VIDEO si GALERIE FOTO : Unitate si consens pentru interesele romanilor, mesajul transmis de la Focsani mai marilor natiunii

   

Cateva mii de vranceni au participat, ieri, la manifestarile prilejuite de implinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Romane. La evenimente au fost prezenti ministri, parlamentari, presedinti de consilii judetene, reprezentanti ai Curtii Constitutionale, ambasadorii Federatiei Ruse, Armeniei si Slovaciei. "Singura politica a mai marilor natiunii noastre si a tuturor celor care conduc institutii in tara noastra trebuie sa o reprezinte politica consensului. Consens pe care trebuie sa il obtinem doar la interesele romanilor si nu la interesele strainilor", a declarat presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan.
Cateva mii de persoane au participat, ieri, la manifestarile prilejuite de implinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane. La evenimente au fost prezenti ministrul Apararii Nationale, Gabriel-Beniamin Les, ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, consilierul prezidential Sergiu Nistor, ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Excelenta Sa Valery Kuzmin, ambasadorul Armeniei, Excelenta Sa Hamlet Gasparian, ambasadorul Slovaciei, Excelenta Sa Jan Gabor. Au mai participat arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Inalt Prea Sfintia Sa Ciprian, Petre Lazaroiu, judecator la Curtea Constitutionala, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Alexandru Oprea, presedintele Consiliului Judetean Dimbovita, Alin Manole, vicepresedintele Consiliului Judetean Dimbovita, Ionel Epure, vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, reprezentanti ai presredintilor de consilii judetene Tulcea si Gorj. La manifestari au fost prezenti parlamentarii vranceni Angel Tilvar, Dragos Birladeanu, Nicusor Halici, Mioara Boboc, primari ai comunelor si oraselor din Vrancea, consilieri judeteni si municipali. De asemenea, la manifestari au fost prezente delegatii din orasele Majdanpek din Serbia, Alytus din Lituania, Orhei din Republica Moldova si s-Hertogenbosch din Olanda.
Manifestarile au debutat la 15.30 cu un moment artistic sustinut de Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei" si Veta Biris. De la ora 16.00 a avut loc trecerea in revista a Garzii de Onoare si fost intonat Imnul national de catre Vlad Mirita, Felicia Filip, Sebastian Stan si Corul Pastorala. Intre orele 16.05-16.30 a avut loc momentul evocator, "Unirea Principatelor Romane" sustinut de actorii Alexandru Bindea, Vlad Radescu, Ion Haiduc, Sorin Francu, Ioan Isaiu, Bogdan Jianu, Aureliu Surulescu, Vlad Mirita, Sebastian Stan, Ion Dichiseanu.

Marian Oprisan: Aducem omagiul nostru celor care au faurit Unirea Principatelor

Presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene si totodata presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a tinut sa multumeasca tuturor vrancenilor prezenti la manifestari si le-a transmis mai marilor natiunii ca romanii nu au nevoie de ura, de vrajba, de dusmanie, ci au nevoie de solidaritate, de pace si de intelegere. Marian Oprisan a facut apel la unitate si consens pentru interesele romanilor si nu pentru interesele strainilor. "Vreau sa multumesc tuturor vrancenilor, care cu mic cu mare, ati venit azi in Piata Unirii din Focsani. Vrancenii au mult respect fata de istorie si intotdeauna, impreuna, am putut sa aratam tarii acest lucru. An de an la Focsani predam cea mai importanta lectie de istorie a comunitatii noastre si a inceputului Romaniei Mari. Aceasta lectie pe care tinerii, copiii, noi parintii o oferim in fiecare an la Focsani cred ca ar trebui mai cu tarie sa o predam incepand de astazi si mai marilor natiunii noastre. Mai marilor natiunii noastre carora le transmitem de aici de la Focsani ca Romania, ca romanii nu au nevoie de ura, de vrajba, de dusmanie, de neintelegere. Romanii au nevoie de solidaritate, de pace si de intelegere. Trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna ca singura politica a mai marilor natiunii noastre si a tuturor celor care conduc institutii in tara noastra trebuie sa o reprezinte politica consensului. Consens pe care trebuie sa il obtinem doar la interesele romanilor si nu la interesele strainilor", a afirmat Marian Oprisan.
Acesta a adaugat ca pe albia istorica a Milcovului, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Romaniei moderne. "In calitate de reprezentant al cetatenilor din Vrancea, urmasi ai celor care in urma cu 158 ani au cerut, intr-un glas, Unirea Principatelor Romane, va spun bine ati venit la Focsaniul care astazi este capitala tuturor romanilor! Aici pe albia istorica a Milcovului a pus domnitorul Alexandru Ioan Cuza bazele Romaniei moderne! Aici, pe hotar aducem omagiul nostru celor care au faurit Unirea Principatelor si au crezut in Romania intr-o perioada guvernata de conflicte si divergente. In urma cu 158 ani, poporul roman, unit in ganduri si in simtiri, a ales calea catre unitate si si-a impus vointa de a trai in acelasi cuget si in aceeasi simtire", a afirmat presedintele Consiliului Judetean Vrancea.
Marian Oprisan a sustinut ca si in prezent "conceptul de unire este la fel de relevant si important ca si atunci cand romanii si-au decis soarta!". "Dar, iata ca si astazi, conceptul de unire este la fel de relevant si important ca si atunci cand romanii si-au decis soarta! Fie ca unirea sa ne aduca impreuna in jurul acelorasi valori si traditii care au culminat cu evenimentele de la 24 ianuarie 1859. Ziua Unirii Principatelor Romane este sarbatoarea tuturor romanilor, a celor din tara dar si a celor de peste hotare, insufletiti de aceleasi aspiratii pentru o Romanie puternica! Astazi sta in puterea noastra ca toti cetatenii care vorbesc si simt romaneste sa traiasca sub acelasi tricolor si sa fie mandri ca sunt romani! Haideti ca pentru binele acestei natiuni, sa dam mana cu mana si sa alegem calea cea dreapta pentru romani si pentru Romania - unirea in suflet si-n gandire! Asa sa ne ajute Dumnezeu!", a incheiat presedintele Consiliului Judetean Vrancea.
Marian Oprisan i-a salutat pe elevii liceelor si colegiilor din Focsani care au fost prezenti la manifestari, respectiv colegiile "Al. I. Cuza", "Unirea", "Mihail Kogalniceanu", "Edmond Nicolau", "Ion Mincu", "Valeriu D. Cotea", Liceul Pedagogic "Spiru Haret".

"Toti sa constientizeze cat de important este sa traim in unire unii cu altii!"

Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Inalt Prea Sfintia Sa Ciprian, a transmis mesajul sau si al Patriarhului Romaniei, Prea Fericitul Parinte Daniel, din care a reiesit ca ziua de 24 ianuarie ne ofera an de an prilejul de a-i multumi lui Dumnezeu pentru ajutorul si binefacerile oferite de-a lungul secolelor poporului roman. "Unirea Principatelor a avut parte de un semn concret aici la Focsani in ziua de 5 februarie 1859 cand domnitorul ales Alexandru Ioan Cuza a poposit in orasul unirii si a eliminat linia de separatie a celor doua provincii romanesti, Moldova si Esara Romaneasca. Acest lucru inseamna ca avem datoria sa constientizam importanta mostenirii statale, culturale si spirituale pe care inaintasii ne-au lasat-o dupa ce au aparat-o cu sange si au aparat-o cu credinta si jertfelnicie. Este momentul ca in astfel de zile toti sa constientizeze cat de important este sa traim in unire unii cu altii si sa aparam valorile pe care inaintasii nostri ni le-au transmis ca sa le pastram si noi la randul nostru chiar cu pret de sange", a spus Inalt Prea Sfintia Sa Ciprian.

"Aici la Focsani, a inceput istoria modernitatii tarii noastre!"

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel-Beniamin Les, a declarat ca unirea a fost dorinta romanilor, dorinta implinita prin puterea solidaritatii de care poporul a dat dovada. "Si astazi avem nevoie sa ne unim toate energiile si tot potentialul de care dispunem ca popor pentru a asigura Romaniei statutul demn si vocea puternica pe care le merita. Sunt onorat sa particip alaturi de dumneavoastra pentru a aduce un omagiu patriotilor care au deschis drumul Romaniei in drumul sau de afirmare ca stat european. Istoria romanilor este multimilenara si ne-ar putea spune ca, aici, la Focsani, a inceput istoria modernitatii tarii noastre. Prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la Iasi si apoi la Bucuresti, romanii au aratat marilor puteri de atunci ca idealul de unire al celor ce simteau romaneste nu era un surogat lipsit de continut, ci o nazuinta legitima", a afirmat ministrul Gabriel-Beniamin Les. Acesta a aratat ca Romania are nevoie de continuarea proceselor de modernizare a statului, de solidaritate si de un trai mai bun pentru generatiile tinere. Gabriel-Beniamin Les a spus ca ziua de 24 ianuarie este si ziua de comemorare a celor care si-au sacrificat viata pe campul de lupta pentru independenta, integritate si suveranitatea Romaniei "create in 1859 si intregite la 1 decembrie 1918".
Consilierul prezidential Sergiu Nistor a prezentat mesajul presedintelui Klaus Iohannis in care se arata ca Unirea Principatelor a fost un moment glorios in istoria Romaniei. "In aniversarea Unirii Principatelor si traditionala Hora a unirii vad si simbolul unui angajament romanesc pentru consolidarea proiectului european pe baza valorilor perene ale umanismului si tolerantei, ale democratiei pluraliste si statului de drept. Pentru toate acestea va chem, dragi concetateni, asa cum spune imnul zilei de astazi, sa invartim hora fratiei pe pamantul Romaniei", se arata in mesajul presedintelui Romaniei.

Primarul Misaila: Sa urmam exemplul de unitate al inaintasilor nostri!

Si primarul municipiului Focsani, Cristi Misaila, a transmis un mesaj de unitate pentru focsaneni, vrinceni si romani. "Unirea Principatelor Romane reprezinta unul dintre cele mai importante momente din istoria poporului nostru, o sarbatoare a celor ce simt romaneste si prilej de omagiere a vizionarilor care in 1859 faureau Mica Unire. In aceasta zi de mare insemnatate pentru Orasul nostru, sa urmam exemplul de unitate al inaintasilor nostri si sa cinstim prin actiunile noastre aceste memorabile momente pe care le aniversam de fiecare data cu bucurie si emotie. La multi ani, dragi focsaneni! La multi ani, dragi vranceni! La multi ani, dragi romani!", se arata in mesajul primarului Cristi Misaila.

Premierul Grindeanu: "Sa indraznim sa credem in romani si in Romania!"

Desi nu a fost prezent la Focsani, premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj in care se arata ca ziua de 24 ianuarie reprezinta una dintre cele mai importante date din calendarul acestui popor, zi care a deschis calea unitatii nationale a poporului roman. "Astazi se implinesc 158 de ani de la unul dintre cele mai vii momente din istoria neamului romanesc: Unirea celor doua Principate, Moldova si Esara Romaneasca, in urma alegerii unui singur domn, atat la Iasi, cat si la Bucuresti, in persoana lui Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este inceputul oficial al statului modern romanesc, primul si cel mai important pas catre crearea unei Romanii a tuturor romanilor, dar, in egala masura, un moment al concordiei. Fara acest prim pas, care a dat romanilor un camin in jurul caruia sa se adune, un stat care sa-i reprezinte si sa-i apere, nimic din ceea ce avea sa se intample mai tarziu nu ar fi fost posibil", se arata in mesajul primului ministru.
Sorin Grindeanu a facut apel la solidaritate intre romani aratand ca lumea este marcata de schimbari majore care vor afecta inclusiv tara noastra. "Ne mai desparte doar un an de Centenarul Marii Uniri din 1918. In aceste vremuri in care intreaga lume este marcata de schimbari majore, avem in continuare nevoie de solidaritate. Asa cum a fost nevoie in 1859, 1916, 1918 sau in 1989. O solidaritate cladita nu doar in jurul unor persoane sau institutii, ci mai ales in jurul unor valori si al unor obiective nationale. Tocmai de aceea, cred ca intre cetatenii Romaniei trebuie consolidate sau chiar recladite noi punti. Intre diversele regiuni ale tarii trebuie intarite si inmultite legaturile astfel incat Romania sa respire intr-un ritm unic al dezvoltarii. Sa indraznim sa credem in romani si in Romania! La multi ani intru unitate!", se arata in finalul mesajului semnat de prim ministrul Sorin Grindeanu.

Hora Unirii, dansata de vranceni si de politicieni

Dupa alocutiuni, oficialitatile prezente la eveniment s-au prins in celebra Hora a Unirii alaturi de vranceni. Manifestarile au continuat cu defilarea Garzii de Onoare si s-au incheiat cu un concert de muzica populara si retragerea cu torte. Cei prezenti la manifestari au primit din partea oficialitatilor fulare tricolore.
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 06:38
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
Oprisan se leapada de Dancila, despre care spune ca e "proasta Romaniei"
Mai multi lideri ai PSD s-au intalnit azi pentru a discuta strategia partidului dupa momentul de ...
Marian Oprisan ii invita pe focsaneni la sfintirea mica a Catedralei Ortodoxe
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, ii invita pe focsaneni la sfintirea mica ...
ACUM: Accident intre doua autoturisme pe strada Cuza Voda din Focsani
Un accident de circulatie a avut loc, in urma cu putin timp, pe strada Cuza Voda din Focsani, in ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor