Doua ferme de porci si un abator din Vrancea vor face exporturi in UE

   

Doua ferme de porci si un abator din Vrancea vor face exporturi in UE
In tara, mai exista o singura firma acreditata.

Pentru a primi autorizatie, in jurul fermelor, pe o distanta de 10 kilometri, medicii veterinari trebuie sa monitorizeze starea de sanatate a animalelor. Exportul de carne de porc si preparate din carne de porc a fost sistat de catre UE in urma cu mai multi ani.

Doua ferme de porci si un abator din judetul Vrancea vor intra intr-o perioada de monitorizare foarte stricta, pentru a putea exporta carne de porc si preparate din carne de porc, in tarile din Uniunea Europeana. Ele se afla in ultima etapa de verificare, care daca va primi un aviz favorabil va permite inceperea exportului catre Uniunea Europeana. Odata acordat acest aviz, abatorul are obligatia sa sacrifice doar animalele crescute in cele doua ferme, care vor deveni asociate. Orice incalcare de la aceasta regula, duce la ridicarea acreditarii. "Cele doua ferme de porci impreuna cu abatorul din Vrancea se vor asocia si vor forma un sistem canalizat. Abatorul este obligat sa sacrifice doar animalele crescute in aceste ferme", ne-a declarat Neculai Botezatu, director interimar al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).
Masurile de securitate in ferme sunt si ele foarte severe. Accesul este permis doar cu o aprobare speciala pentru ca si muncitorii pot introduce virusul porcin. Monitorizate sunt si celelalte animale din zona, cum ar fi cainii sau pisicile, pentru ca si ele ar putea deveni o sursa de infectie pentru animalele din ferme. Astfel, potrivit regulilor impuse de oficialii europeni, s-au format doua zone, una de "protectie " care se desfasoara pe o distanta de 1 kilometru si a doua zona de "supraveghere", pe o distanta de 10 kilometri.

DSVSA monitorizeaza fermele si abatorul

Toate zonele din jurul acestor unitati vor fi monitorizate de catre medici si veterinari din zona si de angajati ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. "Pe linga verificari, facem si controale periodice in aceste unitati. Fiecare verificare este fina-lizata cu un raport care este trimis catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)", a precizat Neculai Botezatu.
Astazi, la DSVSA Vrancea este asteptata o echipa de control de la ANSVSA, care va verifica, inca o data, situatia celor trei unitati vrancene. Masurile speciale care se iau in cazul acestor unitati au drept scop eliminarea oricaror suspiciuni de pesta porcina.
Ultimul caz de pesta porcina s-a semnalat in anul 2007, caz care a impus si sistarea tuturor exporturilor din tara noastra catre tarile Uniunii Europene. "Respectarea acestor reguli impune automat si efectuarea unor investitii foarte importante, pe care cei implicati le-au facut", a adaugat Neculai Botezatu. Inainte de a li se permite acestor unitati sa se pregateasca pentru export, in toate gospodariile si fermele din tara s-a interzis vaccinarea impotriva pestei porcine, dupa ce s-a constatat ca vaccinarea permite supravietuirea virusului in populatiile porcine.
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 05:05
Sursa: Monitorul de Vrancea

Articol citit de 947 ori


Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
ULTIMA ORA: Scandal cu sabii si bate in bazarul auto din Focsani
Un scandal de proportii a izbucnit duminica dimineata in bazarul auto din Focsani. Pe fondul unor ...
ULTIMA ORA! Un nou magazin Altex va fi inaugurat astazi la Focsani
Un nou magazin Altex se va deschide astazi in Focsani. Inaugurarea va avea loc la ora 10.00. ...
Ce sanse are Victor Ponta in batalia cu Liviu Dragnea?
VIDEO preluat de pe canalul youtube HotNews Romania Vizionati si:Victor Ponta in direct la ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor