Institutiile statului protejeaza mafia lemnului de la Tulnici

   

Afacerile oneroase ale mafiei lemnului de la Tulnici nu sunt verificate de institutiile statului care ar trebui sa vegheze atat la respectarea legii cat si la protectia mediului natural amenintat de defrisarile masive care au loc in Parcul Natural Putna Vrancea. Oamenii de afaceri care cotizeaza la pusculita partidului stat PDL jefuiesc sistematic padurile vrancene iar institutiile statului, conduse de oameni aflati in structurile de conducere ale PDL, se fac doar ca lucreaza. Controalele sunt facute doar pentru a da bine in ziare si pe ecranul televizoarelor. Exemplele cele mai elocvente sunt verificarile de la Garda de Mediu, ARR, Sectia de Drumuri Nationale. Cu cat cotizeaza mai mult la campania electorala a candidatului PDL la primarie, Alin Olteanu, cu atat hotul de lemne este mai sigur ca niciun inspector nu ii va aplica vreo sanctiune iar masinile vor avea calea libera pana la Constanta.

"Monitorul de Vrancea" a prezentat intr-un numar anterior cum este jefuita padurea Obstii din Tulnici chiar de cei alesi de oameni sa o pazeasca. Prin marcari ilegale, taieri in plus, taieri accidentale pentru ca ursul a dat cu laba pe copac sau drumuri facute cu TAF-urile doar pe cei mai frumosi copaci, distrugerea padurii nu poate fi executata decat in complicitate cu conducerea Obstii de Mosneni Tulnici, condusa de candidatul PDL la Primarie, Alin Olteanu si Ocolul privat din Tulnici, condus de Constantin Nicoara. Daca unul semneaza contracte pentru exploatarea lemnului in paduri - pedelistul Alin Olteanu, al doilea dispune executarea lucrarilor de marcare si taiere a copacilor.

In acest numar, "Monitorul de Vrancea" va spune ce ar trebui sa faca institutiile statului pentru a opri distrugerea padurilor din Muntii Vrancei. Insa bineinteles ca nu fac nimic. Mecanismul pus la punct de pedelisti presupune oameni plasati in toate institutiile de control care ar putea afecta traseul lemnului din padure pana la vaporul care il transporta in tari din Asia. Asa ca partidul stat a numit doar oameni fideli in structurile de conducere ale unor institutii precum ITRSV, Garda de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Munca. Acestea sunt cateva dintre institutiile care trebuie sa verifice cum se lucreaza in padure si daca sunt respectate prevederile legale. Imediat cum busteanul este incarcat in camion iar soferul primeste factura, controalele mai pot fi executate de ARR si lucratorii de la Sectia de Drumuri Nationale, respectiv cei care pot verifica daca greutatea masinii este mai mare decat cea admisa pe drumurila nationale. Controale mai pot face si comisarii de Garda Financiara sau Politie insa, de obicei, transporturile de lemne sunt precedate de masini sageata care anunta eventualele controale de pe traseu.

DN 2D, transformat in drumul hotilor de lemne

Orice elev care a studiat geografia judetului Vraneca stie ca transporturile de lemne din Parcul Natural Putna nu se pot efectua decat pe DN 2D, Focsani - Ojdula. Este singura cale de acces catre zona Lepsa-Gresu de unde se extrag zeci de mii de metri cubi de lemn, zilnic. Solutia cea mai simpla pentru a stopa afacerile ilegale cu lemn presupune infiintarea si functionarea unui punct fix de control pentru camioanele care coboara pe DN 2D. Oamenii care lucreaza in silvicultura stiu ca lemnul nu aduce nici un profit daca nu este vandut iar pentru ca profitul sa acopere cotizatia catre PDL, camioanele sunt supraincarcate cu busteni peste greutate legala, dar si peste cantitatea trecuta in bonul de insotire a lemnului.

Institutiile care au atributii sa cantareasca autocamionele incarcate cu marfa, respectiv ARR si cei de la Sectia de Drumuri Nationale (SDN), nu fac nimic. Daca una dintre aceste institutii s-ar implica atunci s-ar pune capat transporturilor ilegale iar camioanele burdusite cu lemne nu ar mai distruge drumurile. "Efectele s-au vazut atunci cand ARR-ul a instalat un echipaj timp de doua zile. Nu s-a mai taiat, camioanele nu au mai coborat. Cum au plecat cei de la ARR au si inceput sa coboare spre vale", ne-a explicat un paznic de padure din zona Tulniciului.

ARR si SDN isi paseaza controalele

Sefii de la ARR si SDN paseaza responsabilitatea in incercarea a a acoperi lipsa de interes pentru demascarea unei afaceri ilegale de milioane de euro anual. Intrebati cum sunt stabilite punctele de control de pe drumurile nationale si de ce nu se fac verificari mai dese pe DN 2D, oamenii din conducerea institutiilor au oferit raspunsuri ambigui. "Verificarile se fac la puncte omologate, stabilite de catre reprezentanii SDN la inceputul fiecarei luni. Noi actionam in echipe mixte cu ei, deoare nu au cantare", a afirmat seful ARR Vrancea, Titi Juganaru.

La randul sau, sefa de la SDN, Lucica Chiper spune ca la nivelul judetului este un singur echipaj care actioneaza cu cantar pentru a descoperi autovehiculele care nu respecta greutate legale maxim admisa pe drumurile nationale. "Nu stiu cine a stabilit aceste puncte pentru ca eu asa le-am preluat. Punctele se gasesc la Tisita, Vidra. Urmeaza sa mai infiintam unul la Galaciuc si in toate parcarile de pe drumurile nationale. Actionam in punctele cu cel mai mare trafic, de obicei la Tisita. In alte zone sunt trimise echipaje de la Iasi care actioneaza in puncte stabilte de ei", a afirmat directorul SDN Vrancea.

Garda de Mediu verifica adversarii candidatului PDL

O alta institutie care lucreaza la comanda politica atunci cand aude de gaterele din Tulnici este Garda de Mediu. Ultimele verificari derulate, in primele zile din mai, la depozitele de lemne din zona Gresu au aratat ca pedelistii urmaresc doar sanctionarea firmelor care nu cotizeaza la partid si nu il sustin pe candidatul PDL, Alin Olteanu. Ocolind firmele pedelistilor, comisarii s-au dus tinta la depozitul care apartinea firmei Valetti, administrata de sotia candidatului independent Valentin Bizna. Masurand ochiometric, seful Garzii de Mediu, Aurel Cristian, a stabilit ca depozitul ocupa o suprafata de "30-40.000 metri patrati", cu mult mai mult decat cea pentru care avea autorizatie. Informatia a fost comunicata imediat ziaristilor de casa care au prezentat marea descoperire. "Cel putin doi patroni vor primi amenzi in urma acestei actiuni, amenzi pe care urmeaza sa le stabilim dupa ce studiem bine actele, dar sunt destul de consistente, minim 50.000 de lei si poate chiar 100.000, cat este amenda maxima", spunea dupa control seful Garzii.

Surse oficiale au declarat insa reporterilor de la "Monitorul de Vrancea" ca nu a fost aplicata nici o amenda pentru firmele verificate deoarece trebuiau sanctionate societatile lui Cornel Negru, consilierul pedelist. Aceasta deoarece, in urma masuratorilor, suprafata ocupata efectiv de depozitul firmei Valetti era de 3.200 metri patrati, adica de zece ori mai putin decat anunta seful Garzii de mediu. Intrebati despre acest aspect, sefii Garzii de Mediu au cerut reporterilor sa trimita o solicitare scrisa daca vor sa afle sanctiunile aplicate.

Familia Olteanu face afaceri pe spatele obstenilor

Mecanismul de jefuire a padurilor din Tulnici este simplu pentru cei care au pile la PDL. Astfel, anual, o cota de masa lemnoasa este pusa la dispozitia Obstii pentru taieri. Ulterior, presedintele Obstii, respectiv PDL-istul Alin Olteanu, este cel care decide firmele care exploateaza masa lemnoasa. Prin negociere directa, Olteanu decide pretul si cantitatea de lemn care trebuie taiata de o firma din paduri. De aici si avantajele. In primul rand pentru familia Olteanu. Imediat dupa ce pedelistul Alin Olteanu a ajuns presedintele Obstii, a inceput sa exploateze lemn firma fratelui, Nicu Olteanu. Pe lista celor ale caror firme sunt agreate de pedelistul Olteanu sa taie lemn din padurile Tulniciului se mai numara personaje precum pedelistul Cornel Negru, Vasile Gheorghita, Vali Timbau, Fanel Nicoara, adica exact cei care acum ii sustin financiar campania electorala. Printre numele mentionate de localnici se mai numara si Foric Fanel, presedintele PDL Tulnici.

Obstea Tulnici, reclamata la Serviciul Antifrauda APIA

Jaful din padurile Obstei de mosneni Tulnici a adus cea mai bogata obste din Vrancea in pragul falimentului. Deciziile proaste ale Consiliului de Adminstratie condus de Alin Olteanu, neregulile la cheltuirea subventiilor europene au fost reclamate la Serviciul Antifrauda a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Bucuresti. Desi se bat cu pumnul in piept cu profitul obtinut in 2010, pedelistii nu spun ca acesta se datoreaza miliardelor de lei reprezentand subventia europeana primita pentru pasune. Fara aceste fonduri europene, oamenii din comuna sustin ca Obstea Tulnici ar avea o pierdere de aproape 4,5 miliarde lei vechi. Cum este posibil acest lucru atunci cand Obstea de mosneni Tulnici este unul dintre cei mai mari proprietari de padure din Romania, cu peste 16 mii hectare de padure, poate explica doar conducerea obstii in frunte cu pedelistul Alin Olteanu.

Mai mult, din 2011 Obstea va pierde si fondurile europene primite prin APIA pentru suprafetele de pasune. Banii nu vor mai fi incasati de Obste deoarece pasunile obstenilor au fost concesionate catre Ocolul Silvic privat din Tulnici. Ce treaba are ocolul silvic cu administrare pasunilor din comuna doar Consiliul de Administratie al Obstei Tulnici poate sti. Cert este ca sunt cateva sute de mii de lei, adica miliarde lei vechi, care nu vor mai intra in conturile Obstei, adica ale obstenilor din Tulnici.

Situatia pasunilor a fost discutata si la ultima Adunare generala a Obstei. Suspiciunile oamenilor despre fraudarea fondurilor europene sunt intarite de incendierea unei suprafete de circa 25 hectare de pasune in urma cu doua saptamani in zona Gresu. Oficial, pasunea a ars in urma unei "arderi necontrolate", dar oamenii sustin ca incendiul a fost provocat pentru a ascunde faptul ca nu s-au efectuat lucrarile de intretinere.

Vrancea e pe primele locuri la criminalitate silvica

Dezastrul din padurile Vrancei este confirmat chiar de ultimele analize realizate la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor. Potrivit unei statistici prezentate chiar de ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, Vrancea se afla in randul primelor judete din Romania la criminalitate silvica. "Judetele unde criminalitatea silvica se mentine la nivel ridicat sunt Gorj, Vrancea, Valcea, Suceava, Arges, Bacau, Maramures, Neamt, Covasna si Harghita", precizeaza agentia Mediafax.
Vineri, 20 Mai 2011, ora 13:17
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
A murit cunoscutul economist ,expert contabil vrancean TOMIEsA LAEsCAN
De profesie economist, expert contabil,TOMIEsA LAEsCAN era un profesionist recunoscut si apreciat, ...
Pandora Prod din Focsani face angajari. VEZI ce post se cauta
Pandora Prod, fabrica specializata in productia de imbracaminte pentru barbati si femei, face ...
Primaria Focsani a publicat lista strazilor ce vor fi reabilitate in acest an
Primaria Focsani continua planul de investitii pe infrastructura stradala din oras Pentru buna ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor