Primaria Negrilesti a ars in totalitate

   

Cladirea Primariei din comuna Negrilesti a ars in noaptea de miercuri spre joi, in totalitate, din cauza ca pompierii nu au putut ajunge la timp pentru ca DN 2D era blocat de nameti. Angajatii Primariei si locuitorii comunei nu au putut salva niciun document, flacarile mistuind arhiva cu documente de stare civila si cele agricole. Primarul comunei Negrilesti Ion Vasuianu a acuzat conducerile Prefecturii si a Sectiei de Drumuri Nationale Vrancea, care au refuzat ostentativ sa curete drumurile nationale de zapada.

Cladirea Primariei din comuna Negrilesti a ars in noaptea de miercuri spre joi, in totalitate, din cauza ca pompierii nu au putut ajunge la timp, pentru ca DN 2D era blocat de nameti. Angajatii si locuitorii comunei nu au putut salva niciun document, flacarile mistuind arhiva cu documente de stare civila si cele agricole. Flacarile au fost observate la miezul noptii de catre paznicul din comuna. Din cate se pare, incendiul ar fi izbucnit de la Postul de politie din localitate situat tot in cladirea primariei. Oamenii ne-au spus ca in momentul in care au ajuns la fata locului, cele doua camere in care isi desfasurau activitatea politistii erau arse aproape in totalitate.
Incendiul a fost anuntat la 112, la ora 00.20, dar pompierii de la Vidra au ajuns la interventie dupa aproximativ o ora si jumatate. Autospecialele de lucru cu apa si spuma nu au putut ajunge in comuna Negrilesti, in timp util, din cauza drumului impracticabil. Pentru a ajunge la locul sinistrului, pompierii au apelat la un utilaj de deszapezire, in spatele caruia au inaintat cu viteza melcului. Asa se face ca cei 25 de kilometri care despart Vidra de Negrilesti au fost facuti de pompieri in aproape doua ore.

Apa a inghetat, utilajul primariei a ramas inzapezit

Cand pompierii au ajuns in centrul comunei Negrilesti, era deja prea tarziu. Flacarile mistuisera aproape intreaga cladire. Nu a mai putut fi salvat nimic. "In momentul sosirii fortelor de interventie la fata locului, incendiul se manifesta cu violenta la intreaga cladire, pe o suprafata de aproximativ 300 metri patrati. Interventia pompierilor militari a fost una dificila, avand in vedere lipsa surselor de apa din apropierea obiectivului afectat de incendiu. Din aceste considerente, s-a solicitat sprijinul autoritatilor publice locale pentru a identifica un utilaj de deszapezire care sa faciliteze crearea unei rampe de acces pentru autospeciale la raul Putna, insa acest lucru nu s-a putut realiza, deoarece acesta a ramas blocat in stratul gros de zapada. Totodata, interventia a fost dificila si din cauza faptului ca majoritatea elementelor din constructia imobilului, cat si obiectele de mobilier, erau confectionate din lemn, iar in interior se aflau cantitati mari de materiale combustibile, respectiv articole de papetarie. In urma incendiului au ars 300 metri patrati din acoperisul cladirii, construit din lemn cu invelitoare din tabla, mobilierul aflat in interior, documentele curente si cele din arhiva"
, a declarat locotenent Cristina Duta, purtator de cuvant al ISU Vrancea. Aceasta a adaugat ca "cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de un scurtcircuit produs la un aparat electric lasat sub tensiune ori nesupravegheat"
.

La interventie au participat si pompieri din Focsani

De asemenea, la interventie au ajuns si pompierii de la Focsani. "In data de 09.02.2012, in jurul orei 00.30, un apel, primit prin intermediul numarului unic de urgenta 112, la dispeceratul integrat ISU - Ambulanta, anunta producerea unui incendiu izbucnit la sediul primariei din comuna Negrilesti. Pentru localizarea si lichidarea incendiului s-au deplasat la fata locului patru echipaje, trei din cadrul Sectiei de Pompieri Vidra si unul venit in sprijin de la Detasamentul de Pompieri Focsani cu patru autospeciale de lucru cu apa si spuma, un ofiter si 20 subofiteri",
spun pompierii intr-un comunicat de presa.

Pagube materiale de peste un milion de lei

Primarul Vasuianu spune ca pagubele materiale sunt estimate la peste un milion de lei. "Focul a izbucnit de la Postul de Politie dupa cum a observat paznicul, cel mai probabil de la statia de emisie receptie care era tinuta in priza non stop. Este posibil ca aceasta instalatie sa se fi incalzit si sa ia foc, mai ales ca politistul era ieri liber si nu a avut cine vedea daca e vreo problema cu echipamentul"
, a spus primarul Vasuianu.

Conducerile Prefecturii si SDN, considerate vinovate de amploarea dezastrului

Primarul comunei Negrilesti Ion Vasuianu a acuzat conducerile Prefecturii si Sectiei de Drumuri Nationale Vrancea, care au refuzat ostentativ sa curete drumurile nationale de zapada. "Focul s-a declansat la ora 00.00, a fost anuntat imediat la 112, dar pompierii de la Vidra au ajuns la Negrilesti la ora 1.25, din cauza drumului national 2 D care era blocat pentru ca asa au vrut conducerile Prefecturii si a SDN Vrancea, care au decis ca drumurile nationale sa nu fie deszapezite, desi nu mai ningea si nu mai batea vantul de patru zile. Daca drumul era curatat, pompierii ajungeau de la Vidra in 30 de minute, dar din cauza nametilor au ajuns in aproape doua ore, cand totul era cuprins de flacari. Daca veneau in jumatate de ora puteam salva arhivele si o parte din bunuri. Conducerile Prefecturii si SDN Vrancea sunt vinovate de faptul ca nu am putut salva nimic. Ar trebui sa-si dea demisia in bloc",
a afirmat primarul Ion Vasuianu.
Edilul sef a anuntat ca nu exclude posibilitatea de a da in judecata conducerile celor doua institutii. "Ne gandim serios sa dam in judecata prefectul judetului, subprefectul si directorul SDN Vrancea pentru ca, prin deciziile iresponsabile de a nu deszapezi drumurile nationale, sediul Primariei Negrilesti, arhivele si toate bunurile au ars in intregime si nu s-a mai putut recupera nimic. Este vorba de pagube iremediabile care afecteaza intreaga comunitate. Este atentat la siguranta oamenilor pe care, din functiile pe care le detin, ar trebui sa-i apere, nu sa-i lase izolati, la voia capriciilor naturii si a intemperiilor. Vinovatii trebuie sa plateasca
", a afirmat primarul Vasuianu.

Arhive din 1906, mistuite de flacari

Flacarile au distrus intregul imobil, dar ceea ce este cel mai important pentru oameni, au ars in intregime arhivele. Este vorba de documente de stare civila care existau inca din 1906 si de registrele agricole in care erau trecute proprietatile detinute de fiecare persoana sau familie.
Important de stiut este faptul ca majoritatea oamenilor din mediul rural, in special in zonele de munte nu au documente de proprietate pe terenuri, deoarece nu au facut actele de succesiune. "Pierderile sunt ireparabile, deoarece nu mai exista posibilitatea de a reconstitui ceva. Aveam arhive cu acte de stare civila din 1906 si registre agricole cu evidente din 1948. In foc au mai ars si peste 4 mii de lei aflati in casieria societatii, precum si tot mobilierul si logistica pe care o foloseam"
, a spus primarul Ion Vasuianu.

"Starea de alerta ar fi permis deblocarea drumurilor"

Oamenii din comuna ne spuneau ieri dimineata, in jurul orei 10.00, ca incendiul nu fusese lichidat in totalitate si precizau ca se va stinge singur in scurt timp, deoarece arsese totul pana la gresia de pe jos. La aceeasi ora stratul de jar era extrem de gros.
Primarul din Negrilesti a precizat ca in perioada urmatoare primaria va functiona in imobilul in care se afla Dispensarul medical, dar a adaugat ca pentru a functiona are nevoie de birouri, calculatoare, laptopuri si alte elemente de logistica, dar nu sunt bani pentru aceste lucruri. "Vom cere sprijinul Consiliului Judetean, singura institutie care ne ajuta. Pentru ca Prefectura nu are treaba cu noi, ba dimpotriva, prefectul a blocat solicitarea presedintelui Marian Oprisan, de instituire a starii de alerta care ar fi permis deblocarea drumurilor si, implicit, stingerea incendiului si diminuarea pierderilor"
, a incheiat primarul din Negrilesti, Ion Vasuianu.
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 05:06
Sursa: Monitorul de Vrancea

Articol citit de 512 ori


Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
ULTIMA ORA! Copil de 2 ani, blocat intr-o masina aflata in parcarea unui hotel
Un copil de doi ani a ramas blocat, in aceasta seara (sambata), intr-un autoturism parcat in ...
Decret privind pensionarea unei judecatoare de la Tribunalul Vrancea
Comunicat de presa Decrete semnate de Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis Presedintele ...
Exclusiv! Soferita batuta la Panciu dupa ce ar fi acrosat un copil
Un episod de violenta in trafic a avut loc, din primele informatii, in jurul orei 17, la o trecere ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor