Fabrica de compost pentru ciupercile pleurotus

   

Singura fabrica de compost pentru ciupercile pleurotus va fi construita la Nanesti printr-un proiect derulat de Cooperativa Agricola Compostar. Investitia este finantata din fonduri europene si are o valoare de peste 4 milioane euro, inclusiv TVA. Prin acest proiect va fi realizata si o fabrica de procesare a ciupercilor.

Zona Nanesti va fi acoperita de solarii pentru cresterea ciupercilor, iar un fermier ar putea castiga peste o mie de euro dupa finalizarea investitiei in fabrica de compost realizata de Cooperativa Agricola Compostar. Compostul este ingrasamantul folosit pentru cultivarea ciupercilor. Constructia fabricii a fost demarata in aceasta luna si este unica de acest gen din Romania. Pana acum, fermierii care detineau solarii pentru ciuperci pleurotus trebuiau sa mearga pana aproape de Budapesta unde se afla o fabrica de compost. Pretul compostului produs la Nanesti va fi cu cel putin 20% mai mic fata de cel importat din Ungaria, fara a mai socoti economiile la transport.
Reprezentantii Cooperativei Compostar au aratat ca zona este ideala pentru fabrica de compost deoarece paiele de grau sunt materia prima utilizata la ciupercile pleurotus. De asemenea, asezarea geografica a Romaniei ofera conditii ideale de temperatura pentru productia ciupercilor. In Romania este un echilibru optim intre iarna si vara pentru a se dezvolta cultura ciupercilor pleurotus. Al treilea avantaj al Romaniei il reprezinta costul scazut al apei.

Fabrica de procesarea ciupercilor

Finantarea este obtinuta de un grup de investitori care au format Cooperativa Agricola Compostar si presupune constructia unei fabrici de compost pentru cultura ciupercilor pleurotus prin procesarea paielor de grau, cu o capacitate de 20 mii tone anual. Valoarea investitiei este de peste patru milioane euro, inclusiv TVA. In acest proiect este prevazuta o ferma proprie de cultura ciupercilor pleurotus care va fi exploatata ca si zona de certificare pentru productia livrata.
"1% din productia de compost livrata fermierilor va fi oprita in ferma proprie pentru proba martor. Va fi construita si o fabrica de procesare a ciupercilor, pe care le vom prelua de la fermieri. Ideea de baza este urmatoarea : producem compostul, il livram fermierilor si le preluam ciupercile", a afirmat directorul executiv Catalin Daniel Matei.
Investitia de la Nanesti trebuie sa fie functionala in septembrie 2012, iar termenul de finalizare este decembrie 2012.
"Vom avea o cantitate suficienta de ciuperci pentru a le vinde la export. Ciupercile pot fi prelucrate ca zacusca, marinata, uscate, inclusiv piciorusele lignificate pot fi macinate si ajung faina de ciuperci", a precizat Catalin Daniel Matei

Materia prima pentru fabrica de compost provine de pe cele 1.800 hectare de teren agricol detinut de membrii Cooperativei Compostar. Aceasta este infiintata conform Legii 566, a cooperatiei agricole, si este deschisa catre noi membri, interesati sa participe la o asemenea investitie. De altfel, proiectul de la Nanesti prevede ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa fie functionala ferma de ciuperci, care va functiona, initial, cu compost din Ungaria.

Sprijin de la primarie

Fabrica de compost este construita la Nanesti pentru ca autoritatile locale au inteles importanta unei asemenea investitii pentru comunitate. "Orice investitor se intereseaza intai de conditii, de taxele locale. Le multumim autoritatilor locale pentru ca ne-au sprijinit si au fost alaturi de noi la demararea investitiei", au afirmat reprezentantii Compostar.
Primarul Neagu Stoica spune ca investitia deja a adus pri-mii bani pentru comuna. Autoritatea locala a incasat peste 50 mii lei doar din autorizatia de constructie.
"E un lucru foarte bun pentru comunitate, pentru oamenii din Nanesti. La nivelul primariei i-am ajutat cat am putut, le-am asigurat toate conditiile pentru ca investitia sa fie derulata in cele mai bune conditii. Pentru noi, ca si administratie locala, este foarte avantajos. Doar din auto-rizatia de constructie am primit peste 500 milioane de lei vechi. Este bine pentru ca se asigura locuri de munca si se dezvolta economia", a afirmat primarul Neagu Stoica.
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 05:07
Sursa: Monitorul de Vrancea

Articol citit de 12588 ori


Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
S-a stins fulgerator,la numai 40 de ani,directorul de marketing al Zanfir Supermarket ,DAN VOINEAG
Socanta veste a fost facuta public printr-un anunt al colegilor celui decedat ...
Perchezitii la Panciu si Nereju, filtre rutiere in intreg judetul; au fost aplicate amenzi de 77.000 lei
Politistii din Vrancea au desfasurat o actiune pentru mentinerea ordinii si linistii publice si au ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor