GAL-urile initiate de Marian Oprisan au primit finantare europeana

   

Grupul de Actiune Locala "Valea Ramnicului" si Grupul de Actiune Locala "Padurile Dacice" au semnat contracte de finantare in valoare maxima de 2.850.000 euro fiecare.

Proiectele au fost initiate de presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, administratia judeteana fiind partener in cadrul GAL-urilor.

Infiintarea de GAL-uri pentru dezvoltarea agriculturii vrancene este una dintre initiativele presedintelui Marian Oprisan, prima entitate infiintata, Grupul de Actiune Locala "Vrancea Sud-Est" fiind un succes in primul an de implementare.
In Grupul de Actiune Locala "Valea Ramnicului" sunt parteneri publici si privati din localitatile Dumitresti, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Poiana Cristei, Gura Calitei, Mera, Reghiu, Andreiasu de Jos, Brosteni din judetul Vrancea, precum si Buda, Valea Salciei si Bisoca din judetul Buzau. Din Grupul de Actiune Locala "Padurile Dacice" fac parte parteneri publici si privati din localitatile Corbita, Boghesti, Homocea, Ploscuteni, Tanasoaia din judetul Vrancea si Brahasesti din judetul Galati.
Prin aceste GAL-uri pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor si a duratei de evaluare, respectiv aprobarea proiectelor depuse de fermieri.
De exemplu, prin aceste GAL-uri pot fi accesate sume importante de catre primariile localitatilor pentru investitii in dezvoltarea comunitatilor locale. Nu mai putin de 800 mii euro sunt disponibile pentru masura 322 - Renovarea si dezvoltarea satelor, cu finantare 100% nerambursabila, pentru primariile din GAL-ul "Valea Rimnicului". "Acest proiect sper sa ne permita sa achi-zitionam utilaje moderne pentru intretinerea drumurilor comunale din Dumitresti, care are cea mai lunga retea de drumuri si ulite comunale din judet, 77 de kilometri. Din bugetul local ar fi practic imposibil sa achizitionam asemenea utilaje si, daca dorim sa realizam obiective precum alimentari cu apa, modernizari de drumuri comunale, acest lucru nu se poate face decat prin proiecte finantate din fonduri europene", a afirmat primarul din Dumitresti, Petrica Dogaru.
Tot pentru masura 322 - Renovarea si dezvoltarea satelor, este disponibila o finantare de 1,4 milioane euro pentru primariile din GAL-ul "Padurile Dacice". "Este un proiect foarte important atat pentru primarie, care poate accesa fonduri europene pentru modernizarea drumurilor comunale, cat si pentru fermierii din zona care isi pot dezvolta mici afaceri cu ajutorul acestor bani. Sper ca un numar cat mai mare de tineri fermieri sa acceseze fondurile europene", a afirmat primarul din Tanasoaia, Romeo Vulpe.

Proiecte de un milion de euro prin "Vrancea Sud-Est"

Grupul de Actiune Locala "Vrancea Sud-Est", unde Consiliul Judetean este partener, a fost un succes in primul an de implementare. Datorita performantelor obtinute in utilizarea fondurilor europene, acest GAL a fost prezentat ca exemplu de bune practici de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Potrivit ultimelor date, nu mai putin de 46 de proiecte au fost contractate de fermierii vranceni prin Grupul de Actiune Locala "Vrancea Sud-Est", cu o valoare de 1.082.638 euro. Cele mai multe proiecte, 14, au fost pentru masura 112-Instalarea tinerilor fermieri. Au mai fost contractate 13 proiecte pentru masura 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta, 8 proiecte pentru masura 121- Modernizarea exploatatiilor agricole, cate 5 proiecte pentru masura 312- Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi si masura 322- Renovarea si dezvoltarea satelor, dar si un proiect pe masura 111- Formare profesionala (training), informare si difuzare de cunostinte.
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 05:06
Sursa: Monitorul de Vrancea

Articol citit de 622 ori


Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
ULTIMA ORA: Un mort si doi raniti in urma unui accident rutier
Un accident rutier grav a avut loc, sambata dupa amiaza, pe drumul judetean 204E, care leaga orasul ...
FOTO-ULTIMA ORA: Tanar de 24 de ani din Vrancea, MORT intr-un accident rutier
Un accident rutier grav a avut loc duminica dimineata pe drumul national 2A in apropiere de Harsova. ...
Perchezitie acasa la fiul unui primar din Vrancea, in cadrul operatiunii "Ziua Z"
Peste 200 de perchezitii au efectuat politistii din mai multe judete ale tarii ieri, in cadrul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor