Spaima de la 6 dimineata. Mai multi focsaneni s-au trezit ca le iese fum din televizor si centrala termica, iar becurile au explodat

   

Saptamana trecuta, o focsaneanca a avut parte de o supriza neplacuta inainte de a pleca la serviciu. In jurul orei 06:00, electrocasnicele din apartament au inceput sa scoata fum, iar toate becurile din casa s-au spart instantaneu. Nebunia a durat cateva secunde, insa a fost de ajuns ca patru apartamente dintr-un bloc de pe strada Longinescu sa ramana in bezna, iar locatarii sa fie nevoiti sa stea in frig. Femeia a mers la Electrica pentru a face o sesizare si, initial, raspunsul primit nu a multumit-o.
Pagubita si fara nicio solutie de scapare, Laura D. ne-a scris pe adresa redactiei si ne-a explicat care este situatia cu care se confrunta. "Luni dimineata in jurul orei 05:58 a avut loc evenimentul. Dintr-o data a inceput sa iasa fum din televizor, din centrala termica si se auzeau fel de fel de sunete, de pocnituri, au bubuit toate becurile... totul a durat cateva secunde, aproape un minut. Apoi am iesit pe scara blocului pentru ca era zarva, vecinii au patit acelasi lucru; un vecin a sunat, a facut o sesizare la Electrica si ni s-a spus ca vom fi despagubiti daca avem factura fiscala sau bon pentru acele electrocasnice. Eu nu mai am bonurile fiscale de la electrocasnicele care mi s-au stricat in urma acestei supratensiuni, plus ca eu am cumparat apartamentul anul trecut si deja avea centrala pusa, deci am preluat apartamentul cu tot cu centrala. Ar trebui sa-i caut pe fostii proprietari, sa-i intreb de unde au cumparat centrala, eventual poate ma poate ajuta firma respectiva sa gasesc factura, dar nu stiu daca se poate asa ceva.

Am incercat sa chem pe cineva sa-mi repare, am zis ca iau autorizatie de reparatie si sa vad ce pot rezolva pentru ca nu pot sa stau fara centrala, mai ales ca este iarna. Cand am mers la Electrica, o doamna de la ghiseu mi-a spus ca trebuie sa astept 30 de zile ceea ce nu mi se pare normal, cum sa astept 30 de zile sa-mi faca o constatare pentru electrocasnice?! Din cate stiu suntem patru apartamente afectate, iar vecinii au primit acelasi raspuns atunci cand au mers la Electrica, acela ca au nevoie de factura fiscala sau bonul de casa pentru a estima valoarea si pentru a-i despagubi, adica sa dovedim ca sunt bunurile noastre. Am mers si a doua zi si mi-au spus: *Asteptati in 30 de zile raspunsul nostru!*. Am incercat sa merg si la Protectia Consumatorului, la OPC, pentru a face o plangere si mi-au spus ca mai intai trebuie sa vina raspunsul de la Electrica si, daca nu imi convine raspunsul, sa revin la ei pentru o plangere", spunea, in urma cu o saptamana, focsaneanca.

Reprezentantii Electrica au ajuns totusi la apartamentul respectiv pentru a face verificari si a intocmi o lista cu bunurile afectate. La Electrica, precum si la orice furnizor de electricitate, stabilirea si plata despagubirilor pentru aparatele electrocasnice defectate din cauza unei supratensiuni accidentale din retea se fac dupa o procedura aprobata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Este vorba despre Ordinul 177 din 2015 al presedintelui ANRE. Procedura este valabila in cazul clientilor casnici, care detin un contract de furnizare. De mentionat ca Electrica nu plateste decat valoarea reparatiei aparatelor electrocasnice deteriorate si doar daca reparatiile nu sunt posibile, clientul este indreptatit sa primeasca despagubiri calculate conform unei formule care tine cont de durata efectiva de utilizare a aparatelor si durata medie de utilizare a acestora. In primul rand, procedura de lucru prevede ca, pentru calcularea despagubirilor, sunt luate in calcul documente de achizitie, respectiv factura, chitanta, bon fiscal sau o declaratie pe proprie raspundere cu privire la data achizitiei receptorului electrocasnic. In cazul in care reparatia nu este posibila, este nevoie de confirmarea din partea unui operator economic specializat in repararea receptoarelor electrocasnice.

Etapele in care trebuie intocmite toate documentatiile si in care se face plata despagubirilor sunt stabilite in procedura ANRE. Primul pas este intocmirea unei cereri catre furnizorul de electricitate sau operatorul de distributie cu care este intocmit contractul pentru furnizarea energiei electrice. Cererea trebuie depusa in termen de 10 zile de la aparitia supratensiunii care a produs deteriorarea aparatelor electrocasnice. Daca este depasit acest termen trebuie prezentate documentele justificative privind depasirea termenului, la data luarii la cunostinta a defectiunlor. Urmeaza analiza cererii, iar clientul este anuntat in maxim trei zile lucratoare daca nu sunt indeplinite conditiile, respectiv daca deteriorarea nu a fost din cauza unei supratensiuni accidentale. In caz contrar, urmeaza programarea verificarii aparatelor defectate. Programarea trebuie facuta de comun acordul cu clientul si nu poate sa depaseasca zece zile lucratoare de la primirea cererii. Ulterior verificarii se intocmeste un proces verbal care contine lista aparatelor electrocasnice deteriorate iar o copie a acestuia trebuie inmanata abonatului. In termen de trei zile de la verificare, operatorul de distributie trebuie sa informeze furnizorul de electricitate cu privire la acordarea sau neacordarea despagubirilor. Daca abonatul este indreptatit sa primeasca despagubiri trebuie sa depuna la furnizorul de electricitate documentele referitoare la echipamentul electrocasnic deteriorat. Aceasta lista se depune in termen de 60 zile lucratoare. Ulterior, in termen de 5 zile lucratoare trebuie analizate documentele si se calculeaza despagubirile care trebuie achitate consumatorului.

Despagubiri si pentru bunurile fara document de achizitie

Valoarea despagubirilor care trebuie achitate de Electrica pentru echipamentele care nu pot fi reparate se stabileste conform unor formule care tin cont de durata efectiva de utilizarea a aparatelor, durata medie de utilizare a acestora si existenta unor documente de achizitie. Procedura ANRE defineste clar durata efectiva si durata medie de utilizare. Prima, durata efectiva de utilizare, este perioada dintre data achizitiei mentionata in documentul de achizitie sau, in lipsa acestuia, cea declarata de client si data deteriorarii. Durata medie de utilizare reprezinta durata de viata specificata in cartea tehnica, certificatul de garantie. In lipsa acestora documente se va considera durata medie de utilizare pe baza unor durate de viata ale receptoarelor electrocasnic din aceeasi categorie.

In prima varianta, in care persoana detine documentele de achizitie si durata efectiva de utilizare este mai mica decat durata medie de utilizare, "valoarea despagubirilor este egala cu valoarea de achizitie ponderata cu diferenta dintre durata medie de utilizare si durata efectiva de utilizare, raportata la durata medie de utilizare, dar nu mai putin de 50% din valoarea de achizitie".

A doua varianta este cea in care persoana nu mai detine documentele de achizitie iar durata efectiva de utilizare este mai mica decat durata medie de utilizare. In acest caz, "valoarea despagubirilor este egala cu valoarea minima de piata a unui receptor nou cu aceleasi caracteristici tehnice, ponderata cu diferenta dintre durata medie de utilzare si durata efectiva de utilizare, raportata la durata medie de utilizare, dar nu mai putin de 50% din valoarea receptorului electrocasnic nou".

A treia varianta este cea in care durata efectiva de utilizare este mai mare sau egala cu durata medie de utilizare a aparatului electrocasnic. In aceasta situatie, valoarea despagubirilor este de 50% din valoarea minima identificata pe piata de catre operatorul de retea ca pret pentru un produs cu aceleasi caracteristici tehnice cu ale receptorului electrocasnic deteriorat. Despagubirile in acest caz se acorda indiferent daca persoana detine sau nu documente justificative care sa ateste valoarea de achizitie.
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 00:00
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
Cum ne comportam vizavi de CORONAVIRUS COVID-19
-Coronavirus nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafetelor, prin ...
Totul despre CORONAVIRUS | Cum se manifesta virusul si cum poate fi prevenit
Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoaca infectii la om si o varietate de animale, ...
ULTIMA ORA! A murit Tase, profesorul matematicienilor de geniu
A murit Profesorul Constantin Tanasescu, cunoscut sub numele de Tase! Un mare matematician si om de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor