Femeile pot face teste gratuite Babes-Papanicolau

   

Vrancencele cu varste cuprinse intre 24 si 64 de ani isi pot face, gratuit, testul Babes-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin. Pentru moment, recoltari fac medicii Nadia Maghiaru, Felicia Moise si Catalin Groza, de la Spitalul Judetean. La nivel de judet, recoltari pot face 50 de medici de familie.

Programul National de Screening al Cancerului de Col Uterin a demarat si in Vrancea. Medicii de familie din judet au inceput sa primeasca formularele cu regim special, pe baza carora pacientele sunt trimise la recoltare.

Au inceput sa apara si primele beneficiare ale acestui program. Ieri, mai multe femei s-au prezentat la medicii de familie, care le-au indrumat la recoltare. Momentan, Programul de Screening se deruleaza prin Spitalul Judetean de Urgenta, recoltarea fiind realizata de trei medici din cadrul Ambulatoriului de Specialitate, respectiv Nadia Maghiaru, Felicia Moise si Catalin Groza. De la 1 ianuarie, in acest program va fi inclusa si Clinica Materna din Focsani.

Medicul ginecolog, Alin Lazea, care este si coordonatorul in Vrancea al acestui program, spune ca pacientele se vor prezenta la cabinetul medicului de familie, unde se va stabili daca sunt eligibile pentru acest program. Tot aici, pacientele vor primi un formular cu regim special, cu care se vor programa la unul dintre cei trei medici recoltori, probele fiind trimise la laboratorul de anatomie patologica pentru testare. Rezultatul va fi transmis la cabinetul medicului de familie, care il va comunica pacientei. "Pacienta se prezinta la medicul de familie, care ii va inmana formularul FS1, de aici ea se va duce fie la unul dintre cei trei medici recoltori din Policlinica Spitalului Judetean, fie proba ii va fi recoltata chiar de medicul de familie, daca acesta a facut cursul special. Proba va fi trimisa la un anatomo-patolog, care va transmite rezultatul medicului de familie, cel care ii va comunica pacientei rezultatul, si daca va fi nevoie o va indruma catre investigatii mai amanuntite", a explicat medicul Alin Lazea.

Acesta a adaugat ca 50 de medici de familie din Vrancea au intrat in contract cu Spitalul Judetean pe Programul de Screening. Eligibile pentru testul de screening sunt toate femeile cu varste cuprinse intre 24 si 64 de ani. In judetul nostru exista aproximativ 60.000 de femei cu varsta cuprinsa in intervalul mentionat.

Scopul: prevenirea cancerului de col uterin

Pentru 2012, Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sanatatii, Vrancea primind 56.000 de lei. Potrivit reprezentantilor MS, programul a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii cauzata de acestea.
Prin implementarea unui astfel de program, autoritatile sanitare urmaresc, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. De asemenea, se are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.
Nu sunt eligibile pentru acest program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea nu se adreseaza nici femeilor care au implinit 64 de ani, daca la ultimele trei examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 05:06
Sursa: Monitorul de Vrancea

Articol citit de 334 ori


Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
ULTIMA ORA: Scandal cu sabii si bate in bazarul auto din Focsani
Un scandal de proportii a izbucnit duminica dimineata in bazarul auto din Focsani. Pe fondul unor ...
Dupa o noapte cu bautura, o vranceana a produs un accident cu 3 raniti in Bacau
O tanara de 21 de ani din Vrancea a fost implicata intr-un accident de circulatie produs pe raza ...
Ce sanse are Victor Ponta in batalia cu Liviu Dragnea?
VIDEO preluat de pe canalul youtube HotNews Romania Vizionati si:Victor Ponta in direct la ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor