, Piersic este la a treia casatorie si are doi fii din cele anterioare. Cel mai mare, Florin Jr, este si el actor si regizor. Recent, Florin Piersic a dezvaluit ca are si o fata adoptiva.

Florin Piersic a fost si a ramas omul-spectacol. Raspunde la orice intrebare cu o sinceritate dezarmanta, nu-si alege vorbele si nu se ascunde in spatele lor.

La inceputul lui 2009, un cotidian central a dezvaluit ca Florin Piersic si tatal sau ar fi colaborat cu fosta Securitate, actorul a dezmintit cu fermitate aceste acuzatii.

Studii

In 1957, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti

Activitate profesionala

Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti la doi ani dupa absolvire, el obtinand rolul titular in Discipolul diavolului. Prestatiile sale din Tragedia optimista, Oameni si soareci sau Orfeu in Infern au reusit sa starneasca admiratie si ropote de aplauze.

Intr-o cariera de peste 50 de ani, Florin Piersic a aparut in peste 40 de lungmetraje printre care se numara: Aproape de soare, Neamul Soimarestilor, Rascoala, Mihai Viteazul, Fratii Jderi, Cuibul salamandrelor, Rug si flacara, Trandafirul galben si Fix Alert.

Viata personala

Florin Piersic a avut o viata personala tumultoasa, fiind cuplat cu multe dintre partenerele sale de scena. Se afla la a treia casatorie si are doi baieti.

Prima sotie, actrita Tatiana Iekel, si-a cunoscut-o in anii 60 si impreuna au un fiu, pe Florin Jr.. A doua nevasta a fost tot o actrita, Anna Szeles, alaturi de care a devenit tata pentru a doua oara, fiul lor se cheama Daniel. Au divortat in 1985, iar Anna Széles s-a mutat in Ungaria, luandu-l cu ea si pe fiul lor.

In 1993, dupa o relatie de 7 ani, Florin Piersic s-a casatorit cu Anna Torkiev, de asemenea originara din Cluj.

Copilul secret

In 2008, Florin Piersic a recunoscut ca mai are o fata, infiata si tinuta la secret. Aflat la Baia Mare, artistul a povestit emotionat cum a ajuns sa fie tatal acelei fetite.

"Trebuie sa va marturisesc un lucru important. E bomba serii. Nu am mai spus-o la nimeni, numai fosta mea sotie stie, Ana Szelesz. Copiii mei nu stiu si nici actuala mea nevasta. Faceam filmarile la pelicula "Pintea". Eram pe Iza intr-un sat pe care il cunosc foarte bine. In fiecare zi am observat ca la mine la filmare venea o fetita. Marioara o chema. Am vazut-o azi, am vazut-o maine si i-am spus si nevesti-mii.

Ana Szelesz stia ca visul meu a fost de a avea o fetita, ca sunt foarte atasat de fete, asa ca o indrageam pe asta mica foarte tare. Imi era atat de drag de ea, incat veneam si eu la filmari si ajungeam si ma uitam daca este acolo si abia atunci incepeam munca. Dar intr-o zi m-am dus la ea si i-am spus: "Asculta, papusa mica. Cum te cheama? Marioara. Si mai cum? Deac. Esti romanca? Da! Si cati ani ai? 9. Extraordinar, am zis. Si de ce te uiti asa lung la mine? Pentru ca va iubesc foarte tare. De ce? Nu stiu, dar va iubesc mult. Si parintii tai?....Eu nu am parinti".

Piersic a povestit ca fetita si-a pierdut ambii parinti si era crescuta de o matusa.

"Gandul meu era la sora mea care se inecase, asa ca am vorbit cu femeia, i-am spus ca vreau sa o infiez pe Marioara, iar prim-secretarul judetului Maramures, Gheorghe Blaj, m-a ajutat si copila a primit numele Marioara Deac Piersic. Am dat-o la scoala si in fiecare luna i-am trimis salariul meu de la teatru.

Intr-o buna zi a venit la mine si m-a rugat sa o ascult. "Sunt acuma mare si m-ati ajutat cum nimeni nu a facut-o, dar vreau sa va rog ceva. M-am indragostit de baiatul asta si vreau sa ma casatoresc. Am fost de acord si i-am mers de nas", a explicat Piersic. Fiica sa adoptiva este acum casatorita, are doi copii si traieste intr-un oras din sudul tarii.

Scandalul cu Securitatea

Sapte oameni au fost arestati in 1958 si condamnati la decenii de inchisoare pentru ca au incercat sa ia legatura, prin intermediul actorului Florin Piersic si al tatalui acestuia, Stefan Piersic, cu "dusmani ai poporului" aflati in exil, sustinea in ianuarie 2009 ziarul Cotidianul.

Jurnalistii sustin ca dupa ce actorul Florin Piersic si tatal acestuia au mijlocit in 1958 corespondenta intre un preot antisemit din Romania si mitropolitul Visarion Puiu, aflat in Franta, Securitatea a arestat sapte oameni pentru infractiunea de uneltire contra ordinii sociale si favorizare la uneltire.

Cotidianul mai arata ca, desi din documentele fostei Securitati rezulta ca au fost persoane-cheie in aceasta operatiune, nici Florin Piersic, nici tatal acestuia nu au fost citati la proces, iar in arhivele CNSAS nu exista nici un act din care sa rezulte ca au fost cel putin chemati la Securitate pentru audieri.

In replica, Florin Piersic a negat toate aceste acuzatii si a spus ca tatal sau nu i-a dat niciodata vreo scrisoare ca sa o duca in Franta. 

"Sa spui despre mine ca am colaborat cu Securitatea, e ca si cum mi-ai spune ca sunt homosexual, iar eu m-am iubit numai cu femei. N-am vazut funduri de barbati decat la strand si pot sa spun ca nu mi-au placut deloc", declara actorul Florin Piersic, pentru Jurnalul National.

"Ii dau in judecata pe cei de la Cotidianul, voi fi eu avocatul lui Florin Piersic, fiindca nu las pe nimeni sa pateze cu neadevaruri si inventii iubirea mea pentru romani si iubirea pe care romanii mi-au reintors-o", a mai declarat Florin Piersic.

Politica

In repetate randuri numele lui Florin Piersic a aparut in presa ca potential candidat la alegeri din partea unui partid sau a altuia. In septembtie 2007 se vorbea despre candidatura Margelatului din partea PRM pe listele la europarlamentare.

Piersic a refuzat insa oferta PRM de a candida la P.E. si spune ca s-a saturat de cei care isi fac reclama pe carca lui.

"Eu nu ma fac politician, ca astia sunt niste labagii, asa sa scrii, daca vrei sa fii prietenul meu. Nu am negociat nimic cu nimeni, dar acum inteleg de ce m-au tot cautat Vadim si Funar in ultimele zile, mi-au lasat si mesaje. N-am avut timp sa le raspund, ca sunt ocupat cu repetitiile la "Doi straini in noapte", dar clar nu intru in politica...! Eu nu stiu nici cum ma cheama pe mine, uneori, darmite sa ma pricep la Parlamentul European. Nu ma pot convinge, nu am vocatie si in plus, ma pis pe ei de bani, nu ma atrag, n-au decat sa ma f...a la gura sobei, vorba-aia. As accepta, poate, sa fiu presedintele Romaniei, dar nu europarlamentar. Ce sa fac, sa ma duc sa fac laba la Strasbourg? Nu sunt eu genul, eu fac parte din Partidul Actorilor si incerc sa fac politica teatrului, a filmului, nu m-au convins nici pesedistii, nici taranistii, nici liberalii, nu o sa ma convinga nici peremistii! Mi-e simpatic Vadim, dar nu am chef!", spunea Piersic pentru Cancan.

Apoi, in octombrie 2008, s-a zvonit ca Piersic ar fi curtat pe PSD pentru un potential fotoliu de parlamentar obtinut la scrutinul uninominal.

Din nou, actorul a precizat ca nu va accepta nicio oferta de a candida in Parlament.

"Eu sunt prea batran ca sa imi lipesc fundul patru ani pe un fotoliu in Parlament si sa cuvantez, eventual, o data pe an cine stie ce prostii... Nu m-a ofertat nimeni, nici Nastase, nici altcineva, daca au de gand sa o faca de aici incolo le spun clar ca nu ma bag. Eu abia am timp pentru proiectele mele teatrale, darmite sa ma bag si in ceva ce nu stiu, anume politica".

Venind vorba, insa, de fostul sau partener de film, cascadorul Szoby Czech, care candideaza pe listele PD-L, Piersic spune: "Eu ii urez succes, e treaba lui daca se face politician, dar, daca ma gandesc ca eu sunt Margelatu si el Buza-de-iepure, mama-mama ce tandem am putea face noi doi in Parlament si sa ii batem pe toti de acolo, ca merita..."

Despre viata si femei

„De singuratate am fugit toata viata. Mi-a fost teama de ea. Dar asta nu inseamna ca n-am avut si momente cand am dorit sa raman doar cu mine. Au fost chiar multe, dar... scurte”.

„Mie femeile mi-au fost intotdeauna dragi si chiar mi-a venit sa rad cand am citit intr-o publicatie ca eu, care am aproape 70 de ani, cand am facut telenovela asta i-am facut curte fetei mele din film. Eu eram dragut si incercam sa stabilesc o relatie tata-fiica. In general, imi place ca o femeie sa aiba sarm, sa aiba ceva, sa fie isteata si sa simt ca ma iubeste pe mine, nu pe actorul Florin Piersic”.

Mi-au iesit in cale multe femei frumoase si mai toate imi placeau. Plecam mult de-acasa pentru filmari, repetitii, turnee, ma indragosteam cand de una, cand de alta, starneam intrigi si gelozii, dar niciodata n-am vrut sa fac pe cineva sa sufere”.

Despre cele trei sotii

„Primele doua sotii ale mele au fost si ele actrite. De Tatiana Jekel m-am despartit pentru ca n-a mai mers, pur si simplu - eram foarte tanar si buimacit de succes, iar Aniko (Ana Szeles n.r.) a plecat la Budapesta, pentru ca a crezut ca o sa faca o cariera uriasa acolo. Am ramas cu amandoua in relatii foarte bune, ne vizitam.

Aniko imi povesteste ca si acum, cand se duce in piata la Budapesta, o intreaba babele unguroaice emigrate din Romania ce mai face frumosul ala de barbat al ei, Florin Piersic. Faceam un cuplu frumos si foarte invidiat in epoca, dar ne-am despartit de aproape 20 de ani.

Din fericire, acum, la varsta intelepciunii, am norocul sa reziste langa mine o femeie cu totul speciala: ce-a de-a treia sotie a mea, Ani Piersic. E tot unguroaica, din Cluj, contabila de meserie, dar cu suflet bogat si risipitor, nu tine socoteala vorbelor calde si bune, nu-si dramuieste gesturile marunte si dragi, nici atasamentul sau fidelitatea.

Afectiunea pe care ne-o purtam unul altuia si ne-o exprimam chiar si in cele mai marunte ocazii este importanta pentru amandoi, dar mai ales pentru mine, pentru ca ma intareste in fata incercarilor, in vremurile mai putin dulci. Si acum sunt mai tot timpul plecat de acasa, dar stiu ca Ani ma asteapta si e rabdatoare.

Ce sa fac, meseria asta n-o poti face stand la birou, in fotoliu de director. Si, pe urma, trebuie sa castig ceva bani ca sa traiesc. Dar imi iubesc nevasta, ea stie asta, si atunci lucrurile se simplifica mult, chiar daca nu suntem tot timpul, zi de zi, impreuna” – interviu Formula AS, 2006.

Filmografie

•    Eminescu versus Eminem (2005)

•    Lacrimi de iubire (Serial TV) (2005)

•    Fix alert (2004)

•    In fiecare zi mi-e dor de tine (1987)

•    Totul se plateste (1986)

•    Colierul de turcoaze (1985)

•    Racolarea (1985)

•    Masca de argint (1984)

•    Ramasagul (1984)

•    O lebada iarna (1983)

•    Galax, omul papusa (1983)

•    Misterele Bucurestilor (1983)

•    O lebada iarna (1983)

•    Trandafirul galben (1982)

•    Drumul oaselor (1980)

•    Reteaua S (1980)

•    Ultima frontiera a mortii (1979)

•    Rug si flacara (1979)

•    Eu, tu si Ovidiu (1977)

•    Razboiul de Independenta (1977)

•    Regasire (1977)

•    Pintea (1976)  

•    Cuibul salamandrelor (1976))

•    Instanta amina pronuntarea (1976)

•    Roscovanul (1976)

•    Tufa de Venetia (1976)

•    Elixirul tineretii (1975)

•    Comoara din Carpati (1975)

•    Stefan cel Mare - Vaslui 1475 (1974)

•    Agentul straniu (1974)

•    Fratii Jderi (1974)

•    Un August in flacari (1974)

•    Aventuri la Marea Neagra (1972)

•    Parasutistii (1972)

•    Saptamina nebunilor (1971)

•    Zestrea Domnitei Ralu (1971)

•    Haiducii lui Saptecai (1970)

•    Mihai Viteazul (1970)

•    Kampf um Rom II - Der Verrat (1969)

•    Batalia pentru Roma (1968)

•    Columna (1968)

•    Frumoasele vacante (1967)

•    Sapte baieti si-o strengarita (1966)

•    Tunelul (1966)

•    De-as fi... Harap-Alb (1965)

•    Rascoala (1965)

•    Neamul Soimarestilor (1964)

•    Pasi spre luna (1963)

•     Celebrul 702 (1961)

•    S-a furat o bomba (1961)

•    Drum nou / Lada cu zestre (1961)

•    Aproape de soare (1960)

•    Flacaul si focul (1960)

•    O poveste obisnuita... o poveste ca in basme (1959)

•    Ciulinii Baraganului (1957)

Florin Piersic
Florin Piersic

Data nasterii:  27 ianuarie 1936

Cariera:  actor de teatru si film

Evenimente importante:  - in 2009 a fost acuzat ca a colaborat cu Securitatea

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Florin Piersic, le puteti trimite la adresa de e-mail personalitati@ziare.com sau puteti completa acest formular.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook