Doua ferme de porci si un abator din Vrancea vor face exporturi in UE

   

Doua ferme de porci si un abator din Vrancea vor face exporturi in UE
In tara, mai exista o singura firma acreditata.

Pentru a primi autorizatie, in jurul fermelor, pe o distanta de 10 kilometri, medicii veterinari trebuie sa monitorizeze starea de sanatate a animalelor. Exportul de carne de porc si preparate din carne de porc a fost sistat de catre UE in urma cu mai multi ani.

Doua ferme de porci si un abator din judetul Vrancea vor intra intr-o perioada de monitorizare foarte stricta, pentru a putea exporta carne de porc si preparate din carne de porc, in tarile din Uniunea Europeana. Ele se afla in ultima etapa de verificare, care daca va primi un aviz favorabil va permite inceperea exportului catre Uniunea Europeana. Odata acordat acest aviz, abatorul are obligatia sa sacrifice doar animalele crescute in cele doua ferme, care vor deveni asociate. Orice incalcare de la aceasta regula, duce la ridicarea acreditarii. "Cele doua ferme de porci impreuna cu abatorul din Vrancea se vor asocia si vor forma un sistem canalizat. Abatorul este obligat sa sacrifice doar animalele crescute in aceste ferme", ne-a declarat Neculai Botezatu, director interimar al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).
Masurile de securitate in ferme sunt si ele foarte severe. Accesul este permis doar cu o aprobare speciala pentru ca si muncitorii pot introduce virusul porcin. Monitorizate sunt si celelalte animale din zona, cum ar fi cainii sau pisicile, pentru ca si ele ar putea deveni o sursa de infectie pentru animalele din ferme. Astfel, potrivit regulilor impuse de oficialii europeni, s-au format doua zone, una de "protectie " care se desfasoara pe o distanta de 1 kilometru si a doua zona de "supraveghere", pe o distanta de 10 kilometri.

DSVSA monitorizeaza fermele si abatorul

Toate zonele din jurul acestor unitati vor fi monitorizate de catre medici si veterinari din zona si de angajati ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. "Pe linga verificari, facem si controale periodice in aceste unitati. Fiecare verificare este fina-lizata cu un raport care este trimis catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)", a precizat Neculai Botezatu.
Astazi, la DSVSA Vrancea este asteptata o echipa de control de la ANSVSA, care va verifica, inca o data, situatia celor trei unitati vrancene. Masurile speciale care se iau in cazul acestor unitati au drept scop eliminarea oricaror suspiciuni de pesta porcina.
Ultimul caz de pesta porcina s-a semnalat in anul 2007, caz care a impus si sistarea tuturor exporturilor din tara noastra catre tarile Uniunii Europene. "Respectarea acestor reguli impune automat si efectuarea unor investitii foarte importante, pe care cei implicati le-au facut", a adaugat Neculai Botezatu. Inainte de a li se permite acestor unitati sa se pregateasca pentru export, in toate gospodariile si fermele din tara s-a interzis vaccinarea impotriva pestei porcine, dupa ce s-a constatat ca vaccinarea permite supravietuirea virusului in populatiile porcine.
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 05:05
Sursa: Monitorul de Vrancea

Articol citit de 905 ori


Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
GALERIE FOTO : Mai multi vranceni au facut focul in vie ca sa o scape de inghet. "Nu cred ca avem fructe si struguri anul acesta"
Mai multi vranceni din comuna Dumbraveni au facut focul in vie ca sa o scape de inghet. In noaptea ...
VIDEO si GALERIE FOTO : Cimitirul Nordic, DEVASTAT sambata in urma unui conflict intre doua clanuri; politistii au descins duminica in blocul ISEH
Un scandal a izbucnit sambata in Cimitirul Nordic din Focsani. Mai multi cetateni de etnie roma s-au ...
Se fac inscrieri pentru cursul de formare pe filiera indirecta a ofiterilor in activitate
Tinerii care doresc sa devina ofiteri ai Armatei Romaniei o pot face acum, avand in vedere ca s-a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor