VIDEO si GALERIE FOTO : Hora Unirii, dansata la Focsani la implinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane

   

Cateva mii de vranceni au participat, ieri, la manifestarile prilejuite de implinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane. La evenimente au fost prezenti ministri, parlamentari, presedinti de consilii judetene, reprezentanti ai Curtii Constitutionale, ai Curtii de Conturi, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania, primari, sefi de institutii.
Cateva mii de persoane au participat, ieri, la manifestarile prilejuite de implinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane. La evenimente au fost prezenti consilierul prezidential Sergiu Nistor, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Vasile Dincu, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, ministrul pentru Societatea Informationala, Marius Raul Bostan, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu. La Focsani a fost prezent si ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania, Excelenta Sa, Paul Brummel. Din partea Curtii de Conturi a Romaniei au participat consilierii Ioan Hurjui si Dan Fortescu. Curtea Constitutionala a fost reprezentata la Focsani de judecatorii Petre Lazaroiu, Tudorel Toader si consilierul Carmen Georgescu Stanescu. La eveniment au participat presedintele Consiliului Judetean Galati, Nicolae Bacalbasa, presedintele Consiliului Judetean Arges, Florin Grigore Tecau, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin-Ioan Nechifor, vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Cosmin Calin Boiangiu. Nu au lipsit nici parlamentarii vranceni Cristian Dumitrescu, Victor Roman, Angel Tilvar, Ciprian Nica, Neagu Murgu. Au participat, de asemenea, primari vranceni, consilieri locali si judeteni, sefi de institutii. Liceele din Vrancea au fost reprezentate atat prin elevi cat si prin profesori la marcarea acestui important eveniment al istoriei Romaniei si Vrancei.
Manifestarile au debutat cu un moment artistic sustinut de Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei" si Veta Biris. De la ora 15.45 a avut loc un moment poetic sustinut de actorul Ion Dichiseanu, iar in jurul orei 16.00, Cristofor Aldea-Teodorovici a interpretat melodia "Limba noastra", urmat de o trecere in revista a Garzii de onoare. Manifestarile au continuat cu prezentarea onorului de catre Regimentul de Garda Bucuresti si intonarea imnului national al Romaniei interpretat de catre Dan Vladimir Aldea, Vlad Mirita, Sebastian Stan si Corul Pastorala. A urmat un moment evocator sustinut de actori de la Teatrul "Maior Gh. Pastia", dar si un moment artistic sustinut de Dumitru Farcas.

Marian Oprisan: Focsaniului i-au lipsit patru voturi sa fie capitala Romaniei

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a tinut sa multumeasca tuturor vrancenilor prezenti la manifestari. "In Vrancea exista mult respect pentru istorie. De aceea, noi, vrancenii, am fost intotdeauna unii dintre cei mai mandri fii ai acestei natiuni si, de aceea, unirea s-a facut la Focsani. De aceea, Focsaniului i-au lipsit patru voturi in Adunarea Constituanta de la 1859 sa fie capitala Romaniei", a precizat Marian Oprisan. Seful administratiei judetene a inclus in discursul sau versuri din poezia "Te scoala, romane, te striga iar glia" a poetului Dan Borbei: "Tu n-auzi, romane, un dangat de clopot /Un vuiet amarnic fosnind din Carpati /Durerea strabuna ce plange in clocot/Cand fratii de-o sama isi cheam-a lor frati?"
El a continuat aratand ca vrancenii trebuie sa fie mandri ca "aici si nu in alta parte a pus domnitorul Alexandru Ioan Cuza bazele Romaniei moderne!". "Astazi Focsaniul este capitala Romaniei, asa cum a fost atunci cand Moldova s-a unit cu Esara Romaneasca, aici pe albia istorica a Milcovului! Astazi, la o diferenta de 157 de ani, ziua de 24 ianuarie este, oficial, zi nationala a tuturor romanilor! Avem toate motivele sa fim mandri ca suntem vranceni caci aici si nu in alta parte a pus domnitorul Alexandru Ioan Cuza bazele Romaniei moderne! Aici, pe hotar aducem omagiul nostru celor care au faurit Unirea Principatelor Romane si au visat la o Romanie Puternica! Atunci si acum, romanii au inteles ca unirea este cea care face puterea si sta in puterea noastra ca toti cetatenii care vorbesc si simt romaneste sa traiasca sub acelasi tricolor si sa fie mandri ca sunt romani! Te scoala, romane, te striga iar glia, /Strafunduri de glorii se-ntorc in morminte /Te-asteapta acasa, demult, Romania, Toti fratii te-asteapta in ruga fierbinte!", a spus Marian Oprisan.
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea a tinut sa le reaminteasca mai marilor tarii, presedintelui Romaniei, premierului, Guvernului, Parlamentului, autoritatilor locale ca "singura politica trebuie sa fie unirea", citandu-l pe Alexandru Ioan Cuza. "Unirea este cea care ne permite sa purcedem la organizarea tarii noastre si a venit momentul sa organizam tara noastra pe principii romanesti si euroatlantice. Asa sa ne ajute Dumnezeu", a incheiat presedintele Consiliului Judetean Vrancea.
Marian Oprisan i-a salutat pe elevii si profesorii liceelor si colegiilor din Vrancea care au fost prezenti la manifestari, enumerand colegiile "Al. I. Cuza", "Unirea" , "Mihail Kogalniceanu", "Edmond Nicolau", "Ion Mincu", "Valeriu D. Cotea", Liceul Pedagogic "Spiru Haret".

"Clasa politica are sansa de a se reconecta la asteptarile cetatenilor"

Desi nu a fost prezent la Focsani, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis mesajul sau prin intermediul consilierul prezidential Sergiu Nistor, mesaj in care se arata ca la implinirea a 157 de ani de la Unirea Moldovei cu Esara Romaneasca, "celebram aici pe malurile Milcovului si la poalele Muntilor Vrancei o pagina ilustra din istoria noastra, onorand ceea ce suntem si am devenit in ultimul veac si jumatate. Lectiile acelui eveniment istoric isi au si astazi actualitatea lor". "Inainte de toate, 24 ianuarie 1859 este exemplul ca peste divergente, peste rivalitati politice, dorinta romanilor de a fi impreuna a fost inteleasa de elitele vremii. Cei care au vazut in acel moment expresia interesului national ce se conjuga cu sensul istoriei Europei, cei care au pus umarul la acest proiect au ramas figuri nesterse in istorie. Unirea de la 1859 a fost poate prima optiune europeana liber exprimata si concretizata. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, ca omul potrivit la locul potrivit, a facut ca doua state sa devina unul singur. Aici, la Focsani, doresc a sublinia ca in acest an 2016 avem de ales", se arata in mesajul prezidential.
Presedintele Iohannis a amintit ca anul 2016 este un an electoral in care clasa politica trebuie reconectata la asteptarile romanilor. "Este un an electoral, urmeaza perioada in care clasa politica are sansa de a se reconecta la asteptarile cetatenilor, de a reconstrui increderea stirbita in timp si de a asuma responsabilitati. Cred ca cetatenii nostri isi doresc lucruri simple de la politicieni: sa se tina de cuvant, sa isi puna puterea si priceperea in slujba interesului public si sa respecte legile. Partidele au ocazia sa probeze ca au inteles aceste lucruri, prin modul de conduita, prin oamenii pe care ii vor propune in competitiile politice si prin actiunile lor din acest an. Cei care se vor antrena in bataliile electorale trebuie sa isi aminteasca, dincolo de culoare politica si interese, ca avem acelasi obiectiv - binele oamenilor pe care ii reprezentam. Sper ca vom avea un an electoral decent, in care tenacitatea, munca si profesionalismul vor castiga. Avem nevoie de abordari, idei si oameni noi, care au inteles ca metehnele trecutului trebuie sa ramana ale trecutului, ca nu putem continua inseland sperantele oamenilor", a aratat seful statului.
Klaus Iohannis a dat ca exemplu pe inaintasii nostri de la 1859 care nu au facut niciodata politica, dar erau atasati de tara lor si de valorile timpului lor, devenind "avocatii unui proiect si ai unui vis". Mai mult, presedintele Romaniei sustine in mesajul sau ca Moldova sufera inca din cauza decalajelor economice. "Afirm cu toata convingerea ca suntem o natiune care poate sta cu capul sus in Europa anului 2016. Unii va vor spune poate ca nu sunt motive de bucurie astazi. Este totusi o sarbatoare a statalitatii romanesti. Suntem membri cu drepturi depline ai comunitatii europene, facem parte din cea mai mare si mai puternica alianta militara care a existat vreodata, iar multe zone din societate dau semne de insanatosire. Sunt convins ca le putem corecta si gestiona impreuna, prin munca, seriozitate si prin dorinta de a lasa o tara mai buna generatiilor viitoare. Spre exemplu, Moldova sufera inca din cauza decalajelor economice. O autostrada care sa lege Moldova de restul tarii si de Europa ar aduce numeroase beneficii, iar in perioada urmatoare acest proiect ar trebui sa devina prioritar. Inchei tot cu gandul la Mica Unire din 1859. Unul dintre cele mai puternice simboluri ale sarbatorii de astazi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu dar profund: doar impreuna vom reusi", se arata in finalul mesajului presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

"Trebuie sa hotaram un plan de dezvoltare a Moldovei"

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a aratat ca Unirea Principatelor Romane a fost posibila prin curajul si patriotismul romanilor de la acea data. "Atunci, romanii s-au hotarat sa lase deoparte comportamentul care este caracterizat succint *capul plecat sabia nu-l taie* si au ridicat capul si cu curaj au hotarat ca cele doua principate sa se uneasca. Aceasta decizie politica a fost urmata de demersuri consistente in anii care au urmat pentru recunoasterea politica din partea Europei. Dupa trei ani de eforturi diplomatice ale Bratienilor, ale lui Mihail Kogalniceanu la Paris sau Berlin, Principatele Romane unite au capatat recunoasterea politica. Mi-as dori ca si astazi, oamenii politici din Romania sa dea dovada de acelasi patriotism, de aceeasi demnitate, sa apere si sa promoveze interesele Romaniei la Bruxelles. Cred ca astazi este un moment bun sa ne aruncam privirea peste Prut, la fratii nostri din Moldova, care au trecut prin momente extrem de grele. Mi-as dori ca intreaga clasa politica sa se implice activ in a ajuta Basarabia sa depaseasca aceste momente de cumpana si sa poata continua drumul catre Europa", a precizat presedintele Senatului.

Hora Unirii, dansata de vranceni si de politicieni

Dupa alocutiuni, oficialitatile prezente la eveniment s-au prins in Hora Unirii alaturi de vranceni. Au urmat un exercitiu de DRIL TEAM si defilarea Garzii de Onoare. Manifestarile dedicate implinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane s-au incheiat cu un concert de muzica populara. Pentru cei prezenti la manifestari, oficialitatile locale a pregatit 5 mii de portii de fasole cu carnati. De asemenea, participantii au primit din partea oficialitatilor fulare tricolore.
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 06:38
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
ULTIMA ORA! Trei frati din Vrancea, condamnati la Londra pentru sclavie moderna
Trei frati, din Vrancea, au fost condamnati in total la 28 de ani de inchisoare, de o instanta din ...
Omul de afaceri Daniel Guzu a deschis un hotel in mijlocul viei, la Esifesti
Cunoscutul om de afaceri Daniel Guzu, care are afaceri in domeniul vinificatiei, sucurilor de ...
Marturisile de la Neptun ale "dizidentului" anti-Dragnea din PSD, Marian Oprisan!
digi24.ro:Scandal la sedinta PSD, intre Marcel Ciolacu si Marian Oprisan. Seful PSD Vrancea ar fi ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor