VIDEO : Vrancenii, invitati la sarbatorirea a 157 de ani de la Mica Unire

   

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, ii invita pe vranceni, cu mic cu mare, sa participe la manifestarile dedicate implinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor. Manifestarile vor avea loc duminica, incepand cu ora 15.30. Si-au anuntat prezenta consilierul prezidential Sergiu Nistor, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Vasile Dincu, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice Adrian Curaj, ministrul pentru Societatea Informationala Marius Raul Bostan. La Focsani va fi prezent si ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania, Excelenta Sa Paul Brummel.Din partea Curtii de Conturi a Romaniei vor participa consilierii Ioan Hurjui si Dan Fortescu, iar de la Curtea Constitutionala judecatorii Petre Lazaroiu, Tudorel Toader si consilierul Carmen Georgescu Stanescu. Patriarhia Romana va fi reprezentata la eveniment de Inalt Prea Sfintia Sa Ciprian Spiridon, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei.
Vor mai fi prezenti presedintele Consiliului Judetean Galati, Nicolae Bacalbasa, presedintele Consiliului Judetean Arges, Florin Grigore Tecau, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin-Ioan Nechifor, vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Cosmin Calin Boiangiu. La manifestarile dedicate implinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor vor mai participa si parlamentarii de Vrancea Cristian Dumitrescu, Petru Filip, Victor Roman, Angel Tilvar, Ciprian Nica.
Manifestarile se vor derula pe parcursul a aproape doua ore. De la ora 15.30 la 16.00 va avea loc un moment artistic sustinut de Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei" si Veta Biris. De la ora 15.45 va avea loc un moment poetic sustinut de actorul Ion Dichiseanu. Putin inainte de ora 16.00, Cristofor Aldea-Teodorovici va interpreta melodia "Limba noastra" si va avea loc trecerea in revista a Garzii de onoare.
Imediat dupa acest eveniment, oficialitatile participante la eveniment vor primi salutul garzii de onoare, dupa care va fi intonat Imnul National al Romaniei de catre Dan Vladimir Aldea, Vlad Mirita, Sebastian Stan si Corul Pastorala. De la ora 16.05 va avea loc un moment evocator sustinut de actori de la teatrul "Maior Gh. Pastia", apoi un moment artistic sustinut de Dumitru Farcas. Vor urma alocutiunile oficialitatilor, dupa care invitatii si autoritatile administratiei publice judetene si locale vor fi invitati sa se prinda in Hora Unirii. Intre orele 17.00-17.30 va avea loc un exercitiu Drill Team al militarilor Brigazii Mecanizate 282 Infanterie Focsani.
Reamintim ca presedintele Consiliului Judetean Vrancea Marian Oprisan si prefectul Nicusor Halici i-au invitat la manifestari si pe presedintele Romaniei Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Ciolos, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu si pe presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. "24 ianuarie 1859 este momentul de inceput al Romaniei moderne. 2016 este primul an in care sarbatorim, ca zi nationala, data de 24 ianuarie. Haideti la Focsani, in Piata Unirii, sa dam mana cu mana toti cei cu inima romana!", se arata intr-un mesaj adresat vrancenilor de Marian Oprisan.

De retinut ca ziua de 24 ianuarie a fost declarata sarbatoare nationala si ca urmare a demersurilor facute de presedintele Oprisan. "A fost vointa vrancenilor in special si a romanilor in general ca ziua de 24 ianuarie sa devina sarbatoare nationala, fiind astfel recunoscut rolul pe care Vrancea l-a avut in realizarea Unirii Principatelor si importanta acestui eveniment, care a stat la baza realizarii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918", declara, anul trecut, seful administratiei judetene.
Legea pentru declararea zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane ca zi de sarbatoare nationala a avut ca initiatori peste 100 de deputati si senatori din mai multe grupuri parlamentare, fiind adoptata in 3 decembrie 2014 de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional. Senatul, prima Camera sesizata, a aprobat proiectul de lege in iunie acelasi an. "Se declara ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane, ca zi de sarbatoare nationala. Autoritatile administratiei publice centrale si locale pot organiza si/sau sprijini logistic si material manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile", se arata in textul legislativ.
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 06:38
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
A murit Stan Nitu, "dusmanul lui Ceausescu" de la Vadu Rosca
Stan Nitu, zis "Ochiosu", liderul rebeliunii anticomuniste de la Vadu Rosca din 1957, cunoscut ca ...
ULTIMA ORA! FOTO! Un barbat a murit pe bulevardul Bucuresti din Focsani
Costica D., un barbat din Cindesti, Dumbraveni, a murit astazi, pe strada, in zona ANL-urilor de la ...
Complex comercial in zona Garii din Focsani
Proiectul complexului comercial care va fi construit in zona Garii din Focsani a intrat in procedura ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor