25 de localitati din Vrancea, Bacau si Galati, strabatute de Linia Electrica Aeriana Gutinas-Smardan

   

Linia Electrica Aeriana Gutinas-Smardan este o investitie importanta pentru securitatea energetica a Romaniei si doresc ca termenul de finalizare al acestui proiect - sfarsitul anului 2022 - sa fie respectat de conducerea Transelectrica, a declarat, marti, ministrul Economiei, Niculae Badalau.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis AGERPRES, Niculae Badalau a salutat anuntul recent al companiei Transelectrica referitor la obtinerea de fonduri europene nerambursabile in valoare de peste 31 de milioane de euro in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare pentru construirea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinas - Smardan. 'Linia Electrica Gutinas-Smardan este importanta pentru securitatea energetica a Romaniei, pentru ca permite securizarea alimentarii cu energie electrica a consumatorilor din zona Moldovei si integrarea energiei regenerabile produse in centralele din Dobrogea, care ajunge la cantitati impresionate. Termenul de finalizare al acestui proiect este sfarsitul anului 2022 si-mi exprim dorinta ca acest termen sa fie respectat de catre conducerea Transelectrica', a afirmat Badalau.

Proiectul este cel de-al doilea obiectiv de investitii care primeste finantare europeana nerambursabila dintre cele sase proiecte de interes comun european (PCIs) derulate de CNTEE Transelectrica SA incluse pe lista a treia a PCI privind infrastructura energetica europeana, aprobata de Comisia Europeana. Proiectul LEA 400 kV Gutinas-Smardan face parte din clusterul "Cresterea capacitatii Romania-Bulgaria (Black Sea Corridor)". Linia Electrica Aeriana 400 kV Gutinas-Smardan va avea o lungime de 140 de kilometri si va strabate 25 de localitati din trei judete (Bacau, Vrancea si Galati).

In ceea ce priveste importanta si beneficiile proiectului, in plan national, LEA 400 kV Gutinas-Smardan asigura: intarirea Retelei Electrice de Transport si cresterea capacitatii de transport a energiei produse in zona Dobrogea catre centrele de consum din restul tarii; evitarea limitarii evacuarii energiei electrice produse in centralele eoliene din zona Dobrogea; cresterea gradului de siguranta in alimentarea consumatorilor din zona Moldovei si eliminarea congestiilor in Reteaua Electrica de Transport.

In plan regional, realizarea acestei noi linii de inalta tensiune va facilita consolidarea integrarii pietei regionale si europene de energie prin asigurarea de interconexiuni si linii interne in directiile nord-sud si est-vest pentru finalizarea pietei interne si pentru integrarea productiei provenite din surse regenerabile, contribuind la dezvoltarea infrastructurii europene de transport al energiei electrice.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis luni AGERPRES, valoarea totala a investitiei este de 56,8 milioane de euro, iar lucrarile la noua linie de inalta tensiune vor fi demarate pe parcursul acestui an, avand termen de finalizare sfarsitul anului 2022.

"Proiectul 'Linia Electrica Aeriana 400 kV Gutinas-Smardan' a fost selectat de Ministerul Fondurilor Europene, in urma evaluarii cererii de finantare depuse de CNTEE Transelectrica SA, pentru o finantare europeana nerambursabila de 31,019 milioane de euro, in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 - 2020, Axa Prioritara 8 - Sisteme inteligente si sustenabile de transport al energiei electrice si gazelor naturale, Obiectivul specific 8.1 - Cresterea capacitatii Sistemului Energetic National pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile", se arata in comunicat.

Proiectul este inclus in Planul de Dezvoltare a Retelei Electrice de Transport pentru perioada 2018-2027, aprobat de ANRE si avizat de Ministerul Economiei.
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 00:00
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
A murit Ion Kirita, fost sef de Stat Major la Brigada 282 Infanterie Mecanizata
Colonelul in rezerva Ion Kirita s-a stins din viata prematur, anunta reprezentantii Garnizoanei ...
Record de rachete ANTIGRINDINA trase in Vrancea
Unitatea Antigrindina din Vrancea a tras un numar record de rachete anul acesta pentru a asigura ...
Cum i-a cerut diriginta unei profesoare de engleza sa lase repetenti doi elevi. "Nu ii executi pe astia doi?"
Cazul a fost relatat de profesoara de engleza Daniela Parjol, de la Scoala Dumitresti, pentru ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor