Uniformele ar putea reveni in scoli

   

Elevii ar putea sa poarte din nou uniforme scolare, potrivit unui proiect de lege, initiat de guvernanti. Mai exact, incepand cu anul scolar 2011 - 2012, elevii, in special fetele, ar putea sa-si ia adio de la tinutele la moda, cu care obisnuiau sa se prezinte la orele de curs. Astfel, potrivit unui proiect de lege, elevele trebuie musai sa poarte uniforme sobre. Culmea este ca daca elevii provin din familii sarace, uniformele vor fi platite de... primarii, din fonduri locale, in ciuda faptului ca bugetele sunt secatuite. Si pentru parinti introducerea uniformelor scolare este o veste proasta, dat fiind ca abia se descurca sa le asigure de mancare si sa plateasca intretinerea, pentru a nu ramane pe drumuri.

Fiecare elev ar putea avea o tinuta standard, compusa din pantalon, respectiv fusta pentru fete, cravata, respectiv esarfa, sacou si camasa cu maneca lunga, pentru sezonul rece, respectiv vesta si camasa cu maneca scurta pentru sezonul cald, plus un ecuson cu sigla si numele unitatii de invatamant. Exact ca inainte de 1989, cu exceptia celebrelor panglici ori fundite, care acum par a nu mai fi obligatorii.

Ideea este agreata de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vrancea, care sunt de parere ca tinuta standard pentru elevi va avea un impact pozitiv asupra mediului educational. Chiar daca acest moft ii va costa scump pe parintii ale caror bugete sunt din ce in ce mai modeste !

"Uniforma scolii este, dincolo de unele obiectii, un blazon al scolii. Consider ca acolo unde se adopta purtarea uniformei scolare se manifesta clar interesul conducerii scolii si al parintilor pentru perso-nalizarea organizatiei scolare prin promovarea uniformei. Obiectiile ar putea veni din zona financiara, dar cu bunavointa din partea parintilor s-ar putea rezolva. Includerea in regulamentul scolar a obligativitatii uniformei ar putea fi si un reper in strategia scolilor de prevenire a unor forme de comportament inadecvat, identificarea elevului fiind mult mai usoara", este de parere Maria Lupu, inspector scolar general adjunct.
Si directorii militeaza pentru reintroducerea uniformei scolare. Alina Maiereanu, director al Colegiului National "Al. I. Cuza" din Focsani, dar si adjuncta sa, profesoara Mihaela Neagu, sustin intr-un glas ca sunt deschise in fata unei astfel de schimbari, chiar daca pare controversata la prima vedere. "Suntem deschisi la nou si dorim ca elevii sa aiba o uniforma. Mergem pe ideea ca uniforma nu uniformizeaza, dimpotriva, elevii se pot mandri ca poarta uniforma unui anumit Colegiu", au precizat cele doua profesoare. Chiar daca nu li s-a impus printr-o lege, reprezentantii Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu" au introdus uniforma scolara ca tinuta obligatorie a elevilor inca de acum cativa ani. Cu toate acestea, directorul unitatii, Radu Stefan, nu crede ca este oportun ca uniforma sa fie o obligatie. "La noi in scoala functioneaza acest lucru si este un lucru foarte bun. Nu cred ca o lege poate hotari acest lucru. In scoala, decizia apartine parintilor si cadrelor didactice. Uniformele trebuie sa fie nu foarte scumpe, ci modice pentru a si le putea permite toti", a spus Radu Stefan, director al Colegiului Economic.

Uniforma scolara, asociata comunismului

In vreme ce conducerea Inspectoratului Scolar saluta ideea reintroducerii uniformelor scolare ca repere pentru mediul educational, unii dintre managerii unitatilor de invatamant cred ca acest lucru ar insemna o reintoarcere la repere demult apuse, care nu ar mai trebui promovate intr-o tara condusa de principii democrate. Mai mult, directorii cred ca uniformele scolare nu vor putea niciodata sa elimine barierele sociale intre elevi, asa cum se spera in vremea regimului comunist. "Este o intoarcere nefericita in trecut, obligati-vitatea uniformei scolare. Este o povara in plus pentru parinti, nu trebuie sa se ingrijoreze guvernantii de felul cum se imbraca elevii, pentru ca ei stiu cum sa se imbrace. Cum ar arata o uniforma dupa un an de zile de naveta?
Eu am prins uniforma cand eram elev si atunci erau diferente sociale, unele erau dintr-un material mai gros de iti zgariai genunchii, altele dintr-un material mai fin", a afirmat Cornel Noana, directorul Colegiului National "Unirea" din Focsani.

Primarii cred ca proiectul e facut la "o bauta"

Legea uniformelor scolare trebuie aprobata de Parlament pentru a putea intra in vigoare. Primarii sunt cei care vor trebui sa le dea o mana de ajutor parintilor saraci, in achizitionarea uniformelor. Asta in conditiile in care bugetele primariilor sunt si asa insuficiente pentru satisfacerea nevoilor cotidiene.

Astfel, conform proiectului de lege, beneficiarii de ajutor social pe Legea 416/2001 privind ajutorul minim garantat nu vor scoate niciun ban pentru uniforma copiilor. Aceasta grija va fi purtata de primarii localitatilor respective. Cu toate ca fiecare prim-gospodar din comuna saluta initiativa purtarii uniformelor scolare, isi pun totusi intrebarea, de unde bani ? "Se confirma ca proiectele de lege sunt facute dupa o bauta. Anul trecut am tras de buget sa asigur functionarea, dar nu stiu daca mai pot si anul acesta", ne-a declarat primarul comunei Fitionesti, Iordache Cazacu. Edilul intreaba de sursa de finantare, insa raspunsul nu vine. "Sunt de acord ca elevii sa poarte uniforme, dar ni se asigura si sursa de finantare? Cum sa facem o investitie daca noi nu avem banii?", intreaba retoric primarul din Fitionesti. Iordache Cazacu aminteste si de obligatia primariilor de a plati asigurarea pentru locuintele nevoiasilor, care tot din bugetul primariei vor trebui decontate. "Eu cred ca sunt incompetenti, pentru ca nu as vrea sa cred ca vor sa distruga tara", sustine Cazacu.
De aceeasi parere este si primarul orasului Marasesti, Constantin Vlase. El spune ca fondurile pentru plata uniformelor ar trebui asigurate de ministerul de resort si nu din banii, si asa putini, ai primariei. "Ministerul Invatamantului are buget, sa faca el treaba asta", propune Vlase, care spune ca si naveta profesorilor sau bursele trebuie asigurate tot din banii Ministerului.
Edilul din Marasesti a cerut in mai multe randuri instituirea unui buget de subzistenta pentru comunitatile sarace si abia apoi stabilirea unui buget de dezvoltare. "O comunitate saraca asa cum avem noi, nu poate suporta aceste cheltuieli. De unde sa platim noi? De multe ori am ridicat problema ca pentru comunitatile mai sarace sa existe un buget de subzistenta", a adaugat Vlase, care in aceasta perioada este preocupat mai mult de pastrarea Spitalului Orasenesc, atat de necesar pentru comunitatea de romi care traieste in Marasesti.
Citeste mai multe despre uniforme elevi scoala Vrancea
Marti, 08 Februarie 2011, ora 05:03
Sursa: Monitorul de Vrancea

Articol citit de 2143 ori


Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
VIDEO: Imagini unice! Sacali filmati in Vrancea!
Camerele amplasate de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice Focsani (ACDB) au surprins ...
Romanii, invitati sa planteze stejari in Parcul Memoriei Nationale
Vrancenii in principal, si romanii in general, sunt invitati de presedintele Consiliului Judetean ...
GALERIE FOTO: Un tanar focsanean a preluat franciza celei mai puternice companii imobiliare din lume
Un tanar antreprenor din municipiu, Danut Bezea, a deschis la Focsani primul birou al liderului ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor