Vrancea, pe primul loc in STATISTICA DURERII. 774 de copii au fost neglijati, batuti, infometati, batjocoriti, ignorati, umiliti...

   

Vrancea se afla pe primul loc in statistica intocmita de Asociatia Telefonul Copilului in ceea ce priveste abuzurile comise asupra copiilor. O statistica ingrozitoare, ce denota gradul de dezumanizare al prea multor parinti, lipsa lor de cultura si mentalitatea inca mult prea impamantenita ca educatia se face cu palma, pumnul, parul, vatraiul etc. Potrivit altui raport, intocmit la nivelul Serviciului de Interventie in Regim de Urgenta (SIRU) din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea, pe parcursul anului trecut, specialistii acestuia au trebuit sa intervina si sa acorde servicii sociale primare si de specialitate pentru 774 de copii din judetul nostru. Sapte sute saptezeci si patru de copii care au ajuns in situatii limita fie pentru ca au fost neglijati, batuti, infometati, fie pentru ca au fost batjocoriti, umiliti sistematic, ignorati sau pur si simplu neintelesi...
Raportul pe anul trecut al Serviciului de Interventie in Regim de Urgenta (SIRU) din cadrul DGASPC Vrancea releva faptul ca specialistii ce fac parte din echipa acestuia au trebuit sa intervina, acordand servicii sociale primare si de specialitate pentru un numar total de 774 de cazuri. Potrivit celor declarate de Anca Candrea, sef SIRU, s-a reusit prevenirea separarii copiilor de familiile lor in 573 de cazuri. "Este vorba de 493 de copii care au ramas in familii ca urmare a acordarii de servicii sociale primare si de specialitate de catre specialistii echipei mobile, in colaborare cu reprezentantii autoritatilor locale de la domiciliul copiilor aflati in situatii de risc. Totodata, au fost acordate servicii sociale de specialitate pentru 14 copii care au savarsit o fapta penala dar nu raspund penal, 11 copii au beneficiat de servicii sociale primare si de specialitate in cadrul Centrului Educational de Zi, in timp ce alti 55 de copii au primit servicii sociale primare si de specialitate in vederea prevenirii separarii copilului de mama, in cadrul Centrului Maternal", a detaliat Anca Candrea.
Din totalul de 774 de cazuri, 201 au necesitat servicii de protectie speciala si au fost referite Instantei de judecata si/sau Comisiei pentru Protectia Copilului. Astfel, pana la solutionare, 197 dintre acesti copii au beneficiat de masura plasamentului in regim de urgenta, 43 dintre ei la asistent maternal profesionist, 78 la Adapostul Temporar pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat, Supus Traficului si Migratiei si 70 la Adapostul Temporar pentru Copilul Delincvent si din Strada. Alti sase copii au fost plasati in regim de urgenta in Centrul Rezidential pentru Copii cu Dizabilitati Focsani.
Dupa solutionarea de catre Instanta de judecata/Comisia pentru Protectia Copilului a celor 201 cazuri care au fost evaluate detaliat de catre specialistii SIRU, in cazul a 64 de copii s-a dispus reintegrarea in familie, iar in cazul a opt copii, plasamentul in familia extinsa sau familia substitut. Alti 72 de copii au fost plasati la asistenti maternali profesionisti, iar in cazul altor 57 de copii s-a stabilit masura plasamentului intr-un centru de tip familial/rezidential.
"In ceea ce priveste cauzele separarii copilului de familie, conform Legii nr. 272/2004, am avut doi copii care, in vederea protejarii intereselor lor, nu au putut fi lasati in grija parintilor din motive neimputabile acestora. Alti 12 copii au fost abandonati/parasiti in unitati sanitare si 187 de copii au fost abuzati, neglijati. Neglijarea este cea mai frecventa forma de abuz si una dintre cele mai grave", a declarat Anca Candrea, mentionand totodata ca "in ceea ce priveste cazuistica copilului abandonat/ parasit in unitati sanitare cu sectii de Neonatologie si/sau Pediatrie, in cursul anului 2015 s-au inregistrat 20 de sesizari. In cazul a opt copii s-a reusit mentinerea lor in familie, iar pentru ceilalti 12 a fost instituita masura de protectie speciala a plasamentului".

0237.983 (local) sau 116.111(national) - Telefonul Copilului

Anca Candrea a reamintit faptul ca oricine afla despre un copil care se afla in pericol, oricine este martorul unor abuzuri faptuite de cineva asupra vreunui copil are datoria legala si morala de a instiinta despre acest lucru fie serviciile sociale ce functioneaza in cadrul fiecarei primarii, fie DGASPC Vrancea, sunand la Telefonul Copilului de la nivel local 0237.983, chiar si sub protectia anonimatului. Copiii insisi pot face acest lucru in situatia in care sunt abuzati, moment in care echipa mobila a SIRU se va deplasa neintarziat la acestia. "Scopul principal al SIRU este de a interveni si de a asigura asistenta si protectia copiilor aflati in situatie de risc si familiilor acestora, urmarind respectarea interesului superior al copilului si a legislatiei in materie, aflata in vigoare. Beneficiarii SIRU sunt: copii asupra carora s-a savarsit orice forma de abuz, neglijenta, exploatare, copii aflati in risc de abandon si cei abandonati in unitati sanitare, copii aflati neinsotiti pe teritoriul altui stat; copii delincventi care au savarsit o fapta penala dar nu raspund penal; cuplul mama-copil; copii expusi riscului de exploatare prin munca si riscului de abandon scolar", a detaliat Anca Candrea.
Alt numar la care pot suna oricand copiii victime ale abuzurilor sau cei care au cunostinta de astfel de cazuri este 116.111, pus la dispozitie, la nivel national, de Asociatia Telefonul Copilului. "Numarul total de apeluri inregistrate la 116.111 in anul 2015 a fost de 105.194, iar dintre acestea 7.745 reprezinta cazuri care au necesitat interventie si monitorizarea de lunga durata a specialistilor Asociatiei Telefonul Copilului, in colaborare cu reprezentantii institutiilor abilitate la nivel local. Din numarul cazurilor in care a fost necesara interventia institutiilor abilitate, 40,58% au fost cazuri de abuz asupra copilului si violenta in familie, respectiv 3.143 de cazuri. Formele cele mai grave sesizate au fost: molestare fizica (40,71%), neglijare (31,65%) si abuz emotional (11,25%)", se arata intr-un raport al Asociatiei amintite, in care se mai precizeaza ca referitor la consilierea psihologica, 2.713 astfel de cazuri au fost inregistrate la Telefonul Copilului 116.111 in anul 2015, dublu fata de anul anterior.
Jumatate dintre cazurile care au necesitat consiliere psihologica (50,87%) au fost sesizate de adolescenti si s-au referit la situatii de bullying, si probleme specifice adolescentei: probleme sentimentale, criza de identitate, manifestarea sentimentelor de excludere si dificultate in relationare. Alte problematici din aria psiho-emotionala care au necesitat consiliere psihologica de lunga durata se refera la: nevoia de comunicare a copiilor cu parintii (18,58%), nevoia unei relatii functionale copii-parinti (16,55%), suport in depasirea gandurilor extreme/ potentiale acte extreme, in special cele suicidare (3,75%), totodata nevoia de sustinere a parintilor in depasirea unor probleme de comportament ale copiilor (10,25%).
La Telefonul Copilului 116.111 au apelat si parinti care au solicitat consiliere juridica personalizata cu privire la: incredintarea minorului (60,21%), drepturile copilului (26,91%) si alocatii/ prestatii sociale (12,88%).

Cele mai multe cazuri de abuz, in Moldova

Potrivit raportului pe anul trecut al Asociatiei "Telefonul Copilului", "copiii au contactat online Telefonul Copilului referitor la imbunatatirea relatiei cu parintii (ca o particularitate fata de alti ani gestionarea relatiei cu parinti alcoolici) (37,93%), temeri legate de problemele asociate adolescentei, ganduri legate de planificarea viitorului si intentia de parasire a domiciliului familiei (34,60%), cazuri de abuz asupra copiilor (molestare fizica, abuz emotional, abuz sexual, neglijare, cersetorie, abuz de tip bullying), in procentaj de 16,14%, iar parintii pentru a solicita consiliere juridica privind violenta in familie, incredintarea copilului, respectarea in fapt a dreptului la vizita al copilului pentru parintele care are o astfel de hotarare judecatoreasca si probleme din mediul scolar in procentaj de 11,33%. In ceea ce priveste mediul de provenienta, cele mai multe situatii au fost sesizate din mediul urban (42,48%), urmat de mediul rural (39,38%). In 18,14% dintre situatiile inregistrate la 116.111, apelantii nu au dorit sa mentioneze mediul de provenienta. Cele mai multe apeluri au fost inregistrate din regiunea Moldova (29,70%), urmata de Muntenia (21,13%), Transilvania (10,03%), Bucuresti (9,79%), Oltenia (9,62%), Dobrogea (3,43%) si Banat (2,52%). Apelantii au solicitat confidentialitate privind regiunea din care provin in 13,78% dintre situatii", se mai arata in raportul Asociatiei Telefonul Copilului.
Cele mai multe cazuri au fost inregistrate din judetele: Vrancea, Teleorman, Dolj, Vaslui, Buzau, Constanta, Dambovita, Olt, Bacau, Iasi. Judetele cu cele mai putine situatii inregistrate au fost: Harghita, Salaj, Mehedinti, Covasna, Suceava, Alba, Tulcea, Maramures si Arad.
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 07:50
Sursa: Monitorul de Vrancea

Articol citit de 148 ori


Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
(Update) Accident rutier cu 8 victime (2 decedate) pe E85, in localitatea Padureni. A fost declansat Planul Rosu
Stire initiala ora 16.05, ISU Vrancea, transmisa de purtator de cuvant Plt Cristina Pirvu: A fost ...
ULTIMA ORA: Cine este tanara care si-a pierdut viata in accidentul de la Golesti
Familia si prietenii tinerei, decedata in accidentul rutier de la Golesti, sunt in stare de soc dupa ...
Tanara victima a accidentului de azi dimineata de la Golesti era in drum spre serviciu
Simona avea 27 de ani si era Odobesti. In fotografia de profil a contului sau de facebook, Simona ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor