GALERIE FOTO: Hora Unirii de la Focsani a deschis seria manifestarilor dedicate Centenarului Marii Uniri

   

Cateva mii de persoane au participat, ieri, la manifestarile prilejuite de implinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane. La evenimente au fost prezenti consilierul prezidential Constantin Dudu Ionescu, Petru Andea, secretar de stat in Ministerul Educatiei, Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene, Viorel Ilie, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Geo Pop, secretar de stat in Ministerul Culturii. Din partea PSD au fost prezente deputatul Ana Birchall si senatorul Ecaterina Andronescu, vicepresedinte al partidului. Curtea de Conturi a Romaniei a fost reprezentata de Lucian Dan Vladescu si Dumitru Aurel. Printre invitati s-au mai aflat Petre Lazaroiu, judecator la Curtea Constitutionala. La Focsani au fost prezenti Ambasadorul Republicii Slovenia in Romania, Excelenta Sa Mihael Zupac, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Excelenta Sa, Paul Brummel, ambasadorul Federatiei Ruse, Excelenta Sa, Valery Kuzmin. Au mai fost prezenti presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, Marian Mina, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, reprezentanti ai presedintilor de consilii judetene Harghita si Arad. La manifestari au fost prezenti parlamentarii vranceni Cristian Dumitrescu, Angel Tilvar, Dragos Birladeanu, Nicusor Halici, Mioara Boboc, vicepresedintii Consiliului Judetean Vrancea, primarul municipiului Focsani, Cristi Misaila, primari ai comunelor si oraselor din Vrancea, consilieri judeteni si municipali.Manifestarile au debutat la ora 15.20 cu un exercitiu de Drill Team. De la ora 15.30 a avut loc un spectacol folcloric, sustinut de mai multi artisti printre care si Veta Biris. De la ora 16.00 a avut loc trecerea in revista a Garzii de Onoare si fost intonat Imnul national de catre Marcel Pavel, Vlad Mirita si tenorul Andrei Lazar. A urmat un moment evocator "Unirea Principatelor Romane", cu actorii Sebastian Stan, Vlad Radescu, Sebastian Ionita, Ioan Isaiu, Claudiu Istudor, Stefan Dinu, Bogdan Jianu, Mihai Gheorghiu, Adrian Damian, Aureliu Surulescu, Adrian Curpene, Ion Dichiseanu, George Costin, Lucian Iancu. Dupa discursurile oficialitatilor, in jurul orei 16.40 toti cei prezenti s-au prins in traditionala Hora a Unirii, iar in jurul orei 17.00 a avut loc retragerea cu torte, eveniment care a incheiat manifestarile dedicate implinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

Klaus Iohannis: Ziua unirii reprezinta un indemn la unitate!

Desi nu a participat la manifestarile de la Focsani, presedintele Romaniei, Klaus Iohanis, a transmis un mesaj prin intermediul consilierului prezidential, Constantin Dudu Ionescu, mesaj in care se arata ca Unirea Principatelor Romane a fost un moment crucial in istoria noastra, o prima etapa in directia desavarsirii unitatii nationale, dar si inceputul unei perioade de progres. "Anul Centenarului debuteaza cu celebrarea celor 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Constructia Romaniei moderne nu ar fi fost posibila fara realizarea Micii Uniri, un proiect politic ambitios pus in practica de liderii locali si centrali ai vremii, capabili sa puna interesul romanilor pe primul loc. Politicienii de la jumatatea secolului al XIX-lea au inteles ca modernizarea politica, economica si sociala a celor doua principate era posibila doar prin unire. Focsaniul a avut in acest proces un rol demn de faptele si calitatile vrancenilor. La Focsani au functionat primele institutii ce dadeau expresia atat a noului stat cat si al organizarii sale cu principiul separatiei puterilor, independentei justitiei si responsabilitatilor ministeriale (...)", se arata in mesaj. Presedintele Klaus Iohannis a mai aratat ca anul 2018 este cel in care "ne intoarcem la radacinile noastre, anul in care, mai mult ca oricand, avem datoria de a ne stabili prioritatile pentru viitor". "Romanii au nevoie sa fie uniti in jurul unui scop comun, acela de a construi o tara prospera, moderna, puternica atasata de valorile democratiei si ale statului de drept. Doar prin consens general la nivelul societatii romanesti vom reusi sa ducem mai departe mostenirea inaintasilor nostri si sa lasam generatiilor viitoare o Romanie puternica. (...) Ziua unirii reprezinta un indemn la unitate. Aflati de o parte si de alta a Milcovului, Oltului sau a Muresului, sa contribuim la transformarea Romaniei intr-un stat tot mai puternic in care drepturile si libertatile sa fie respectate. La multi ani, Romania!", se arata in finalul mesajului transmis de presedintele Romaniei.

Marian Oprisan: Desfiintarea hotarului de la Focsani a dus la unirea Moldovei cu Esara Romaneasca

Presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania si totodata presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a declarat ca Focsaniul a devenit ieri capitala Romaniei, asa cum a fost in urma cu 159 ani, atunci cand aici s-a desavarsit Unirea Principatelor. Marian Oprisan a reamintit ca Vrancea a avut un rol important in realizarea Unirii Principatelor si ca "avem toate motivele sa fim mandri ca suntem vranceni, pentru ca aici a pus domnitorul Alexandru Ioan Cuza bazele Romaniei moderne". "Desfiintarea hotarului de la Focsani a dus la unirea Moldovei cu Esara Romaneasca si a implinit visul romanilor de a trai intr-o Romanie Unita, Libera si Puternica! Stramosii nostri au crezut in acest proiect istoric de proportii, l-au pus in practica si ne-au dat astfel sansa sa evoluam ca o natiune respectata si demna. Am intrat in anul Centenarului, care a inceput pentru tara noastra cu schimbari si tensiuni. In aceste momente, mai mult ca oricand, este bine sa ne gandim la ceea ce ne uneste, la dorinta de a trai intr-o tara care pune pret pe cinste, respect si valori occidentale. Este un bun moment pentru a ne reevalua cu onestitate actiunile si pentru a le indrepta in beneficiul romanilor, luand astfel exemplul inaintasilor nostri, pentru care interesul natiunii a fost mai presus de orice", a spus Marian Oprisan. Seful administratiei judetene a aratat ca, astazi, la 159 de ani distanta de acest eveniment istoric, avem datoria de onoare de a pastra si dezvolta aceasta tara frumoasa, cu oameni mandri si muncitori, pe care ne-au lasat-o mostenire inaintasii nostri. "Fie ca acest an, dedicat Centenarului Marii Uniri, sa ne apropie in jurul principiilor noastre comune. Imi doresc ca aceasta zi sa fie un inceput pentru a reflecta mai profund la ceea ce suntem ca neam, sa fim mai uniti, mai solidari si mai buni. Cel mai frumos si mai puternic simbol al sarbatorii de astazi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu, dar profund: doar impreuna vom reusi. Fie ca acest acest an, dedicat Centenarului Marii Uniri, sa ne apropie in jurul principiilor noastre comune. Imi doresc ca aceasta zi sa fie un inceput pentru a reflecta mai profund la ceea ce suntem ca neam, sa fim mai uniti, mai solidari si mai buni. Cel mai frumos si mai puternic simbol al sarbatorii de astazi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu, dar profund: doar impreuna vom reusi. Asa sa ne ajute Dumnezeu!", a declarat presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan.

Strategie de dezvoltare a Romaniei pentru urmatorii 25 de ani

La finalul discursului sau, Marian Oprisan, a facut, din nou, apel la presedintele Romaniei, Klaus Iohannis: "Voi repeta azi ceea ce am spus pe 6 august 2017 pe altarul eroilor neamului romanesc, la Marasesti, cu prilejul centenarului luptelor din Primul Razboi Mondial. Domnule presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, in calitate de sef al statului, in calitate de garant al respectarii Constitutiei Romaniei, in calitate de comandant al fortelor armate si in calitate de mediator al societatii romanesti va cer azi, 24 ianuarie 2018, de la Focsani, sa chemati partidele politice, sefii institutiilor fundamentale ale statului, sefii institutiilor guvernamentale, pe primul ministru si ministrii guvernului Romaniei, sa chemati reprezentantii autoritatilor locale, sa ne asezam la aceeasi masa si impreuna sa construim o strategie reala de dezvoltare a Romaniei pentru urmatorii 25 de ani. Iar aceasta strategie sa o transpunem intr-o lege aprobata de Parlamentul Romaniei in asa fel incat niciun guvern sa nu-si mai permita sa nu respecte interesul national si strategia stabilita de poporul roman. Doar in acest fel vom termina cu dezbinarea in aceasta tara si cu politicianismul ieftin".
Marian Oprisan a sustinut ca daca unionistii ar fi procedat precum liberalii din ziua de azi, cel mai probabil ca noi nu am fi avut Romania de astazi. "Cand un partid politic voteaza impotriva construirii spitalului metropolitan din Bucuresti, cand acelasi partid politic voteaza la Focsani impotriva proiectului de construire a unui spital judetean nou, nu putem sa mergem inainte. Daca ar fi procedat asa unionistii la 1859 probabil ca noi nu am fi avut Romania de astazi. Haideti sa lasam dezbinarea, ura si sa construim impreuna ceea ce poporul roman merita, o societate moderna si o viata prospera pentru fiecare. Asa sa ne ajute Dumnezeu!", a incheiat presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan.
Seful administratiei judetene i-a salutat pe elevii liceelor si colegiilor din Vrancea care au fost prezenti la manifestari, enumerand colegiile "Al. I. Cuza", "Unirea", "Mihail Kogalniceanu", "Edmond Nicolau", "Ion Mincu", "Valeriu D. Cotea", Liceul Pedagogic "Spiru Haret".
Cei prezenti la manifestari au primit din partea oficialitatilor fulare tricolore si au fost invitati sa serveasca un pahar de ceai si celebra fasole cu carnati. Atat la inceputul manifestarilor cat si la finalul acestora, presedintele Marian Oprisan a mers si a dat mana cu vrancenii prezenti in Piata Unirii si a facut fotografii cu acestia.
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 07:40
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
A murit Ion Kirita, fost sef de Stat Major la Brigada 282 Infanterie Mecanizata
Colonelul in rezerva Ion Kirita s-a stins din viata prematur, anunta reprezentantii Garnizoanei ...
Record de rachete ANTIGRINDINA trase in Vrancea
Unitatea Antigrindina din Vrancea a tras un numar record de rachete anul acesta pentru a asigura ...
Cum i-a cerut diriginta unei profesoare de engleza sa lase repetenti doi elevi. "Nu ii executi pe astia doi?"
Cazul a fost relatat de profesoara de engleza Daniela Parjol, de la Scoala Dumitresti, pentru ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor