Florin Prunea s-a prezentat la DNA

Vineri, 23 Mai 2008, ora 10:20
1063 citiri
Florin Prunea s-a prezentat la DNA

Directorul pentru relatii internationale din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, Florin Prunea, s-a prezentat, vineri dimineata, la DNA, pentru a fi audiat de procurori in legatura cu anumite transferuri de jucatori, informeaza Evenimentul Zilei.

El a declarat la iesire ca a fost intrebat de procurorii anticoruptie in legatura cu transferul jucatorului Florin Bratu la Galatasaray.

Surse judiciare au declarat ca, legatura lui Prunea cu acest caz, este reprezentata de faptul ca el a fost presedintele Comisiei pentru acordarea licentei de impresar din cadrul Federatiei Romane de Fotbal (FRF), care a verificat respectarea legislatiei sportive in ceea ce priveste transferul fotbalistului Florin Bratu de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Instanbul.

La inceputul lunii ianuarie, Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva a zece oameni de fotbal in legatura cu transferurile unor fotbalisti.

Ancheta la nivelul FRF s-a facut in anul 2006 si s-a soldat cu retragerea licentei de impresar pentru Ioan Becali, urmarit penal de DNA in acest dosar, care a mai fost si amendat cu 40.000 de dolari.

Si fostul fotbalist Gheorghe Popescu, care a reprezentat clubul Rapid la negocierile pentru transferul lui Bratu, desi nu avea licenta de agent la data realizarii transferului, a primit o amenda de 40.000 de dolari.

Tot atunci, clubul Rapid, amendat cu 20.000 de dolari, a fost sanctionat tocmai pentru ca l-a imputernicit pe Gheorghe Popescu sa-l reprezinte in aceasta tranzactie.

Fostul actionar al clubului Dinamo, Vladimir Cohn, a fost audiat, la DNA, in calitate de martor, in dosarul in care procurorii ancheteaza transferurile in strainatate ale unor jucatori romani de fotbal, el declarand ca nu a avut nici o responsabilitate in aceste contracte.

Si Cosmin Contra a fost audiat, joi, la DNA, in legatura cu transferul sau de la Dinamo la Deportivo Alaves in iunie 1999.

Suma regasita de procurori in contabilitatea clubului Dinamo Bucuresti este de 800.000 de dolari, se arata in ordonanta prin care procurorii au inceput, in ianuarie, urmarirea penala impotriva a zece patroni si impresari.

Din ordonanta DNA reiese ca suma reala a fost de 1.812.500 de dolari, adica diferenta nedeclarata de bani este de peste un milion de euro.

"Au comis infractiunea de inselaciune in dauna clublui Dinamo Bucuresti numitii Borcea Cristian si Becali Ioan, impresar, acestia, prin actiunile lor, pagubind atat clubul, prin neaducerea diferentei de 1.012.500 dolari cuvenitului Dinamo, cat si bugetul de stat, prin neinregistrarea venitului impozabil", se arata in aceiasi ordonanta.

Saptamana trecuta, procurorii i-au citat pentru audieri pe toti membrii Consiliului de Administratie de la Dinamo din perioada cand au fost facute mai multe transferuri.

Presedintele Consiliului de Administratie al FC Dinamo, Nicolae Badea, s-a prezentat, la DNA, pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul in care procurorii ancheteaza transferurile in strainatate ale unor jucatori romani de fotbal.

In data de 14 mai, au fost audiati fostul ministru al turismului, Dan Matei Agathon, si senatorul liberal Radu Stroe.

Acestia au facut si ei parte din CA al clubului Dinamo.

Astfel, in data de 12 mai, au fost la DNA oamenii de afaceri Petrea Badea si Cristian Iftimoaie, precum si chestorul Nicolae Berechet, secretar in Ministerul de Interne.

Presedintele FRF, Mircea Sandu a fost audiat, in data de 26 martie, de procurorii DNA in dosarul in care acestia ancheteaza modul in care au fost efectuate mai multe transferuri din fotbalul romanesc.

In calitate de martori, in acest dosar au mai fost audiati, pana in prezent, fostul international Cristi Dulca si Marcel Lazareanu, fost presedinte al Universitatii Cluj.

In ultima luni, atat cei impotriva carora s-a inceput urmarirea penala, cat si alti fosti sau actuali presedinti de cluburi au fost audiati de procurorii anticoruptie.

Din probele administrate, a rezultat ca persoanele implicate in acest dosar,au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.

Astfel, conform probelor administrate a rezultat ca, in perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate.

Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Iulian Arhire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amplu dosar de deturnare de licitații publice, dare și luare de mită cu foști șefi de la Electrocentrale Rovinari. Sumele uriașe din rechizitoriul procurorilor
Amplu dosar de deturnare de licitații publice, dare și luare de mită cu foști șefi de la Electrocentrale Rovinari. Sumele uriașe din rechizitoriul procurorilor
Fostul director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă, alături de alte trei persoane, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#inselaciune, #dosar, #Directia Nationala Anticoruptie, #Florin Prunea , #DNA