Zilierii - impozitati, dar neasigurati

   

Un zilier trebuie sa fie platit cu cel putin 14 lei pentru fiecare zi de lucru de catre firmele care au inceput derularea lucrarilor agricole de primavara.

Modul in care trebuie platiti muncitorii angajati ca zilieri si procedurile de inregistrare a acestora au fost stabilite prin legea 52 din 2011.

Actul normativ impune obligatiile care trebuie respectate de angajator si stabileste ca venitul realizat de zilieri reprezinta venit asimilat salariului, adica este supus impozitului pe venit de 16%. In schimb, pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilieri si nici de catre beneficiari. "In consecinta, activitatea desfasurata de zilier nu confera acestuia calitatea de asigurat in sistemul pensiilor, in sistemul asigurarilor de sanatate si de somaj",
se arata intr-o informare a Directiei Generale a Finantelor Publice.
Potrivit legii, durata unei zile de lucru pentru zilieri este de 8-12 ore de munca sau 6 ore pentru un lucrator minor. O persoana poate fi angajata ca zilier pentru o perioada de maxim 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. Referitor la plata unei zile de lucru, chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin sapte ore de munca. Legea impune si valori minime pentru o zi de munca prestata de zilieri. "Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si be-neficiar. Dovada platii remuneratiei zilnice se face prin semnatura zilierului in Registru",
precizeaza Fiscul.
Firmele care angajeaza zilieri pe perioada lucrarilor trebuie sa infiinteze si sa completeze Registrul de evidenta a zilierilor si sa-l pastreze la sediu, sa asigure instruirea zilnica a zilierului cu privire la activitatea desfasurata, sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de munca, remuneratia cuvenita. De asemenea, firma trebuie sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie dar si sa calculeze impozitul pe venit de 16% asupra remuneratiei brute si sa-l vireze lunar la bugetul statului, pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.
Pe lista domeniilor in care se pot presta activitati cu caracter ocazional si pot fi angajati zilieri se afla agricultura, vanatoarea si pescuitul, silvicultura, exclusiv exploatari forestiere, activitati cu caracter cultural, manipulari de marfuri, activitati de intretinere si curatenie.
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 05:06
Sursa: Monitorul de Vrancea

Articol citit de 222 ori


Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
ULTIMA ORA: Un mort si doi raniti in urma unui accident rutier
Un accident rutier grav a avut loc, sambata dupa amiaza, pe drumul judetean 204E, care leaga orasul ...
FOTO-ULTIMA ORA: Tanar de 24 de ani din Vrancea, MORT intr-un accident rutier
Un accident rutier grav a avut loc duminica dimineata pe drumul national 2A in apropiere de Harsova. ...
Perchezitie acasa la fiul unui primar din Vrancea, in cadrul operatiunii "Ziua Z"
Peste 200 de perchezitii au efectuat politistii din mai multe judete ale tarii ieri, in cadrul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor